Temat: procedura odwrócona art 24aa -RNC
Witam
Mam pytanie odnośnie momentu/ etapu wyjaśnienia RNC.
Zgodnie z art. 24 aa "Zamawiający może, w postępowaniu prowadzonym w trybie przetargu nieograniczonego, najpierw dokonać oceny ofert, a następnie zbadać, czy wykonawca, którego oferta została oceniona jako najkorzystniejsza, nie podlega wykluczeniu oraz spełnia warunki udziału..."
PN poniżej progów.
Bardzo dużo części i dużo ofert.
W związku z czym zachodzi w nie których częściach duża rozbieżność między cenami, ponieważ w nie których częściach trafia się oferta z bardzo wysoką ceną zawyżającą średnią dla pozostałych ofert w danej części zamówienia.
Na kryterium oceny ofert składają się cena 60%, termin realizacji 30%, gwarancja 10%.
Ponieważ podjęliśmy się stosowania procedury odwróconej i po przeczytaniu różnych informacji na ten temat na internecie, mam wątpliwość co do momentu wzywania do wyjaśnień RNC. Czy powinnam wezwać już teraz zanim przystąpię do wyliczania punktów w kryterium cena. Czy w momencie, kiedy okaże się, że oferta która została wybrana jako najkorzystniejsza ma podejrzenie RNC w stosunku do pozostałych ofert?
Drugie pytanie odnośnie sposobu obliczenia RNC.
art. 90 ust.1a "W przypadku gdy cena całkowita oferty jest niższa o co najmniej 30% od:
1)wartości zamówienia powiększonej o należny podatek od towarów i usług, ustalonej przed wszczęciem postępowania zgodnie z art.35 ust. 1i 2 lub średniej arytmetycznej cen wszystkich złożonych ofert, zamawiający zwraca się o dzielenie wyjaśnień, o których mowa w ust.1, chyba że rozbieżność wynika z okoliczności oczywistych, które nie wymagają wyjaśnienia."
Ponieważ PN składa się z bardzo dużej liczby części czy w przypadku badani RNC mam kierować się jednym wybranym kryterium obliczania RNC?
Czy mogę w poszczególnych częściach przyjąć raz jedno kryterium raz drugie tzn raz średnia arytmetyczna raz 30% od ceny szacowanej powiększonej o należny podatek?
Co ma na myśli ustawodawcza "chyba, że rozbieżność wynika z okoliczności oczywistych, które nie wymagają wyjaśnienia"
Co to za okoliczności?
Z góry dzięki za wyczerpujące odpowiedzi ewentualne podesłane interpretacje/orzecznictwa wyroki etc.
Procedura odwrócona prognozowała się tak pięknie na szkoleniach przed wejściem nowej Ustawy.
Niestety na etapie realizacji budzi dużo wątpliwości i co okazuje się w cale nie zaoszczędza czasu przy rozbudowanych przetargach.
Będzie fajnie, jak wszyscy złożą oferty poprawnie, nie myląc się mniej więcej w podobnych cenach i wpłynie rozsądna ilość ofert No i oczywiście będą one sporządzone rzetelnie, nie będą budziły żadnych wątpliwości Zamawiającego To wtedy może art 24 aa nie będzie powodował tylu pytań w czasie jego realizacji.