1 (edytowany przez CK 2017-01-16 09:40:55)

Temat: Błąd w VAT i procedura odwrócona

Dzień dobry.

Krótkie pytanie, wykonawca złożył ofertę i zastosował złą stawkę VAT zamiast 8% dał 5% w postępowaniu do 30 tys euro gdzie chcemy zastosować taką jak w pzp odwróconą procedurę (zapisaną w regulaminie) i jest to oferta najdroższa (wchodząca w kwoty przetargowe) czy muszę prosić o wyjaśnienie czy interesuje mnie tylko wartość oferty brutto i jej nie badam.

Dziękuję za podpowiedzi.

2

Odp: Błąd w VAT i procedura odwrócona

Interesuje was brutto, ale skoro żądaliście VAT-u to teraz trzeba to zweryfikować.

3

Czyli co muszą mi to wyjaśnić i jeśli się pomylili to odrzucam ofertę?

4

Można tak postąpić, co do zasady warto to zawsze uregulować w zapytaniu ofertowym.

5

To w przyszłości lepiej jest po prostu podać że stawka VAT jest 5% a czy teraz jeszcze mam jakąś opcję i mogę to jakoś inaczej zrobić?
Dziękuję

6

Możecie poprawić, możecie odrzucić, ustawa Pzp nie ma tutaj zastosowania.

7

Tak, jak Marcel. Jeżeli nie ma 30.000 euro - to ustawy się nie stosuje. Nigdy nie zrozumiem Zamawiających, którzy do zamówień poniżej 30.00 euro próbują stosować zapisy ustawy PZP, skoro jak byk w niej jest napisane, że do takich zamówień się nie stosuje. Czasem pewnie wynika to z lenistwa, bo zamiast poświecić chwilę na opracowanie własnej, uproszczonej procedury postępowania i spisać to w jakiś wew. regulamin - to prościej kopiuj, wklej - że stosuje, tak jak w ustawie. Tylko przy pierwszej z brzegu komplikacji, tak, jak w tym przypadku - Zamawiający nie wie co zrobić...

8

W takim postępowaniu nie ma komplikaqcji. Bez względu na efekty i tak nikt się nie odwoła. Jest to jedynie przyczyna dla kontroli z tym, że jeśli dobrze umotywujesz nic się nie dzieje. Jeśli to oferta najdroższa to nie zwracałbym sobie głowy