1

Temat: Jedz- dokumenty

Mam nadzieję, że ktoś już wypełniała JEDZ i przygotowywał postępowanie unijne i będzie w stanie pomóc
Otóż mam pewne wątpliwości co do JEDZA i dokumentów.
1. Skoro w Jedz jest jeden punkt dotyczący Wykluczenia z 24.1.15 i 24.5.8 to muszę wymagać również przesłanki fakultatywnej z 24.5.8 w postępowaniu unijnym ? Czy może jednak wystarczy skreślić ta część fakultatywną?
2.Czy wykreślacie zbędne pola w JEDZ dla Wykonawców?
3.Czy wypełnialiście może Jedz przez serwis ESPD ? Bo zauważyłam rozbieżność miedzy instrukcją a punktem  z sekcji III C o konflikcie interesów. W instrukcji napisane jest że dotyczy on tylko fakultatywnej przesłanki z 24.5.3natomiast w serwisie dopisano też przesłankę 24.1.19 i teraz zwątpiłam czy  zaznaczyć...
4. Czy jedz zastępuje oświadczenie o oświadczenia wykonawcy o braku wydania wobec niego prawomocnego wyroku sądu lub ostatecznej decyzji administracyjnej o zaleganiu z uiszczaniem podatków, opłat lub składek na ubezpieczenia społeczne lub zdrowotne albo - w przypadku wydania takiego wyroku lub decyzji - dokumentów potwierdzających dokonanie płatności tych należności wraz z ewentualnymi odsetkami lub grzywnami lub zawarcie wiążącego porozumienia w sprawie spłat tych należności ?
Czy trzeba je żądać na potwierdzenie 24.1.15?

2

Odp: Jedz- dokumenty

Moim zdaniem:
1. 24.5.8 - nie musisz,
2. tak - chyba lepiej w espd,
3. tak - przynajmniej się staramy,
4. nie zastępuje. Oświadczenie składa potem wykonawca, który uzyskał największą ilość punktów. Niestety trzeba żądać na potwierdzenie 24.1.15 oświadczenia.

3

ok... czyli nie wymagam 24.5.8, żądam oświadczenia na potwierdzenie 24.1.15, wykreślę zbędne wiersze ale chyba zostanę przy wersji edytowalnej jedz. Nie przekonał mnie serwis ESPD
Dzięki

4

Darek W. napisał/a:

Moim zdaniem:

4. nie zastępuje. Oświadczenie składa potem wykonawca, który uzyskał największą ilość punktów. Niestety trzeba żądać na potwierdzenie 24.1.15 oświadczenia.

Darku odświeżę wątek - dlaczego Twoim zdaniem 24.1.15 nie mieści się w JEDZ. Co z sekcją III B JEDZ'a? Chodzi o brak sformułowań: opłaty" i "ubezpieczenie zdrowotne" w treści JEDZ?

5

Dlaczego twierdzisz, że Darek twierdzi że 24.1.15 nie mieści się w JEDZ. Ja twierdzę inaczej wink i twierdzę również się mieści ale nie zwalnia to zamawiającego z obowiązku żądania oświadczenia. Tak tylko twierdzę...

6

MIRAS napisał/a:

Dlaczego twierdzisz, że Darek twierdzi że 24.1.15 nie mieści się w JEDZ. Ja twierdzę inaczej wink i twierdzę również się mieści ale nie zwalnia to zamawiającego z obowiązku żądania oświadczenia. Tak tylko twierdzę...

a jeżeli się mieści w JEDZ to czy nie można skorzystać z § 2 ust 7 rozporządzenia o dokumentach??

7

Można na zasadzie wyjątku od zasady - ale... czy, z tej perspektywy, się mieści???

8

Miras mam potężny mętlik w głowie. Oszczędź mnie. Nie rozumiem dlaczego poza JEDZ-em zamawiający wymagają oświadczeń. Badam to na zasadzie porównania i dziwi mnie, że do SIWZ-ów, kiedy wymagany jest JEDZ są załączniki takie jak wykaz usług, narzędzi, wszelkiej maści oświadczenia. Rozumiem, że to dlatego, że wykonawca może, ale nie musi uwzględnić tych informacji składając ofertę.

9

jest dział alfa w jedz który powoduje że się dalej jedz w zakresie warunków  nie wypełnia i wtedy dokumenty

10

jo napisał/a:

jest dział alfa w jedz który powoduje że się dalej jedz w zakresie warunków  nie wypełnia i wtedy dokumenty

Pod warunkiem, że zamawiający dopuści takie rozwiązanie.

11

Katiqq napisał/a:

Rozumiem, że to dlatego, że wykonawca może, ale nie musi uwzględnić tych informacji składając ofertę.

Po warunkiem, że zamawiający dopuści takie rozwiązanie. Poza tym, treść JEDZa (oświadczeń) nie zawsze pokrywa się z Pzp (patrz: Twój przykład).

12

w jedzu jest część przesłanki o charakterze krajowym ja bym to tu podciagnęła

13

Barbie właśnie do tego zmierzam, że treść tego pkt w JEDZ nie jest tożsama z przesłanką ustawową.

14

tam jest ogólnie wiec dla mnie jak czegoś nie dali wczesniej w tych polach szczegółowo o wykluczeniu w jedz to miesci się w tym smile 

Podstawy wykluczenia o charakterze wyłącznie krajowym    Odpowiedź:
Czy mają zastosowanie podstawy wykluczenia o charakterze wyłącznie krajowym określone w stosownym ogłoszeniu lub w dokumentach zamówienia?
Jeżeli dokumentacja wymagana w stosownym ogłoszeniu lub w dokumentach zamówienia jest dostępna w formie elektronicznej, proszę wskazać:    [] Tak [] Nie

(adres internetowy, wydający urząd lub organ, dokładne dane referencyjne dokumentacji):
[??][??][??]
W przypadku gdy ma zastosowanie którakolwiek z podstaw wykluczenia o charakterze wyłącznie krajowym, czy wykonawca przedsięwziął środki w celu samooczyszczenia?
Jeżeli tak, proszę opisać przedsięwzięte środki:     [] Tak [] Nie

[??]