Odp: Szacowanie- projekt unijny
O to się uspokoiłam, a czy powinnam szacować asystenta i koordynatora razem (zamówienie do 30 tys euro, zasada konkurencyjnosci)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych → Szacowanie- projekt unijny
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
O to się uspokoiłam, a czy powinnam szacować asystenta i koordynatora razem (zamówienie do 30 tys euro, zasada konkurencyjnosci)
z innej beczki- czy można wysłać zapytanie o szacunek do znanych firm biorących udział we wcześniejszym postępowaniu?
Można.
i nikt mi nie zarzuci potem ze ci ktorzy szacowali byli wczesniej poinformowali o tresci OPZ itd..
To r. budowlane?
dostawy
fajny jest ten przepis: 24.1
19) wykonawcę, który brał udział w przygotowaniu postępowania o udzielenie zamówienia lub którego pracownik, a także osoba wykonująca pracę na podstawie umowy zlecenia, o dzieło, agencyjnej lub innej umowy o świadczenie usług, brał udział w przygotowaniu takiego postępowania, chyba że spowodowane tym zakłócenie konkurencji może być wyeliminowane w inny sposób niż przez wykluczenie wykonawcy z udziału w postępowaniu;
no właśnie..stąd moje pytanie
co nie znaczy że tacy wykonawcy którzy pomagali np. przy określaniu wartości są do eliminacji, tak nie jest
skąd ta pewność janek 159?
jak bonie dydy
hehe,
wiiikend
blisko
Granecki 2016, wyd. 5
"...Udział w przygotowaniu postępowania. Zamawiający zobowiązany jest wykluczyć z postępowania wykonawcę, który brał udział w przygotowaniu postępowania o udzielenie zamówienia lub którego pracownik, a także osoba wykonująca pracę na podstawie umowy zlecenia, o dzieło, agencyjnej lub innej umowy o świadczenie usług, brał udział w przygotowaniu takiego postępowania, chyba że spowodowane tym zakłócenie konkurencji może być wyeliminowane w inny sposób niż przez wykluczenie wykonawcy z udziału w postępowaniu. Zgodnie z art. 24 ust. 10 PrZamPubl w ww. przypadkach, przed wykluczeniem wykonawcy, zamawiający zapewnia temu wykonawcy możliwość udowodnienia, że jego udział w przygotowaniu postępowania o udzielenie zamówienia nie zakłóci konkurencji. Zamawiający wskazuje w protokole sposób zapewnienia konkurencji. Zgodnie z motywem 41 dyrektywy 2014/24/UE: Jeżeli kandydat, oferent lub przedsiębiorstwo powiązane z kandydatem lub oferentem doradzają instytucji zamawiającej ? niezależnie od tego, czy odbywa się to w kontekście art. 40, czy nie ? lub w inny sposób są zaangażowane w przygotowanie postępowania o udzielenie zamówienia, instytucja zamawiająca podejmuje odpowiednie środki w celu zagwarantowania, że udział danego kandydata lub oferenta nie zakłóca konkurencji. Wspomniane środki obejmują przekazywanie pozostałym kandydatom lub oferentom istotnych informacji wymienianych w ramach lub w wyniku zaangażowania kandydata lub oferenta w przygotowanie postępowania o udzielenie zamówienia oraz wyznaczanie odpowiednich terminów składania ofert. Danego kandydata lub oferenta wyklucza się z udziału w postępowaniu wyłącznie w przypadku, gdy nie ma innego sposobu zapewnienia zgodności z obowiązkiem przestrzegania zasady równego traktowania. Przed każdym takim wykluczeniem kandydaci lub oferenci muszą mieć możliwość udowodnienia, że ich zaangażowanie w przygotowanie postępowania o udzielenie zamówienia nie jest w stanie zakłócić konkurencji. Podjęte środki dokumentuje się w indywidualnym sprawozdaniu wymaganym zgodnie z art. 84 PrZamPubl...."
Czy uważacie że pytanie o szacunek ma na miejscu udział w przygotowaniu postępowania?
Czy to jest próg w danym roku, czemu pytam, projekt unijny szacowanie wartości danej usługi na cały okres realizacji projektu, w ten sposób dobieram procedurę, jednakże w przyszłym roku będzie drugi projekt, tez będę szacować zgodnie z zasadą na cały projekt aby wybrać procedurę, czy powinnam sumować kwoty wydatkowane w danym roku czy jednak brać pod uwagę kwoty całego projektu w tym przypadku jednego i drugiego.
Wiadomo w tym roku robię tylko cześć szkoleń jednakże procedure dobieram tak jak pisałam powyżej. Sama się zamieszałam, proszę o pomoc
Wszystko w ramach jednego roku budżetowego.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych → Szacowanie- projekt unijny
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc