1

Temat: oczywisty błąd rachunkowy

W zapytaniu o cenę, w formularzu oferty wystapił taki błąd:

ilość    cena jedn. netto      wartość netto       stawka vat      wartość brutto
15          2,85                          42,75                  22                53,23

Czy jest to oczywisty błąd rachunkowy?
Wg mnie nie, ale chcę się upewnić.

2

Odp: oczywisty błąd rachunkowy

Miraa napisał/a:

Wg mnie też nie

3

A powiedzcie co to jest oczywisty błąd rachunkowy? tongue

4

Oj, Marko się czepiasz smile ... słówek. Wiadomo, że to błąd i to nie do poprawienia. wink

smile nora

5

ArekS napisał/a:
Miraa napisał/a:

Wg mnie też nie

nora4 napisał/a:

Wiadomo, że to błąd

Wobec tak rozbieżnych odpowiedzi, prosimy Autorkę wątku o wyjasnienie pojęcia "oczywistego błędu rachunkowego".

Moim zdaniem błąd rachunkowy oznacza błędne przekonanie o wyniku pewnych działań matematycznych (rachunków) np. ktoś sądzi że 10 x 0 = 1 i zawsze to stosuje.

6

błąd Miraa dotyczy źle obliczonego VAT`u, a ten nie podlega poprawieniu żadnemu z trybów art. 88.

smile nora

7

nora4 napisał/a:

błąd Miraa dotyczy źle obliczonego VAT`u, a ten nie podlega poprawieniu żadnemu z trybów art. 88.

smile nora

Fakt. Ustawa nie przewiduje poprawiania błędów. Co najwyżej uzupełnienie dokumentu z błędem.

8

Witam, jestem początkująca i nie za bardzo wiem jak poradzić sobie z tym błędem rachunkowym:
cena wynosi 0,073 zł ale słownie ujeta została jako 073/100 zł
cena wynosi 0,585 zł a słownie została podana jako 585/100zł
wykonawcy chodziło o cenę pięćdziesięciu ośmiu groszy natomiast wartość podana słownie wykazuje 5zł i 85gr jak należy potraktować tak podaną cenę???