1

Temat: promocja zatrudnienia...

Witam
U mnie w gminie realizowany jest projekt mający na celu promocję zatrudnienia. Swoją wartością przekracza 14 tyś Euro. Nie można tu zastosować wyłączenia z racji tego, że są to umowy z zakresu prawa pracy - gdyż są to tzw. umowy cywilnoprawne nienazwane. Bezsensem było by robienie jakiegokolwiek zamówienia bo ludzie zatrudnieni mają dostać określoną kasę... nie mam pomysłu jak opisać fakturę tzn . na jakiej podstawie można tutaj nie stosować ustawy. ... wink
Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.

2

Odp: promocja zatrudnienia...

Umowy z zakresu prawa pracy nie podlegają PZP.

smile nora

3

Nie jest to umowa przewidziana przez kodeks pracy.  Jest to tzw. umowa nie nazwana. Nie można tutaj zastosować wykładni rozszerzającej.

4

Osobiście nie widzę tutaj  podstawy aby nie stosować ustawy(mała rymowanka) smile Moim zdaniem jako podmiot zobowiązany do stosowania ustawy a także wydatkujący środki publiczne, bez względu na rodzaj umowy stosujesz ustawę PZP.Umowy nienazwane także mogą łączyć elementy wykonania usług i dostaw w rozumieniu ustawy PZP.

5

Ja to rozumiem tak. Finalizacją każdego zamówienia jest umowa podpisana w trybie ustawy.  Ty masz tych umów -naście. Zakres robót lub usług nie będzie jednolity. Każda umowa poniżej 14.000, dotyczy innego tematu?! Nie widzę tu miejsca dla ustawy

6

Wartośc projektu przekracza 14tyś euro jak napisał  BZal .Umowy nazwane i nienazwane także podlegają ustawie.

7

nienazwane także wink liczy się cel umowy

8

A co gmina otrzyma w zamian za te pieniądze?

9

Spokój w razie kontroli wink

10

Piotrek napisał/a:

A co gmina otrzyma w zamian za te pieniądze?

w odpowiedzi na Twoje pyt. - gmina traktuje to jako promocję zatrudnienia, nie ma żadnych wymiernych korzyści...

jeżeli mam stosować ustawę... to co mam zrobić przetarg i czekać na ofert osób bezrobotnych które nie są przedsiębioracmi?? ;p kryterium cena - czyli kto bedzie pracował za mniejszą kase?? tongue

11

BZal napisał/a:

gmina traktuje to jako promocję zatrudnienia, nie ma żadnych wymiernych korzyści...

A czy ustawa o promocji zatrudnienia każe stosować do tego ustawe PZP?

12

zatrudnianie osób bezrobotnych w ramach promocji zatrudniania to sprawa pomiędzy urzędem pracy a potencjalnym pracodawcą. Interesuje mnie jakie to umowy nienazwane zawiera w takim przypadku Twój pracodawca? smile o ile mi wiadomo to zastosowanie ma tutaj Kodeks Pracy

13

no chyba ,że jakaś praca chałupnicza wink

14

są to umowy 3-stronne między osoba fizyczną , gminą (Zamawiający) i przedsiębiorstwem w której wykonywana jest praca.
nie ma tu zastosowania ustawa o promocji zatrudnienia, ponieważ
1) stroną nie jest Urząd pracy
2) nie są to osoby zarejestrowane jako bezrobotni, tylko studenci lub osoby zaraz po studiach

15

Przy takich 3-stronnych umowach istotne jest kim jest zamawiajacy.I tak jak napisałam wczesniej ,jeżeli jest to podmiot zobowiazany do stosowania ustawy to cała procedura podlega niestety ustawie PZP smile

16

to w takim przypadku powinienem zrobić np przetarg nieograniczony ?? na studentów?? kryterium cena wink??

17

czego konkretnie mają dotyczyć te umowy ?

18

Jest to forma dotacji dla przedsiębiorstw nieprawdaż? A w takim razie 4.7 PZP

19

madziulek napisał/a:

Przy takich 3-stronnych umowach istotne jest kim jest zamawiajacy.I tak jak napisałam wczesniej ,jeżeli jest to podmiot zobowiazany do stosowania ustawy to cała procedura podlega niestety ustawie PZP smile

Więc Ty stosujesz PZP nawet przy sprzedaży?

20

miałam na myśli umowy nienazwane (takie też mogą łączyć elementy wykonania usług i dostaw w rozumieniu ustawy PZP)  i dlatego pytam czego mają dotyczyc te umowy smile