1

Temat: problem z robotami budowlanymi

Hej,
Mam problem z ofertami na roboty budowlane i mam kilka pytań.
Po pierwsze: wykonawca, który na dzień dzisiejszy jest najkorzystniejszy dołączył dokumenty już do oferty m.in. wykaz osób z którego jasno wynika że, osoba którą dysponuje nie posiada uprawnień i teraz pytanie wzywam do uaktualnienia wszystkich dokumentów i wtedy wykluczam go bo drugi raz już nie wyzywam czy wzywam do poprawienia wykazu i daje mi inną nową osobę która ma uprawnienia.
Drugi dylemat: czy jeżeli brakuje w kosztorysie kilku kołków, które powinny być wedle przedmiaru to oferta out? w ten sposób lecą mi 3 oferty.
Trzeci dylemat zapisałam zapis w SIWZ o nr PKOB 1130, który mówi że dla DPS stosuje się stawkę podatku 8 % i teraz na 8 ofert 3 dały mi 23 % mogę je odrzucić?
Ostatnie pytanie: nie wszyscy przysłali oświadczenie o GK wzywać do skutku, aż przyślą czy olać temat i wezwać tylko tego co najlepszy?
pozdrawiam Justyna

2 (edytowany przez olfork 2017-03-01 09:50:08)

Odp: problem z robotami budowlanymi

Jeżeli do oferty dołączono dokument, który jest wadliwy lub nie potwierdza spełnienia udziału w postępowaniu to są dwie szkoły, jedna mówi, że traktujesz tak jakby w ogóle go nie było i wzywasz do złożenia 26.1/26.2, a jeśli nie złoży lub nadal dokumenty są wadliwie to dopiero 26.3,  druga szkoła mówi, że Wykonawca, który złożył dokumenty z ofertą pozbawił się wezwania do złożenia i należy od razu wezwać go z art. 26.3 do uzupełnienia.
Chyba póki co, nie pojawiło się nic nowego przesądzającego w tym temacie.
2. o błędach w kosztorysie i tym kiedy można poprawić, a kiedy nie jest sporo na forum i internecie, poszukaj i dopasuj bo zbyt mało piszesz co u Ciebie dokładnie jest źle.
3.  Jeśli masz zapis w SIWZ z prawidłową stawką, to poprawiasz VAT w ofertach gdzie jest on błędny.
Poza tym Katiq w jednym z tematów szeroko opisywała, że zaproponowana stawka 23% dla przedmiotu z 8% nie jest błędem. Czym skutecznie i mnie przekonała do tego poglądu.

3

Odp: problem z robotami budowlanymi

Skłaniam się ku rozwiązaniu zaproponowanemu przez Olfork, z tym, że:
1. proponuje przyjąć, że Wykonawca, który złożył dokumenty z ofertą pozbawił się wezwania do złożenia i należy od razu wezwać go z art. 26.3 do uzupełnienia;
2. jeśli tych kołków nie ma gdzie indziej w przedmiarach tzn, że nie masz pozycji wyjściowej do uzupełnienia kosztorysu, więc tak - out;
3. zastosowanie stawki preferencyjnej jest uprawnieniem a nie koniecznością