1

Temat: TZO i wadium

Witam
w moim przetargu termin związania ofertą mija w sobotę. Chcę wezwać wykonawców do przedłużenia terminu wraz z wadium. I teraz: do kiedy wykonawcy powinni mi przesłać oświadczenie że przedłużają TZO? Do końca poniedziałku zgodnie z art 14.2 Pzp? Co z wadium które jest wystawione do 03.12.2016r? Gdzie tu będzie ciągłość?

2

Odp: TZO i wadium

Czy w ogóle mam obowiązek wzywać do przedłużenia TZO?

3

1. Musi być ciągłość jeśli chodzi o termin związania ofertą. Ja dałabym termin do piątku (czasami jest tak, że wykonawca ma gwarancję na równe 30 dni no i wtedy jeśli damy termin do poniedziałku to mamy 1 dzień przerwy).

2. Jeśli ktoś dał dłuższą gwarancję bankową/ubezpieczeniową to i tak zwracam się z wnioskiem o wyrażenie zgody na przedłużenie terminu związania ofertą wtedy wykonawca składa tylko oświadczenie czy chce dalej uczestniczyć w postępowaniu ale aneksu do gwarancji nie musi przedstawiać o ile gwarancja obejmuje okres o jaki chcemy przedłużyć termin związania ofertą.

4

BGPS napisał/a:

Czy w ogóle mam obowiązek wzywać do przedłużenia TZO?

1) Nie masz takiego obowiązku. Ale jeśli nie wezwiesz, a wykonawcy sami nie przedłużą to nie możesz wybierać spośród ofert nie związanych. (możesz podpisać umowę, dla której upłynął termin związania, o ile była ważna w momencie wyboru)

2) ciągłość wadium jest niezbędna. Dlatego według mnie przepis 14.2 nie będzie mógł mieć zastosowania dla przedłużenia terminu na wniesienie wadium na przedłużony termin związania ofertą.