Temat: Oświadczenie dot. przesłanek wykluczenia
W jakim przypadku wykonawca nie będzie musiał wypełniać ośw. dot. podwykonawcy niebędącego podmiotem, na którego zasoby powołuje się wykonawca?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Oświadczenie dot. przesłanek wykluczenia
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
W jakim przypadku wykonawca nie będzie musiał wypełniać ośw. dot. podwykonawcy niebędącego podmiotem, na którego zasoby powołuje się wykonawca?
jeżeli nie napiszesz w siwa że ma złożyć to nie musi
Oświadczenie zawsze musi wypełnić , nie musi składać dokumentów jeżeli zamawiający nie żąda.
Zgadzam się z Marcelem, oświadczenie obligo, dokumenty - jeśli Zamawiacz życzy sobie weryfikować podwykonawców.
a jak może podpisać oświadczenie jeżeli na przykład nie zna jeszcze podwykonawcy??
To nie podpisze
wyszedłem z założenia że jeżeli nie badam podwykonawców, a nawet na etapie składania ofert podwykonawca może nie być znany to mogę zmodyfikować oświadczenie poprzez usunięcie fragmentu dotyczącego podwykonawcy zostawiam tylko wykonawcę i podmiot trzeci (a czasami nawet usunąłem oświadczenie co do podmiotu trzeciego jeżeli nie stawiałem warunków) i teraz nie wiem czy dobrze zrobiłem?? zasugerowałem się zapisem w projekcie UZP "[UWAGA: zastosować tylko wtedy, gdy zamawiający przewidział możliwość, o której mowa w art. 25a ust. 5 pkt 2 ustawy Pzp]" nie przewiduję badania więc usunąłem fragment dotyczący podwykonawcy.
jak wy robicie??
ja ostatnio w przetargu pon. unijnego, nie określałem żadnych warunków udziału i rozdział o warunkach zawierał tylko zdanie że ,,niepodlegają wykluczeniu z art. 24 ust. 1" do tego oświadczenie z powykreślanymi oświadczeniami dot. podmiotów trzecich i podwykonawców jak byliby tymi podmiotami,
a w części siwz gdzie jest mowa jakich dokumentów będę żądał od najwyżej ocenionego - nie dotyczy.
ot minimalizm
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Oświadczenie dot. przesłanek wykluczenia
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc