1

Temat: Oryginał, a kiedy kopia

Żądam odpisu z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej na potwierdzenie braku podstaw wykluczenia na podst. Art. 24 ust. 5 pkt 1. I piszę  że ?ww. dokument należy złożyć w oryginale lub kopii poświadczonej za zgodność z Oryginałem? I tutaj mam wątpliwość jeśli chodzi o kopię. kiedy będzie to kopia? Czy w ogóle mogę żądać kopii? Bo jeśli CEDiG wydrukowany ze strony internetowej ma zapis - Niniejszy wydruk jest zgodny z art. 38 ust. 4 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej itd? jest Oryginałem i nie wymaga podpisu, i go skseruję to on też będzie Oryginałem?

2

Odp: Oryginał, a kiedy kopia

Odpis np. z KRS-u nie wymaga żadnego podpisu.

3

dokładnie nie wymaga podpisu a jak Ci wykonawca nie da to jeszcze sobie sam musisz wydrukować

4

To, że odpis np. z KRS-u nie wymaga żadnego podpisu, to odkrycia nie zrobiłeś. Chodzi mi o to, kiedy ten odpis będzie kopią, która będzie wymagała podpisu za zgodność z oryginałem?

5

nigdy nie będzie kopią każdy wydruk jest oryginałem

6

a w każdej SIWZ jest zapis: dokument należy złożyć w oryginale lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem

7

to jest dokument z bazy dokumentów zawsze możesz go sobie wydrukować i masz oryginał

8

a jeśli ten dokument pobiorę  z bazy sobie i wydrukuje na drukarce i załączę do oferty to tez będzie oryginał? Wykonawca daje 2 CEDiGi, dał do każdej części postępowania z ta sama data i godziną?

9

ewelinek napisał/a:

a jeśli ten dokument pobiorę  z bazy sobie i wydrukuje na drukarce i załączę do oferty to tez będzie oryginał?

Tak.

10

Kiedyś poruszałem ten temat:

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=12574

11

moja wątpliwość wzięła się stąd, że wykonawca dał 2 takie same CEDIGi (z datą) pobrana powiedzmy 20 marca, a podpisana za zgodność z datą 17 marca? zostawić?

12

Zostawić.

13

Wszelkie wydruki z CEiDG, podobnie jak np. potwierdzenia przelewów pobierane bezpośrednio z odpowiednich baz źródeł-  nie potwierdza się w ogóle za zgodność. Tak, jak Ci napisano powyżej, to zawsze będzie oryginał. Jego podbicie za zgodność nei ma tym wypadku żadnego znaczenia.