1 (edytowany przez Arek1980 2017-03-23 15:27:05)

Temat: SIWZ - kilka dylematów co do dokumentów, oświadczeń, JEDZ

PN, powyżej progu, RB, sektorówka, dofinansowany.

1. Brak podstaw wykluczenia w SIWZ wpisujecie 12-23 czy 12-22 ?

2. Brak podstaw wykluczenia, dla podmiotów trzecich to już na pewno 12-22 ? (GK nie dotyczy podmiotów trzecich)

3. Wpisujecie do braku podstaw wykluczenia: z uwzględnieniem art.133 ust.4, a więc: ?w postępowaniu o udzielenie zamówienia sektorowego wykonawca nie podlega wykluczeniu w przypadku, o którym mowa w art.24 ust.1 pkt.13 lit.d, oraz w przypadku o którym mowa w art.24 ust.1 pkt.14, jeżeli osoba, o której mowa w tym przepisie została skazana za przestępstwo wymienione w art.24 ust.1 pkt.13 lit.d?  ?

4. Z warunków fakultatywnych wybrałem 24.5.1 i 24.5.8. W związku z tym czy prawidłowo określiłem katalog dokumentów na potwierdzenie braku podstaw do wykluczenia?
- KRK
- US
- ZUS
- KRS/CEIDG
- Oświadczenie wykonawcy o braku wydania wobec niego prawomocnego wyroku sądu lub ostatecznej decyzji   
  administracyjnej o zaleganiu z uiszczaniem podatków, opłat lub składek na ubezpieczenia społeczne lub zdrowotne
- Oświadczenie wykonawcy o braku orzeczenia wobec niego tytułem środka zapobiegawczego zakazu ubiegania się o
   zamówienia publiczne
- Oświadczenie wykonawcy o niezaleganiu z opłacaniem podatków i opłat lokalnych

5. Do oferty żądam:
-JEDZ
- Formularz Ofertowy
- Pisemne zobowiązanie podmiotu trzeciego (jeśli będzie)
- Pełnomocnictwo (jeśli konieczne)
- dowód wniesienia wadium

6. Jaką preferujecie formę załączania JEDZ: drukujecie-skreślacie niepotrzebne-skanujecie-załączanie czy załączacie w formie elektronicznej

Wiem, że pytania może i łatwe, ale przeglądam nowe ogłoszenia i dalej miszmasz z np. dokumentami, których żądaja Zamawiający.
Dzięki

2

Odp: SIWZ - kilka dylematów co do dokumentów, oświadczeń, JEDZ

Podbijam, bo sprawa na już smile

3

tak, na szybko to chyba ok., z tym że:
1. 13-22
2. 13-22
5. pisemne zobowiązanie podmiotu trzeciego - możesz sobie odpuścić.
6. w formie edytowalnej

4

ja z kolei
1. 12-22
2. 12-22
5. pisemne zobowiązanie podmiotu trzeciego(jeżeli dotyczy)
6. w formie edytowalnej z przekreślaniami

5

1. 12-22
2. 12-22

6 (edytowany przez Arek1980 2017-03-24 10:00:21)

Dzięki smile

Mam wątpliwości co do pkt.2 (pomyliłem się pisząc post), zgadzam się z Mirasem co do 13-22.
Czemu dajecie od 12, przecież podmiot trzeci nie musi spełniać warunku udziału w postępowaniu. To Wykonawca ma je spełniać.

Znowu w pkt.1) to tak fifty fifty, więc 12-22 jest chyba do zaakceptowania....

7

w 12 prócz spełniania warunków też jest zapis o braku podstaw do wykluczenia które też dotyczą podmiotu trzeciego

8

Marcel napisał/a:

1. 12-22
2. 12-22

Mówisz Marce że ślepo wierzysz UZP. No i efekt jest taki, że zmuszasz wykonawcę żeby oświadczał, mówiąc delikatnie, nieprawdę.

9

Arek1980 napisał/a:

więc 12-22 jest chyba do zaakceptowania....

12 - chyba nie do zaakceptowania. Tak łopatolgicznie:

Jan Kowalski, w imieniu wykonawcy, oświadcza że ten nie podlega wykluczeniu na podstawie 24.1.12 Pzp. Czyli co oświadcza? Ano to, że wykonawca wykazał spełnianie warunków udziału w postępowaniu (?) wykazał brak podstaw wykluczenia.  Dalej, czyli, że już teraz wie co będzie w przyszłości, wie jaka w tym zakresie będzie decyzja zamawiającego, co zrobi zamawiający. Wie, że złoży odpowiednie dokumenty i wie, że zostaną one uznane przez zamawiającego.  wink

10

MIRAS napisał/a:
Arek1980 napisał/a:

więc 12-22 jest chyba do zaakceptowania....

12 - chyba nie do zaakceptowania. Tak łopatolgicznie:

Jan Kowalski, w imieniu wykonawcy, oświadcza że ten nie podlega wykluczeniu na podstawie 24.1.12 Pzp. Czyli co oświadcza? Ano to, że wykonawca wykazał spełnianie warunków udziału w postępowaniu (?) wykazał brak podstaw wykluczenia.  Dalej, czyli, że już teraz wie co będzie w przyszłości, wie jaka w tym zakresie będzie decyzja zamawiającego, co zrobi zamawiający. Wie, że złoży odpowiednie dokumenty i wie, że zostaną one uznane przez zamawiającego.  wink

Ale żeby mógł przystąpić do tego postępowania to musi chyba wiedzieć ( w jego mniemaniu) że spełnia warunki i nie podlega wykluczeniu

11

Spełnianie warunków to jedna spraw, a druga to wykazanie że się je spełnia. Podobnie jest z wykluczeniem - nie podleganie wykluczeniu to jedna sprawa, a wykazanie niepodlegania wykluczeniu to już inna historia. W przepisie jet mowa o wykazaniu.

Dlatego wykonawca składa oświadczenie, że spełnia warunki i nie podlega wykluczeniu. Nieprawidłowe i absurdalne jest żądanie od wykonawcy, żeby składał oświadczenie, że wykazał jedno i drugie. Miłego "weekendu", albo jak kto woli "za piątku" smile

12

... i jeszcze jedno. Pytanie do zwolenników obowiązku składania oświadczenia z pkt. 12 i 23. Wskażcie mi proszę przedmiotowe oświadczenia w JEDZ-u.

13

W sumie podczas pisania SIWZ znalazłem sposób jak z tego wybrnąć.

W SIWZ wpisałem, że Wykonawca nie może podlegać wykluczeniu z postępowania na podstawie art.24 ust.1 pkt 12-23.

Wzoru oświadczenia nie przygotowuję (a to tu pojawiłby się problem) gdyż postępowanie jest powyżej progu, obowiązuje więc JEDZ. W JEDZ nie ma odniesienia bezpośrednio do pkt z ustawy, tym bardziej do 12 czy 23.

Chyba wszystko pasuje? smile

14

A grupa kapitałowa nie mieści się w Części III D - podstawy wyłącznie krajowe? Coś mnie się tak wydaje, chociaż u nas składają w terminie 3 dni

15

Hmm. A co jeszcze się mieści na szych krajowych w tym III D ?
Bo pierwszy raz zaznaczam w JEDZ dla Wykonawcy co ma wypełnić i nie jest to takie proste..

16

Nie zaznaczaj Arku. Daj linka do jedza wykonawcom, lub udostępnij jedz w wordzie, a wykonawcy sami wypełnią - zaręczam.

17 (edytowany przez Arek1980 2017-03-27 16:49:49)

Hmm, Darku na szkoleniu słyszałem, że obowiązkiem Zamawiającego jest wskazać w JEDZ zakres informacji, które ma podać Wykonawca. Najłatwiej poprzez wydrukowanie JEDZ, wykreślenie informacji, które nie dotyczą danego postępowania, zeskanowanie i wrzucenie wraz z innymi dokumentami przetargowymi.
To jak to jest? smile

18

Arku, najłatwiej to wpisać w SIWZ, że Wykonawcy mają podać w JEDZU tylko informacje wymagane przez Zamawiającego. Jeżeli wpiszą więcej to żaden problem, a jeżeli Ty przez pomyłkę wykreślisz o jedno pole za dużo to będzie problem.

19

MIRAS napisał/a:

... i jeszcze jedno. Pytanie do zwolenników obowiązku składania oświadczenia z pkt. 12 i 23. Wskażcie mi proszę przedmiotowe oświadczenia w JEDZ-u.

MIRAS ma rację:
"Zgodnie z art. 24 ust. 11 ustawy Pzp, oświadczenie w tym zakresie wykonawca składa w terminie 3 dni od dnia przekazania informacji o wynikach oceny spełniania warunków udziału w postępowaniu albo od zamieszczenia na
stronie internetowej informacji z otwarcia ofert zamieszczanych zgodnie z art. 86 ust. 3 ustawy.
W związku z tym oświadczenia zawarte w formularzu JEDZ nie obejmują oświadczenia dotyczącego grupy kapitałowej
składanego na podstawie art. 24 ust. 11 ustawy Pzp."

A co do samego JEDZ, z instrukcji nie wynika, aby Zamawiający miał wskazywać (poprzez wykreślanie lub w inny sposób), które miejsca Wykonawca ma wypełnić.
Wykonawca idąc za wymaganiami Zamawiającego opisanymi w SIWZ powinien to zrobić sam.
Zgadza się?

20

duzi wykonawcy zazwyczaj sobie radzą z wypełnianiem jedza ale mali i tak cały czas wydzwaniają pytając co zaznaczać i odesłani ich do instrukcji nie zawsze pomaga, dlatego wykreślam z druku czego nie należy wypełniać jeżeli ja mam wątpliwości to co dopiero wykonawcy. Jedyne niebezpieczeństwo faktycznie jest że źle zaznaczę ale w przypadku nie nie wykreślania przy sprawdzaniu i tak muszę się zdecydować czy dobrze zaznaczono czy nie

21

Arek1980 napisał/a:

Hmm, Darku na szkoleniu słyszałem, że obowiązkiem Zamawiającego jest wskazać w JEDZ zakres informacji, które ma podać Wykonawca. Najłatwiej poprzez wydrukowanie JEDZ, wykreślenie informacji, które nie dotyczą danego postępowania, zeskanowanie i wrzucenie wraz z innymi dokumentami przetargowymi.
To jak to jest? smile

Szkoleniowcy różne rzeczy mówią. Nie jest to w żaden sposób obowiązek zamawiającego. Tak jak Marek.

22 (edytowany przez Katiqq 2017-03-28 08:23:29)

Arek1980 napisał/a:

A co do samego JEDZ, z instrukcji nie wynika, aby Zamawiający miał wskazywać (poprzez wykreślanie lub w inny sposób), które miejsca Wykonawca ma wypełnić.
Wykonawca idąc za wymaganiami Zamawiającego opisanymi w SIWZ powinien to zrobić sam.
Zgadza się?

A owszem.
Rozporządzenie wykonawcze Komisji UE 2016/7 wprowadzające JEDZ  https://www.uzp.gov.pl/__data/assets/pdf_file/0016/30238/Rozporzadzenie_wykonawcze_KE_2016_7.pdf -  Załącznik 1:
"Przy  przygotowywaniu dokumentów  zamówienia do  celów  danego postępowania o  udzielenie zamówienia instytucje zamawiające  i podmioty zamawiające  muszą wskazać w zaproszeniu do ubiegania się  o zamówienie, w  dokumentach zamówienia, o  których  mowa  w  zaproszeniu do  ubiegania się  o  zamówienie, lub  w  zaproszeniach do  potwierdzenia zainteresowania, których  informacji  będą  wymagać  od  wykonawców,  w  tym  jednoznacznie oświadczyć, czy  należy przedstawiać  informacje określone w  częściach  II  i  III (2)  w  odniesieniu do  podwykonawców,  na  których  zdolności wykonawca nie polega (3) . Mogą również ułatwić wykonawcom zadanie, wskazując te informacje bezpośrednio w wersji elektronicznej jednolitego europejskiego dokumentu zamówienia, na  przykład korzystając z  serwisu  poświęconego jednolitemu  europejskiemu dokumentowi  zamówienia (https://webgate.acceptance.ec.europa.eu/growth/tools-databases/ ecertis2/resources/espd/index.html (4)),  który służby Komisji udostępnią bezpłatnie instytucjom zamawiającym, podmiotom zamawiającym, wykonawcom, dostawcom usług elektronicznych i innym zainteresowanym stronom. ".

Wyłącznie krajowe odnoszą się do 24.1.13a w zakresie art. 270-309 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny i moim zdaniem może tu być zawarta GK.
Ponadto w części IV możesz wskazać, że mają wypełnić tylko sekcję alfa - to już wynika z treści samego JEDZ'a.

23

Katiqq to zgadzasz się z Arkiem1980, czy nie?

24

Arek1980 napisał/a:

To jak to jest? smile

Co do "obowiązku" to się nie zgadzam.

25

MIRAS napisał/a:

Katiqq to zgadzasz się z Arkiem1980, czy nie?

TAK JEST!!! W części dotyczącej zakresu wymaganych informacji.