1

Temat: oświadczenie

oferent źle wypisał oświadczenie o spełnieniu warunków odnośnie podmiotu trzeciego, wpisał w zakresie użyczenia warunek którego nie było, wezwałem do przedłożenia prawidłowego dokumentu w trybie art 26 ust 3, oferent nie odpowiedział w wymaganym terminie, jaka podstawa wykluczenia/odrzucenia ?? 24ust 1 pkt 12 i 24 ust 4??

2

Odp: oświadczenie

jak nie było warunku to za co wykluczać?

3

domyślam się że był warunek ale inny

4

tak był inny warunek dotyczący doświadczenia przy budowie mostu a oferent wpisał przy podmiocie trzecim robotę budowa drogi dojazdowej, droga dojazdowa była w zakresie robót ale warunek dotyczył mostu i osób (kierownika budowy) z zobowiązania podmiotu trzeciego wywnioskowałem że podmiot trzeci użyczał właśnie osób i chciałem żeby poprawił oświadczenie ale olał sprawę

5

hola hola nie tak szybko najpierw 22a ust 6

6

Jeżeli zdolności techniczne lub zawodowe lub sytuacja ekonomiczna lub finansowa, podmiotu, o którym mowa w ust. 1, nie potwierdzają spełnienia przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu lub zachodzą wobec tych podmiotów podstawy wykluczenia, zamawiający żąda, aby wykonawca w terminie określonym przez zamawiającego:
1) zastąpił ten podmiot innym podmiotem lub podmiotami lub
2) zobowiązał się do osobistego wykonania odpowiedniej części zamówienia, jeżeli wykaże zdolności techniczne lub zawodowe lub sytuację finansową lub ekonomiczną, o których mowa w ust. 1.

7

super

8

tylko że podmiot trzeci spełnia wymagania jeżeli chodzi o osobę a chyba o ty chodzi po prostu oferent źle wpisał zakres do oświadczenia zamiast wpisać że użyczenie dotyczy osoby, to wpisał jakieś roboty budowlane które ten podmiot wykonał a które nie były przedmiotem warunku czyli powinien zostawić ten podmiot trzeci bo jest ok a wpisać że zakres użyczenia to dysponowanie osobą a nie jakaś robota.

9

a wykaz osób tutaj został złożony, w którym wskazano osobę i podano informacje o sposobie dysponowania ta osobą?

10

wykaz osób złożył by jeżeli został by wezwany z 26 ust 2 a nie jest to oferta pierwsza w rankingu, że chodzi o osobę wskazuje zobowiązanie podmiotu trzeciego w którym jest wymieniona ta osoba i informacja że będzie kierownikiem budowy dla pewnego zakresu i było to niespójne z oświadczeniem

11

to jest procedura odwrócona czy klasyczna?

12

jak jest pierwsza w odwróconej to nie sprawdzasz pozostałych oświadczeń tylko 1

13

a jak klasyczna i nie spełnia sam dysponowania osobą i ty to wiesz to 22a u 6 b bo jest ta osoba nieskutecznie oddana w oświadczeniu

14

więc domyślam się że jo o tym wie więc zapewne klasyczna

15

klasyczna

16 (edytowany przez jo 2017-02-16 13:41:22)

podmiot trzeci spełnia wymagania wynika to z zobowiązania - zobowiązał się do oddelegowania osoby - której żadaliśmy, tylko źle to zostało zapisane w oświadczeniu o spełnianiu warunków bo oferent wpisał że udziela doświadczenia w zakresie który nie był warunkiem, moim zdaniem wystarczyłoby gdyby przesłał poprawione oświadczenie że posiłkuje się podmiotem trzecim z zakresie kierownika budowy i tak zostało wezwanie skonstruowane to teraz chyba nie mogę napisać że podmiot trzeci nie potwierdza spełnienia warunków (art 22a ust 6) trochę się zakręciłem mogłem przymknąć oko oferent jest trzeci w kolejności i dodatkowo nas nie byłoby na niego stać trzeba było to puścić

17

gdyby wysłał to by było ok ale nie wysłał wiec jest że tak powiem nieskuteczne oddanie wiec teraz trzeba troche naciągnąć 22a ust 6 bo jestes na etapie oświadczeń wiec albo wykonawca oswiadcza ze sma spełnia ten warunek albo przynosi osiwadczenie od nowego zasobu ze inny mu odda. jeszcze jedno pytanie ten kierownik robót oddaje się sam czy firma go oddaje?

18 (edytowany przez jo 2017-02-17 06:23:39)

firma go oddaje i firma jest wpisana w zobowiązanie jak i oświadczeniu

19

cieżka sprawa faktycznie albo olać albo naciagnąć 22a 6

20

na szczęście 3 w kolejce więc wybieram bramkę nr 1 olać
dzięki