1

Temat: Rezygnacja wykonawcy z podpisania umowy (2 przypadki)

Hej pojawił mi się problem, otóż wykonawca, który miał podpisać umowę zrezygnował  z realizacji 2 zadań- stąd 2 różne przypadki.
Zadanie nr 1 - nie mam więcej ofert, gdyż  2-ga oferta w tym pakiecie została odrzucona
Zdanie nr 2 mam jeszcze 2 ważne oferty.

W związku z tym pytania
Oczywiście najpierw unieważniam wybór najkorzystniejszej oferty w tych 2 pakietach
Ad 1 Czy unieważniam pakiet nr 2 powołując się na art 93 ust 1 pkt 1 w związku z art 94 ust 3 ?
Ad 2 Czy powołując się również na art 94 ust 3 mogę wybrać kolejnego najkorzystniejszego oferenta w pakiecie nr 2 bez badania ofert?
Dodam ze PN, procedura odwrócona.
Będę wdzięczna za wszelkie uwagi.

2

Odp: Rezygnacja wykonawcy z podpisania umowy (2 przypadki)

Jedną część unieważniasz, drugą możesz rozstrzygać.

3 (edytowany przez Katiqq 2017-03-20 12:20:38)

W przypadku zadania nr 1 pozostaw jak jest. Zgodnie z 2.7 dokonałaś wyboru oferty najkorzystniejszej i tyle. Pewnie są zwolennicy unieważnienia, ale w związku z brakiem konkretnej przesłanki jedynym wyjściem w mojej opinii byłoby 93.1.7, czyli wada postępowania.
Co do zadania nr 2 - działaj zgodnie z 24aa.2 jeśli możesz - nie tworzysz nowego rankingu ofert, lecz opierasz się na dotychczas stworzonym.

Polecam: http://www.blogprzetargi.pl/kategorie/wybor-najkorzystniejszej-oferty/czy-zamawiajacy-moze-zamknac-postepowanie-krotka-notatka-o-uchyleniu-sie-wykonawcy-od-podpisania-umowy-nie-dokonujac-jego-uniewa/

4

Ad 1 unieważniasz
Ad2 wzywasz kolejnego o dokumenty i jak jest ok to zawiadamiasz ze tamten odmówił i wybierasz tego i podpisujesz z nim umowę -uwaga możesz to zrobić tylko 1 raz

5

dzięki za opinie.
czy w przypadku zadania 2 musze wzywać do dokumentów  a nie mogę rozstrzygnąć bez oceny?

6

No jak bez oceny?

7

no zgodnie   z art.94.us 3. .. zamawiający może wybrać ofertę najkorzystniejszą spośród pozostałych ofert bez przeprowadzania ich ponownego badania i oceny...
W art 24 aa również jest że mogę ( nie muszę ) ... zamawiający może zbadać, czy nie podlega wykluczeniu oraz czy spełnia warunki udziału w postępowaniu wykonawca, który złożył ofertę najwyżej ocenioną spośród pozostałych ofert.

tzn. dokonuje wyboru kolejnego w rankingu bez wzywania do dokumentów?

8 (edytowany przez jo 2017-03-20 13:55:14)

co do odwróconej to "może" mówi o tym że może zbadać drugiego albo może nie rozstrzygać postępowania

9

jeżli żadałaś dokumentów typu zus us krk i jakichs wykazów które były na wezwanie to musisz

10

dokładnie smile

jo napisał/a:

co do odwróconej to "może" mówi o tym że może zbadać drugiego albo może nie rozstrzygać postępowania

11

dzięki za opinie

12

Postępowanie w takiej sytuacji jak w części nr 2,  w procedurze odwróconej usankcjonowane zostało w 24aa ust.2, a nie w 94 ust. 3

13

Jeszcze jeden problem z odstąpieniem od umowy..
A co w przypadku protokołu? tworzymy drugi czy zmieniamy pierwszy?
Jeśli zmieniamy to z jaką datą - pierwszego wyboru czy drugiego?
Rozumiem, że skoro powtórzenie wyboru to w czynnościach powtórzonych wskazujemy wybór?

14

Protokół tworzysz jeden, po co dwa?

15

Ale już jeden po 1. wyborze zrobiłam, więc jeśli mam go edytować to czy zmienić datę stworzenia protokołu?

16

Protokół wypełnia się na bieżąco, skoro masz zmiany to je nanosisz.

17

ok, dzięki

18

Witam pojawił się problem w nawiązaniu tematu. Jeśli Wykonawca odmawia popisania umowy to przy procedurze odwróconej wzywam kolejnego wykonawcę do dokumentów na potwierdzenie spełnienia warunków udziału w postepowaniu i braku wykluczenia. A co z wyborem? Czy unieważniam wybór i ponownie wybieram wykonawcę w danym zadaniu, zamieszczając informacje na stronę czekając kolejne 5/10 dni na popisanie umowy? Czy może po zweryfikowaniu dokumentów po prostu podpisuję umowę  z następnym Wykonawcą?

19

- unieważniasz czynność wyboru oferty najkorzystniejszej;
- weryfikujesz czy nie podlega wykluczeniu oraz czy spełnia warunki udziału w postępowaniu wykonawca, który złożył ofertę najwyżej ocenioną spośród pozostałych ofert na podstawie art. 24aa ust. 2 ustawy Pzp.
- nie dokonuje się ponownej oceny ofert, tym samym bierze pod uwagę ocenę dokonaną na poprzednich etapach postępowania;
-  dokonujesz  ponownego wyboru oferty najkorzystniejszej zgodnie z wytycznymi zawartymi w art. 92 ustawy Pzp
- zawierasz umowę w sprawie zamówienia publicznego po upływie terminów, o których mowa w art. 94 ust. 1 i 2 ustawy Pzp

20

Dzięki za opinię. Czy ktoś ma inną? Mamy tu mały spór i zdania są podzielone. A co w przypadku kiedy upłyną termin związania ofertą -wystarczy pismo od Wykonawcy, że mimo upływu terminu wyraża zgodę na zbadanie oferty i popisanie umowy? No i jak wygląda sprawa ogłoszenia?  Zanim pojawiłby się kolejny wybór minie termin 30 dniowy od udzielania zamówienia na resztę zadań.

21

Wyboru należy dokonać w TZO samo podpisanie uowy może nastąpić po upływie TZO.

22

Więc jeżeli upłyną termin związania ofertą to zostaje mi tylko unieważnienie postępowania w tej części?