Temat: nie podpisanie umowy = kara
PN na RB jedna oferta. Wykonawca wyłoniony lecz nie chce podpisać umowy. Czy w ustawie PZP spotkaliście się z czym takim że jak wykonawca nie podpisze umowy to należy mu liczyć kary?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → nie podpisanie umowy = kara
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
PN na RB jedna oferta. Wykonawca wyłoniony lecz nie chce podpisać umowy. Czy w ustawie PZP spotkaliście się z czym takim że jak wykonawca nie podpisze umowy to należy mu liczyć kary?
Kary naliczasz na podstawie umowy - skoro jej nie podpisze to brak Ci podstaw do nakładania kar.
Jedynym realnym zabezpieczeniem jest w tym przypadku wadium.
no tak wadium, a nie kary z tym się zgodzę. Moi włodarze stwierdzili że w ustawie jest mowa w takim przypadku o karach. A powiedzcie mi jeszcze jedno na jakiej podstawie unieważnić postępowanie jeśli była jedna oferta i umowa nie zostanie podpisana, art. 93 ust. 1 pkt. 1?
Może niech włodarze wskażą Ci konkretny przepis. Ja nie znam, w ustawie takiego przepisu.
Ktoś gdzieś kiedyś słyszał o procesie z KC niewykonania przyrzeczenia zawarcia umowy, ale to już inna bajka.
A powiedzcie mi jeszcze jedno na jakiej podstawie unieważnić postępowanie jeśli była jedna oferta i umowa nie zostanie podpisana, art. 93 ust. 1 pkt. 1?
https://www.biznes-polska.pl/aktualnosci/9003847-uchylenie-sie-od-podpisania-umowy-a-brak-innej-oferty
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → nie podpisanie umowy = kara
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc