1

Temat: Pełnomocnictwo

Czy w procedurze odwróconej należy badać Pełnomocnictwo w najdroższej ofercie?

2

Odp: Pełnomocnictwo

Tak.

3

Myślałam, że wystarczy przeliczenie punktów wg kryteriów i wybranie najwyżej ocenionej oferty i dopiero tą się weryfikuje od a do z...

4

no i masz rację

5

Może masz jakiś materiał na potwierdzenie?przygotowałam info o wyborze ale przed wysłaniem wstrzymuje mnie pełnomocnictwo (to skan wypisu z pieczątką potwierdzającą zgodność z oryginałem i takim znaczkiem-chyba parafa prezesowej (tak mi się wydaje)

6

myszy1953 napisał/a:

no i masz rację

Koleżanko nie wprowadzaj w błąd.

7

To jak to w końcu jest?przecież w procedurze odwróconej badanie oferty pod kontem podmiotowym i przedmiotowym dotyczy oferty najwyżej ocenionej?

8

Zgodnie z treścią art. 24aa ustawy Pzp zamawiający może, w postępowaniu prowadzonym w trybie przetargu nieograniczonego, najpierw dokonać oceny ofert, a następnie zbadać, czy wykonawca, którego oferta została oceniona jako najkorzystniejsza, nie podlega wykluczeniu oraz spełnia warunki udziału w postępowaniu, o ile taka możliwość została przewidziana w specyfikacji istotnych warunków zamówienia lub w ogłoszeniu o zamówieniu. Powyższy przepis stanowi transpozycję do polskiego porządku prawnego art. 56 ust. 2 Dyrektywy 2014/24/UE, w świetle którego w procedurach otwartych instytucje zamawiające mogą podjąć decyzję o rozpatrzeniu ofert przed sprawdzeniem, że nie ma podstaw wykluczenia, i przed weryfikacją spełnienia kryteriów kwalifikacji.

Procedura ta polega zatem na tym, że zamawiający w toku czynności oceny ofert nie dokonuje podmiotowej oceny wszystkich wykonawców (ocena spełniania warunków udziału w postępowaniu, braku podstaw do wykluczenia), nie badając nawet wszystkich wstępnych oświadczeń wykonawców, składanych w szczególności w formie jednolitego europejskiego dokumentu zamówienia. W pierwszej kolejności dokonuje on oceny ofert pod kątem przesłanek odrzucenia oferty (art. 89 ust. 1 ustawy Pzp) oraz kryteriów oceny ofert opisanych w SIWZ, po czym dopiero wyłącznie w odniesieniu do wykonawcy, którego oferta została oceniona jako najkorzystniejsza (uplasowała się na najwyższej pozycji rankingowej), dokonuje oceny podmiotowej wykonawcy, tj. bada oświadczenie wstępne, a następnie żąda przedłożenia dokumentów w trybie art. 26 ust. 1 lub 2 ustawy Pzp.
Czyli art.89.1. musi się badać !!! i czyż to nie jest następny idiotyzm !!!!

9

Czyli wysyłam info o wyborze a to nieszczęsne pełnomocnictwo zostawiam.

10

myszy1953 napisał/a:

Czyli art.89.1. musi się badać !!! i czyż to nie jest następny idiotyzm !!!!

Oczywiście że trzeba badać big_smile, nie tylko najwyżej ocenionego a wszystkich Wykonawców wink

11

Pod kątem odrzucenia w procedurze odwróconej badasz wszystkich wykonawców. Marcel ma rację.

12

To już klops info poszło. To najdroższa oferta a postępowanie w 1 części zostało unieważnione.  szperam jeszcze w necie i zdania są podzielone. już nic nie zrobię : (

13

Brak pełnomocnictwa (nie uzupełnienie) powoduje nieważność oferty i jej odrzucenie.
Bez znaczenia czy klasyczna czy odwrócona - pełnomocnictwo ma być, a przesłanki odrzucenia z art. 89 ust. 1 badasz dla każdej oferty.

Poszło to poszło, trudno. Pozostaje liczyć na to, że najkorzystniejszy podpiszę umowę.

14

To nie idiotyzm. Badanie ofert w pierwszym etapie to niezbędny minimalizm, trzeba to przyznać.

15

pełnomocnictwo w ofercie jest tylko kopia potwierdzona za zgodność,  z parafą prawdopodobnie pani prezes. treść pełnomocnictwa jest ok. tylko ta parafa trochę budzi moje wątpliwości a oferta została podpisana przez osobę upoważnioną przez ww. pełnomocnictwo