Temat: podwykonawca
Gdy Wykonawca wskazuje w ofercie, ze zamówienie zamierza zlecić podwykonawcy, to do oferty składa tylko Wykonawca oświadczenie, ze podwykonawca nie podlega wykluczeniu???
Czy ww. oświadczenie podpisuje podwykonawca??
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → podwykonawca
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Gdy Wykonawca wskazuje w ofercie, ze zamówienie zamierza zlecić podwykonawcy, to do oferty składa tylko Wykonawca oświadczenie, ze podwykonawca nie podlega wykluczeniu???
Czy ww. oświadczenie podpisuje podwykonawca??
Oświadczenie wstępne składa Wykonawca i je podpisuje.
Tak jak Marcel
Ponadto art. 25a ust.5
Na żądanie zamawiającego, wykonawca, który zamierza powierzyć wykonanie części zamówienia podwykonawcom, w celu wykazania braku istnienia wobec nich podstaw wykluczenia z udziału w postępowaniu:
1) składa jednolite dokumenty dotyczące podwykonawców, jeżeli wartość zamówienia jest równa lub przekracza kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8;
2) zamieszcza informacje o podwykonawcach w oświadczeniu, o którym mowa w ust. 1, jeżeli wartość zamówienia jest mniejsza niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8.
Należy pamiętać także o :
Art. 36ba. 1. Jeżeli powierzenie podwykonawcy wykonania części zamówienia na roboty budowlane lub usługi następuje w trakcie jego realizacji, wykonawca na żądanie zamawiającego przedstawia oświadczenie, o którym mowa w art. 25a ust. 1, lub oświadczenia lub dokumenty potwierdzające brak podstaw wykluczenia wobec tego podwykonawcy.
Na żądanie zamawiającego,
Według mnie jeżeli Zamawiający żądał.
choć spotkałam się z opiniami, że jest to obowiązek badania wykluczeń podwykonawcy.
Jak sądzicie?
Chodź? Czy choć?
Fart napisał/a:Na żądanie zamawiającego,
Według mnie jeżeli Zamawiający żądał.
choć spotkałam się z opiniami, że jest to obowiązek badania wykluczeń podwykonawcy.
Jak sądzicie?
UZP podczas konferencji zorganizowanej wspólnie z PARP stwierdził, że to Zamawiający decyduje o badaniu podwykonawcy. (https://www.youtube.com/watch?v=QavV5mMkwos&list=PLynE-SBIVdGqa3rvF5NvaCZGc79txLl3a&index=6)- minuta 4:56.
Co szkolący to inna opinia (...)
jeżeli badam umieszczam w druku oświadczenia część z podwykonawcami, ale zazwyczaj nie badam
Przepis 25a.5 mówi wprost "na żądanie zamawiającego" Wykonawca zamieszcza info o spełnianiu warunków i niepodleganiu wykluczeniu podwykonawcy. W rozp. w spr. dok. w par.9 ust. 3 także zapisano "zamawiający może żądać".
Jeśli nie żądał - nie bada.
Dokładnie motylku.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → podwykonawca
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc