1

Temat: procedura odwrócona art 24aa -RNC

Witam
Mam pytanie odnośnie momentu/ etapu wyjaśnienia RNC.
Zgodnie z art. 24 aa "Zamawiający może, w postępowaniu prowadzonym w trybie przetargu nieograniczonego, najpierw dokonać oceny ofert, a następnie zbadać, czy wykonawca, którego oferta została oceniona jako najkorzystniejsza, nie podlega wykluczeniu oraz spełnia warunki udziału..."
PN poniżej progów.
Bardzo dużo części i dużo ofert.
W związku z czym zachodzi w nie których częściach duża rozbieżność między cenami, ponieważ w nie których częściach trafia się oferta z bardzo wysoką ceną zawyżającą średnią dla pozostałych ofert w danej części zamówienia.
Na kryterium oceny ofert składają się cena 60%, termin realizacji 30%, gwarancja 10%.
Ponieważ podjęliśmy się stosowania procedury odwróconej i po przeczytaniu różnych informacji na ten temat na internecie, mam wątpliwość co do momentu wzywania do wyjaśnień RNC. Czy powinnam wezwać już teraz zanim przystąpię do wyliczania punktów w kryterium cena. Czy w momencie, kiedy okaże się, że oferta która została wybrana jako najkorzystniejsza ma podejrzenie RNC w stosunku do pozostałych ofert?

Drugie pytanie odnośnie sposobu obliczenia RNC.
art. 90 ust.1a "W przypadku gdy cena całkowita oferty jest niższa o co najmniej 30% od:
1)wartości zamówienia powiększonej o należny podatek od towarów i usług, ustalonej przed wszczęciem postępowania zgodnie z art.35 ust. 1i 2 lub średniej arytmetycznej cen wszystkich złożonych ofert, zamawiający zwraca się o dzielenie wyjaśnień, o których mowa w ust.1, chyba że rozbieżność wynika z okoliczności oczywistych, które nie wymagają wyjaśnienia."
Ponieważ PN składa się z bardzo dużej liczby części czy w przypadku badani RNC mam kierować się jednym wybranym kryterium obliczania RNC?
Czy mogę w poszczególnych częściach przyjąć raz jedno kryterium raz drugie tzn raz średnia arytmetyczna raz 30% od ceny szacowanej powiększonej o należny podatek?
Co ma na myśli ustawodawcza "chyba, że rozbieżność wynika z okoliczności oczywistych, które nie wymagają wyjaśnienia"
Co to za okoliczności?

Z góry dzięki za wyczerpujące odpowiedzi ewentualne podesłane interpretacje/orzecznictwa wyroki etc.
Procedura odwrócona prognozowała się tak pięknie na szkoleniach przed wejściem nowej Ustawy.
Niestety na etapie realizacji budzi dużo wątpliwości i co okazuje się w cale  nie zaoszczędza czasu przy rozbudowanych przetargach.
Będzie fajnie, jak wszyscy złożą oferty poprawnie, nie myląc się mniej więcej w podobnych cenach i wpłynie rozsądna ilość ofert wink No i oczywiście będą one sporządzone rzetelnie,  nie będą budziły żadnych wątpliwości Zamawiającego smile To wtedy może art 24 aa nie będzie powodował tylu pytań w czasie jego realizacji.

2 (edytowany przez janek159 2016-12-11 12:56:01)

Odp: procedura odwrócona art 24aa -RNC

Odpowiedź na pierwsze pytanie: ocenę ofert pod względem Rnc należy przeprowadzić przed dokonaniem oceny punktowej. To powinno być oczywiste bo jaką wartość miałby ranking utworzony w oparciu o ceny wcześniej nie sprawdzone. W odwróconej badamy wszystkie oferty pod względem okoliczności odrzucenia z art 89.1, jest tam też mowa o rażąco niskiej cenie. Dopiero spośród tych nie podlegających odrzuceniu dokonuje się oceny punktowej.

3

Dzięki za pomoc
może to banalne pytanie ale już zdążyłam się zdrowo zakręcić wink
Jak to jest tera z RNC
Drugie pytanie odnośnie sposobu obliczenia RNC.
art. 90 ust.1a "W przypadku gdy cena całkowita oferty jest niższa o co najmniej 30% od:
1)wartości zamówienia powiększonej o należny podatek od towarów i usług, ustalonej przed wszczęciem postępowania zgodnie z art.35 ust. 1i 2 lub średniej arytmetycznej cen wszystkich złożonych ofert, zamawiający zwraca się o dzielenie wyjaśnień, o których mowa w ust.1, chyba że rozbieżność wynika z okoliczności oczywistych, które nie wymagają wyjaśnienia."

Ponieważ PN składa się z bardzo dużej liczby części czy w przypadku badani RNC mam kierować się jednym wybranym kryterium obliczania RNC?
Czy mogę w poszczególnych częściach przyjąć raz jedno kryterium raz drugie tzn raz średnia arytmetyczna raz 30% od ceny szacowanej powiększonej o należny podatek?

Co ma na myśli ustawodawcza "chyba, że rozbieżność wynika z okoliczności oczywistych, które nie wymagają wyjaśnienia"
Co to za okoliczności?
Mam wątpliwości co ustawodawca miał na myśli dodając "lub"?
Czy chodziło o to, że Zamawiający może sam zadecydować, które kryterium wziąć pod uwagę przy ustalaniu RNC. Tylko Szacunek powiększony o należny podatek albo tylko średnią arytmetyczną?
Czy miał na myśli, że należy wziąć pod uwagę obie te przesłanki na raz?
PN skłąda się z dużej liczby częśći i zdarzają się sytuacje, że ze względu na szacunek nie występuje rażąco niska cena, natomiast zdarza się jeden oferent z bardzo wysoką ceną, który zawyża całą średnią.
Lub sytuacja odwrotna dużo ofert o cenie niższej niż szacunkowa "brutto" pomniejszona o 30%. Zamawiający szacując cenę dokonał należytej staranności.

Co można przyjąć, za okoliczności oczywiste nie wymagające wyjaśnienia? (będę wdzięczna za jakieś wyroki/ orzecznictwa/interpretacje))

4 (edytowany przez seniorcristobal 2016-12-13 07:55:00)

1) okoliczności oczywiste:
- błąd w szacowaniu zamawiającego (przeszacował)- co się często zdarza. Np. 10 ofert bardzo równych, a szacunek zamawiacza + 50% wyższy
- jedna oferta absurdalnie wysoka, która zawyża średnią i powoduje, że inne są od niej o więcej niż 30 % niższe
- etc, wiadomo, co to oczywistość.

2) co do spójnika "lub", to w ogólniaku uczyli na logice wink oznacza alternatywę. Zatem jeśli zaistnieje którakolwiek z sytuacji - wzywasz (chyba, że "oczywistość). Nie oznacza to oczywiście dowolności w wyborze, co będę brał pod uwagę.

Wyroków szukaj już sama, może nie być zbyt dużo, bo przepis jeszcze nie ostygł.

5

Dzięki za pomoc. Z wyrokami niestety ciężko .....

6

Co w sytuacji, kiedy Zamawiający przeszacował?