1

Temat: wolna ręka na USŁUGĘ dostawy wody i odprowadzania ścieków

Poniżej progów. wolna ręka na USŁUGĘ dostawy wody i odprowadzania ścieków (art. 67 ust. 1 pkt a) z przyczyn technicznych o obiektywnym charakterze ). 10 części i będzie 10 umów (do różnych obiektów). Będę żądała od wykonawcy tylko oświadczenia. że nie podlega wykluczeniu na pods. art. 24 ust. 1 pkt 12)-23), bo jest obligo. Ale nie chcę żądać z art. 24 ust. 5 pkt 1 KRS-u lub CEDiG, bo nie muszę to jest fakultatywne.Ale chodzi mi o sprawdzenie, czy osoba umocowana podpisuje dokumenty. Część wykonawców ma KRS-y lub CEDiG, więc sobie pobiorę je ze stron i sprawdzę, czy osoba umocowana podpisała oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu i później umowę. Ale część wykonawców (konkretnie dwóch) nie posiada KRS-u ani CEDiG, bo np. właścicielem wodociągów jest gmina, gdzie zarząd gminy uchwałą powołał na stanowisko wodociągów dyrektora, któremu to wójt dał pełnomocnictwo. I jak ja sprawdzę, czy właściwa osoba mi podpisuje oświadczenie i umowę, bo pełnomocnictwa też nie mogę żądać? chyba, że poproszę w trakcie negocjacji? Ale musiałabym to ująć w zaproszeniu do negocjacji do wszystkich wykonawców, ale to jest dokument na spełnienie warunku ani na wykluczenie (upadłość , zaległości nie sprawdzam,) tylko chcę wiedzieć czy osoba uprawniona złożyła oświadczenie woli. I co sądzicie?

2 (edytowany przez seniorcristobal 2017-01-18 13:19:43)

Odp: wolna ręka na USŁUGĘ dostawy wody i odprowadzania ścieków

Jeśli ktoś składa ofertę w przetargu i nie jest to prosta relacja typu Kowalski składa - Kowalski podpisał, tylko np. ofertę składa osoba prawna, w której imieniu mogą działać określone osoby, to te osoby muszą mieć pełnomocnictwo do tego (może wynikać z KRSU, ale nie musi). I te osoby najczęściej zdają sobie sprawę z tego. Umocowanie (pełnomocnictwo) do składania oświadczeń woli wynika z mocy samego prawa i to nawet nie tylko tych ustaw szczegółowych, jak PZP, tylko chociażby KC. Zmierzam więc do tego, że nie widzę bezpośredniego związku pomiędzy tym, czy ty zażądasz pełnomocnictwa w treści, czy nie zażądasz, a tym, że z sytuacji prawnej danego podmiotu wynika, że on musi przedłożyć pełnomocnictwo.

Zatem nie bardzo rozumiem Twoje stwierdzenie, że nie możesz żądać pełnomocnictwa. Ja bym powiedział, że musisz i to nawet jeśli nie wpiszesz tego żądania do treści SIWZ.

3 (edytowany przez Marcel 2017-01-18 14:00:02)

Umocowania możesz żądać masz prawo a nawet obowiązek, poza tym oświadczenie o spełnieniu warunków, WR tego nie wyłączyła.

4

Dziekuję, będę żądała pełnomocnictwa