1 (edytowany przez aszantap 2017-01-13 12:33:03)

Temat: trzy drogi w jednym przetargu bez ofert częściowych

witam mamy do wykonania 3 drogi, zdecydowano ze bedzie jeden wykonawca wyloniony w jednym przetragu. dla mnie to troche dziwne podejscie nie dopuscic ofert cześciowych tym bardziej ze kazda droga to odrebny obiekt. Co radzicie?

2

Odp: trzy drogi w jednym przetargu bez ofert częściowych

błąd zamawiającego zwłaszcza po nowelizacji

3

tez tak uwazam dlatego pisze, tylko nie wiem jak przekonac do swojego zdania.... jaki artykuł mam przywołac ... pomocy ....

4

Z drugiej strony ułatwienie dla zamawiającego, zamiast 3 przetargów tylko 1.
Tylko ta nowelizacja. Ale nikt nikomu nic za to nie zrobi.

5

powiedz że nie będziesz miał/miała co wpisać do protokołu,  art. 96 ust. 1 pkt 11 ustawy Pzp

11) powody niedokonania podziału zamówienia na części;

6

janek159 napisał/a:

powiedz że nie będziesz miał/miała co wpisać do protokołu,  art. 96 ust. 1 pkt 11 ustawy Pzp

11) powody niedokonania podziału zamówienia na części;

W tym wypadku będzie kiepsko.

7

A te drogi nie są w jednym miejscu? Bo to że są różnymi obiektami to jedno ale mogą się łączyć w jednym miejscu i stąd taka decyzja.

8

Pomimo tego, podział w tym wypadku jest ewidentnie wskazany.

9

... drogi sa w roznych czesciach gminy.... uwazam ze powinny trzy przetargi albo jeden z dopuszczeniem czesciowych... tylko nie wiem jak mam umotywowac moje stanowisko.... sam art. 96 ust. 1 pkt 11 ustawy Pzp "powody niedokonania podziału zamówienia na części" obawiam sie ze nie bedzie wystarczający....

10

Ty? Niczym. Musisz tylko poprosić o stosowne uzasadnienie od osoby odpowiedzialnej za przygotowanie materiałów do postępowania. Najlepiej poproś na piśmie smile

11

Droga stanowi odrębne samoistne funkcje, w tym wypadku skoro są w różnych miejscach i nie tworzą jednej struktury zaleznej od siebie można zastosować dwa rozwiązania:
1) odrębnie dla każdej drogi (jestem za tym)
2) jedno postępowanie i składanie ofert częściowych.

12

Ja optuję za rozwiązaniem nr 2 Marcela tu jest gotowy podział na części i masz jednego wykonawcę na 1 drogę. Przy rozwiązaniu nr 1 trzeba albo wprowadzić jakiś bezsensowny podział każdej drogi lub wymyślać karkołomne uzasadnienie braku podziału.

13

W przypadku odrębnych obiektów budowlanych, różnych dróg w tym przypadku, nie masz żadnego podziału i nic nie musisz uzasadniać.

14

Roboty budowlane określone zostały jako wykonanie albo zaprojektowanie i wykonanie robót budowlanych określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 2c lub obiektu budowlanego, a także realizację obiektu budowlanego, za pomocą dowolnych środków, zgodnie z wymaganiami określonymi przez zamawiającego. Na podstawie art. 2c  wprowadzone zostało rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 3.12.2012r.  w sprawie wykazu robót budowlanych  (Dz. U. z 2012 r. poz. 13729), które zawiera rodzajowy wykaz robót kwalifikowanych jako roboty budowlane.

Natomiast zgodnie z definicją obiektu budowlanego  ? należy przez to rozumieć wynik całości robót budowlanych w zakresie budownictwa lub inżynierii lądowej i wodnej, który może samoistnie spełniać funkcję gospodarczą lub techniczną.

15

Marcel napisał/a:

W przypadku odrębnych obiektów budowlanych, różnych dróg w tym przypadku, nie masz żadnego podziału i nic nie musisz uzasadniać.

Marcel ja nie mówiłem o tłumaczeniu się z podziału zamówienia, to o czym piszesz jest oczywiste. Chodzi mi o tłumaczenie się (w protokole) z braku podziału.

16

W przypadku dróg da się wytłumaczyć (jeżeli chodzi o protokół).