1

Temat: oferta z ceną ryczałtowa ale....

W postępowaniu  na dostawę cena ryczałtowa, ale do ofert dołączone wykazy pozycji z cenami jednostkowymi. Najkorzystniejsza oferta ma braki  w wykazie. Nie wyceniono dwóch pozycji. Nie mogę prosić o uzupełnienie oferty,  Czy mogę odrzucić jako niezgodne z SIWZ????   Do SIWZ był dołączony wykaz przedmiotów które chcemy kupić nawet w exelu.
Proszę o podpowiedź. Projekt dofinansowany z EFS

2

Odp: oferta z ceną ryczałtowa ale....

Powstaje pytanie, co to znaczy że przy tego rodzaju dostawie mówicie o cenie ryczałtowej?

To znaczy, że nie ważne w jakim zakresie dostawa zostanie faktycznie zrealizowana, Wy zapłacicie stała cenę, ta nazwaną przez Was ryczałtową?

3

Na roboty budowlane przystała bym, ale tu wykaz z cenami jednostkowymi jest częścią oferty i uważam, że jeżeli nie wypełnili tej pozycji tzn. że nie oferują jej. Dlatego pisze o niezgodności z SIWZ

4

o czym myśleliście mówiąc cena ,,ryczałtowa", ciągle mnie to ciekawi

5

Ma Pan rację właściwie określenia cena ryczałtowa w SIWZ nie użyłam. zapis brzmi: Cena oferty zostanie wyliczona przez wykonawcę w oparciu o formularz ofertowy stanowiący Załącznik nr 2 do SIWZ. Chyba sama sobie odpowiedziałam. Dziękuję za nakierowanie ( czasami człowiek gubi się) Pozdrawiam

6

Ten sam PN druga część, czy mogę napisać do Wykonawcy o wyjaśnienie rażąco niskiej ceny na jeden punkt w wykazie. Dla mnie i naszego informatyka cena jest za niska jeżeli mamy dostać produkt z certyfikatem.

7

art. 90.1 mówi coś o elementach ceny

8

Tylko należy pamiętać że nadal cena całkowita jest najistotniejsza i to za nią można odrzucić a nie za samą składową.

9

można napisać że cena całkowita oferty odbiega od średniej albo wartości szacunkowej a w szególności prosicie o wyjaśnienie ceny pozycji nr .....

10

Niestety cena całkowita oferty nie odbiega ( od średniej 5,59%, od wartości zam. 5,16 %), ale nie chcemy oprogramowania dzikiego bez licencji, a tak oferenci wsadzają na minę ( ostatnio było o tym głośno)

11

Czyli RNC brak, nic jednak nie stoi na przeszkodzie wyjaśnić pozycję.