1

Temat: Wszczęcie postępowania bez zabezpieczenia środków fin. w budżecie

Witam, poproszę o pomoc.
Wojewoda decyzją administracyjną przyznał ośrodkowi pomocy społecznej kwotę dotacji na realizację specjalistycznych usług opiekuńczych, jednak kwota ta nie została jeszcze wprowadzona do budżetu gminy. Czy w tej sytuacji, już na tym etapie można wszcząć postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego czy należy poczekać aż środki finansowe zostaną zabezpieczone w budżecie gminy, która następnie przekazuje kwotę jednostce organizacyjnej.

2

Odp: Wszczęcie postępowania bez zabezpieczenia środków fin. w budżecie

z punku widzenia ustawy Pzp. można bo musisz miec kasę na podpisanie umowy dopiero z punktu widzenia dyscypliny finansów może byc problem

3

Kasa musi być w momencie podpisania umowy.

4

Dziękuję za odpowiedź.
Czyli jeżeli w momencie otwarcia ofert nie posiadam zabezpieczonych środków finansowych (mam tylko niewielka kwotę, która na pewno będzie poniżej kwot złożonych ofert) unieważniam przetarg. I w tej sytuacji co mam dalej zrobić? Szacunkowa wartość zamówienia wynosi 170 tys. netto, na dzień otwarcia ofert posiadam zabezpieczenie na kwotę  22 tys. brutto. Prawdopodobnie w ciągu roku dostanę kolejne transze środków finansowych na realizację zadania, ale nie wiem kiedy i w jakiej wysokości. Jaką mam zastosować procedurę po unieważnieniu przetargu?

5 (edytowany przez jo 2017-02-13 10:12:00)

to po co robisz przetarg jeżeli już wiesz że nie masz możliwości dołożyć środków np do dwóch tygodni od otwarcia ofert??
po unieważnieniu ogłaszasz nowy przetarg jeżeli będzie wiadomo że środki masz

6

W tej sytuacji jak kolega wyżej, nie ogłaszał bym postępowania bo i po co?