1

Temat: Oferta e-mailem

Wykonawca wysłał ofertę mailem, co byście mu zrobili? ;-)
oczywiście oprócz 89.1.2, bo w ogłoszeniu i SIWZ stało, że tylko forma pisemna.
Dodać 89.1.8 i wplątać kc?

2

Odp: Oferta e-mailem

ja bym mu dał w zę..y

a tak poważnie to nawet bym nie reagował na taką ofertę

3

przyszła w terminie, wypadałoby odrzucić,
zamawiający ma klasę :-)

4

Też miałam taką sytuację - może to ten sam W. :-) Po dwóch dniach, ale w terminie, przyszła oferta pocztą, z inną ceną.

5

Raczej 89.1.1

6

Temat ciekawy, jeśli potraktować to jako ofertę to wpadniemy w pułapkę, co zrobić gdy wpłynie oferta i mailem i pocztą. Odrzucić obie ? mhm...  to zrodzi kolejny problem, bo oferta wysłana mailem wcale nie daje nam pewności, że jest od tego samego Wykonawcy co papierowa.

7

ciekawi mnie,
czy ta oferta została odczytana przy otwarciu ofert,
czy została ujawniona w informacji o złożonych ofertach która się zamieszcza na stronie,

Reagując na tą ofertę sankcjonujemy jednocześnie że mamy do czynienia z wykonawcą który złożył ofertę, więc i na odrzucenie też będzie przysługiwać odwołanie.

Pytanie: czy jest obowiązek potraktować tę ofertę jako ofertę złożoną tylko nie w formie pisemnej? z wszystkimi konsekwencjami? Czy można ten mail zignorować. System 0/1. Obowiązek ustosunkowania się do niej czy dowolność.

8

Albo co zrobić z facetem, przedstawicielem wykonawcy, który przed otwarciem ofert, na schodach w siedzibie zamawiającego  krzyczy, że oferuje wykonanie przedmiotu zamówienia za cenę i z terminem gwarancji jakimś tam i do tego wyciąga pełnomocnictwo i KRS wykonawcy do występowania w przetargu?

Czy to nie oferta?

9 (edytowany przez Darek W. 2017-03-02 09:22:16)

janek159 napisał/a:

Albo co zrobić z facetem, przedstawicielem wykonawcy, który przed otwarciem ofert, na schodach w siedzibie zamawiającego  krzyczy, że oferuje wykonanie przedmiotu zamówienia za cenę i z terminem gwarancji jakimś tam i do tego wyciąga pełnomocnictwo i KRS wykonawcy do występowania w przetargu?

Czy to nie oferta?

Nic nie robić z facetem -a co chciałbyś robić. Nie złożył oferty zgodnie z wymaganiami - czyli w formie pisemnej. I tyle.

Inaczej - złożył ofertę - lecz niezgodnie z wymaganiami, czyli - nie złożył oferty w formie pisemnej. Niezgodne z ustawą.

10

janek159 napisał/a:

Albo co zrobić z facetem, [...] który przed otwarciem ofert, na schodach w siedzibie zamawiającego  krzyczy,

Czy to nie oferta?

krzyczy w terminie  ? ;-)

11

Czy pisać do wykonawcy od tego pana pismo o odrzuceniu oferty i czekać 5 dni na odwołanie?

12

w terminie, minutę przed TSO

13

Na otwarciu ofert możesz o tym fakcie poinformować.

14

A jak po otwarciu - to niezwłocznie info do wykonawców o odrzuceniu - 92.1.3

15

Z ostrożności oferta została odczytana i ujęta w info z otwarcia.
Lecz zawahałam się przy odrzuceniu gdyż:

1. 89.1.1 - treść oferty nie odpowiada .... Trochę to niefortunnie brzmi, bo chodzi wszak o formę "oferty"
2. 89.1.1 - niezgodna z ustawą..... Lecz w ustawie generalnie jest wybór, a nawet, że to Zam. tłumaczy dlaczego forma pisemna

16

Zamawiający niczego nie tłumaczy, ofertę składa się w formie pisemnej, a nie elektronicznej i tego Zamawiający nie uzasadnia bo to wynika z ustawy.
Możliwość składania ofert w formie elektronicznej (za wyjątkiem licytacji) to przyszłość.

Jeżeli już uznać to "coś" za ofertę to masz jeszcze 89.1.8.

A ja dalej będę się upierać - jak Mietek z pod lasku wyśle na minutę przed TSO w przetargu na wielomilionową inwestycje 5 maili podpisanych nazwami dużych Wykonawców, którzy złożyli uczciwie oferty to odrzucicie wszystkich za podwójne oferty czy będziecie sobie zmieniać sposób działania ?

17

A ja bym tutaj wyszedł od słowniczka, tj kto zgodnie z definicją zawartą w art 2.11 jest wykonawcą.
Ustawa reguluje relacje zamawiającego z wykonawcą, a wykonawcą w zależności od etapu postępowania, jest ubiegający się o udzielenie ZP, składający ofertę lub strona umowy.
Z tego co pamiętam to te 3 etapy decydują o tym czy w danym etapie mamy do czynienia z wykonawcą.
Skoro wasz "wykonawca" nie złożył oferty w wymaganej formie to nie ma wykonawcy do którego można stosować przepisy ustawy.
Taka moja teoria smile

18

Sprytne, czyli w ogóle go nie odrzucać, a jedynie w info o wyborze wspomnieć że np. nie podlega ocenie.

19

Jednak zobacz Jarosław, czym się różni oferta mailowa od oferty na papierze bez podpisu lub z podpisem osoby niewłaściwie umocowanej ... i ta i ta nie ma formy pisemnej. 

A w przypadku tej drugiej bez wątpliwości zwykliśmy podchodzić z należnymi honorami, a więc traktować jako ofertę i wykonawcę jako wykonawcę, czyli tego który złożył ofertę.

To nic że na wstępie pisałem o całkowitym ignorowaniu tej oferty, być może dalej tak uważam.

20

Jednak odrzucę

21

Kasandra napisał/a:

Jednak odrzucę

... i niezwłocznie zawiadomię wykonawców smile

22

Darek W. napisał/a:
Kasandra napisał/a:

Jednak odrzucę

... i niezwłocznie zawiadomię wykonawców smile

ale tylko tych co złożyli, a wygumuję gdy będzie szło na net :0

23

Nie podpisany papier to brak pisemności dostarczonej oferty ale jednak oferty złożonej w miejscu i czasie wyznaczonym przez zamawiającego.
Przesłana bez podpisu na meila nie spełnia dodatkowego warunku tj miejsca złożenia. Na dobrą sprawę zamawiający może nawet przegapić taką ofertę.
Myślę że brak reakcji zamawiającego czy też poinformowanie o takim fakcie wykonawcę jest do przyjęcia, odrzucenie takiej oferty zawsze w jakiś sposób sankcjonuje że "to coś" to jednak oferta.

24

Miałem też taki przypadek. O nadejściu e maila nie informowałem na otwarciu, nie uwzględniałem tego w protokole. Autorowi odpowiedziałem, również e mailem, że przesłana korespondencja nie spełnia wymogów do uznania jej za ofertę i w związku z tym nie będzie brana pod uwagę przy wyborze wykonawcy.