1

Temat: sposób okreslenia wartości na usługi noclegowe

Może coś podpowiecie.
Jaki sposób określenia wartości zamówienia na usługi związane z zapewnieniem spania np. w hotelu. Nie mam na myśli zorganizowanych kompleksowych usług hotelarskich i konferencyjnych dla np. jakiegoś szkolenia.
Mam na myśli takie spanie ad hoc, dla jakiś osób, które pojawiają  się w ciągu roku w różnych miejscach, najczęściej w Warszawie.

Czy należy wartość ustalić na podstawie poprzednich łącznych wydatków z 12 m-cy za tego rodzaju usługi.
Czy może jednak przyjmować, że te poszczególne spania są niemożliwe do przewidzenia i kierować się wartością każdego spanka odrębnie w momencie gdy o nim się wie?
Czy może też należałoby traktować odrębnie wydatki poniesione w różnych miastach na noclegi, i wartości ich nie łączyć, bo inne lokalizacje więc i inny rodzaj zamówienia.

No i jak to miałoby się do planowanego zawarcia umowy na zapewnienie tego spania na okres np. roku.

2

Odp: sposób okreslenia wartości na usługi noclegowe

I tak sobie teraz myślę, w chwili spokoju, że jak ma być umowa na rok, na świadczenie tego typu doraźnych usług noclegowych to oczywiście że wartość powinna uwzględniać jakąś szacunkowa ilość jaka się wydarzy w tym okresie lub wydatki poniesione w poprzednim roku. Tak jak jest to przy usługach powtarzających się okresowo.

Nie ma więc co tu dywagowac. Można by się zastanawiać nad odrębnym traktowaniem każdego pobytu gdyby nie było tu umowy.

3

Mabyć umowa to podstawowe wartości umowy: okres trwania i wartość. Przeszacuj roczną wartośc i OKI.

4

Janku jeśli ad hoc, to po co wiązać się umową? Wiadomo, że komfort usług także będzie inny w zależności od nocującego.

5

Katiku, nie jestem za bardzo w temacie ale chyba ta umowa daje jakieś niższe ceny jednostkowe, więc wiesz.

6

A wydawać by się mogło, że jeśli masz zagwarantowane żądanie np 100 noclegów w roku, to wówczas korzystasz na cenie jednostkowej. Bo co sprecyzujesz przy noclegach ad hoc? Tyle tylko, że może wystąpić, a nie musi. Poza tym wymaga się od nas należytej staranności przy formułowaniu OPZ. Chyba, że prawo opcji z 1 jednym zagwarantowanym noclegiem wink

7

Wartość tego zamówienia nie przekracza 30 tys euro, więc nie myślę już o tym temacie.