Odp: opcja - kwota a cena
Czadowo
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → opcja - kwota a cena
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czadowo
Najlepsze że wchodzę teraz na SIWZ (dot. przetargu skąd wziąłem watek do dyskusji bo miała być opcja) i widzę, że to prawo opcji to ....... art.67.ust.1.6.
To widać że nowela komuś nieźle dała w palnik.
prawo opcji wg orzeczenia KIO przytoczonego przez Katiqq jest bez sensu - mam pieniądze na wszystko to po co opcja??
można mieć pieniądze na wszystko, ale nie zawsze musi być potrzeba zrealizowania czegoś
Janku, czy po tej dyskusji, którą prowadziliśmy prawie dwa lata temu wyciągnąłeś jakieś konstruktywne wnioski? Teraz ja mam problem z opcją i nie wiem jak z niej wybrnąć. Przewiduję opcję wariant 1 o wartości max 24% zam podst. i wariant 2 także max o takiej wartości, z tym że w wariancie 1 ceny są takie same jak w zamówieniu podstawowym, a w wariancie 2 inne. Już się tak zaopcjowałam, że nie umiem sobie dalej poradzić.
Jeśli przyjmę, że cena =100%, podkryterium:
1) cena zam. podst. i opcji w wariancie 1 = 70% (cena zam. podst. x 1,24, bo ceny są takie same),
2) suma cen jednostkowych w wariancie 2 = 30%
- będzie ok?
Miesza mi się to strasznie, bo jakoś tę opcję w wariancie nr 2 muszę opisać i przyjęłam % zamówienia podstawowego, ale ceny jednostkowe będą inne i z pewnością wyższe. Czy wolno mi wówczas manewrować ilością dostaw/usług, skoro zakreśliłam wartość maksymalną w tym wariancie? Ilość zleconą do realizacji dostosowałbym do tej wartości 24% zam. podst.
Napiszę jak zrobiliśmy ostatnio i co ma dla mnie sens.
W naszym przypadku opcja możliwa do skorzystania w przypadku gdyby pojawiły się dodatkowe pieniądze na tą opcję.
Załóżmy część gwarantowana 100 komputerów opcja to 20.
Wartość zamówienia to oczywiście całość.
Kryterium oceny ofert przyjęliśmy że cena za część gwarantowaną czyli za 100 szt. To do oceny.
Kwota przenaczona na sfinansowanie zamówienia odnosząca się tylko do części gwarantowanej, na opcjonalna nie ma teraz pieniędzy.
Przy otwarciu ofert czytamy ceną za 100 szt i porównujemy z kwotą przewidziana na 100 szt.
Co natomiast z opcją?
W formularzu ofertowym odrębna tabelka na wycenę 20 szt. komputerów z zastrzeżeniem że muszą to być te same komputery co w części gwarantowanej i po tej samej cenie jednostkowej co w gwarantowanej.
W umowie napisane że cena za część gwarantowaną ...... tyle, a za opcje ..... tyle, po tych samych cena jednostkowych. Opcja udzielona jak znajdzie się kasa.
Wariantów o których piszesz za bardzo nie kumam czy też nie rozumie, jak też można powiedzieć.
Janku, przedmiotem mojego zamówienia są usługi. W szacunku przewiduję, że 100% to zam. podstawowe, 20% to opcja wykonywania tych samych usług na obszarze jak w zam. podstawowym - wariant A, 30% to opcja wykonywania tych samych usług na innych obszarach, ściśle wyznaczonych przez zamawiającego - wariant B.
I teraz tak, o ile w szacunku te % mogę to odnieść do ilości tych usług i kwot, to tak sobie myślę, że ... no nie wiem jak to odnieść w zamówieniu. Bo jeśli przyjmę dla opcji A 20% ilości usług - to tu zakupuję je po tej samej cenie jak w podstawowym (takie mam zastrzeżenie w SIWZ), ale w wariancie B, zakładając, że przyjęłam 30% ilości usług - z całą pewnością zaoferowana przez wykonawców kwota przekroczy 30% wartości zam. podstawowego z kwoty przeznaczonej na realizację. I nie wiem jak to ugryźć. Rozumiem, że tych opcjonalnych nie podaję na otwarciu, ale muszę to rozgryźć przy wnioskowaniu o środki.
Wiesz co, zrozumiałem, hura. Zastanawiałem się nad opcjami i doszedłem do wniosku że aby zamawiający nie ryzykowal a wykonawca nie nadużywal to cena za jednostkę składającą się na opcję powinna być taka sama jak za zamówienie gwarantowane.
Bo inaczej, cały czas zakładając że decydować będzie cena ofertowa liczona za podstawę, wykonawca może wpisać cenę za opcję np bardzo wysoką a ty i tak musisz go wybrać, mimo że wówczas może bardzo mało wykonać.
Więc nie wiem jak z tym twoim wariantem b zrobić. Chyba że może jako zamówienie uzupełniające.
A gdyby załatwić to kryteriami?
Cena zam. podst. + opcja A - 75%
cena opcji B - 25%
Co Ty na to?
Mówiłaś coś o szpitalu
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → opcja - kwota a cena
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc