1

Temat: ważność dokumentów

PN
termin składania ofert 1.12.br
wezwanie z art. 26 ust.1 10.12.br
15.12 otrzymuję zaświadczenie z ZUS wystawione w dniu 13.12

pytanie: dokumenty z art.25 ust.1 muszą byc ważne na dzień złożenia oferty czy na dzień ich złożenia po wezwaniu i w tym przykładzie taki dokument bedzie ok?

2

Odp: ważność dokumentów

Na dzień złożenia. Dokument  z datą 13.12 w Twoim przypadku jest zatem "ok".

3

w zaświadczeniu w miejscu w którym urząd wskazuje datę, że jest to stan na.... może być data 13.12 czy tam musi być data 1.12 żeby dokument był ok?

4

Jaśku odpowiedziałem Ci na pytanie, a Ty zdałeś je znowu tylko innymi słowami smile Zawsze się tak bawisz?
No więc dobrze.

Nie, nie musi tam być data 1.12, może być data 13.12.

5

nie miałem złych intencji...nie wiem jak wystawiają urzędy zaświadczenia ... czy można uzyskać  zaświadczenie na stan na dzień np.1.12

6 (edytowany przez seniorcristobal 2016-12-21 12:43:23)

Jeśli pytasz o zasadę wystawiania zaświadczeń przez urzędy, to co do zasady nie wystawiają ich z datą wsteczną tylko mogą Ci napisać, że na dzień złożenia wniosku nie zalegasz, a nie, że wtedy i wtedy w przeszłości (dzień otwarcia) - nie zalegałeś.

Ale w aktualnym stanie prawym - to Cie w ogóle nie interesuje - nie przymuszasz wykonawcy żeby miał zaświadczenie z 1.12.
W poprzednim - przed nowelizacją - tak.

I mi w jednym postępowaniu wykonawca dostarczył takie zaświadczenie z datą po otwarciu ofert (np. z 13.12) ale z jego treści wynikało, że 1.12 nie zalegał. I to musiało zostać uznane.

Aktualnie - to Ciebie w ogóle nie interesuje. Wzywasz go 1.12, On 13.12 przynosi Ci oświadczenie z taką datą, z którego wynika, że na 13.12 nie zalega. Jest git.

7

WIELKIE DZIęKI!

8

Poza tym, rozporządzenie określa datę graniczna zaświadczenia z ZUS czy US!