1

Temat: grupa kapitałowa

Witam. Proszę o poradę. Wykonawca złożył wraz z ofertą oświadczenie o braku przynależności do grupy kapitałowej z innymi Wykonawcami, którzy złożyli oferty. Nie ma w nim informacji, że nie należy do żadnej GK. Co zrobić w takiej sytuacji? Czekać 3 dni na nowe oświadczenie? Procedura zwykła.

2

Odp: grupa kapitałowa

Czekać.

3

czekac a jak nie bedzie za 3 dni to wezwac

4

Tak, wezwać.

5

grupe składa tylko wykonawca z najkorzystniejszą ofertą tak? a jeśli nie złoży wzywam do złożenia tak? a jeśli nie złoży to wykluczam i odrzucam i wzywam kolejnego z listy tak?

6

Zamawiający25 napisał/a:

grupe składa tylko wykonawca z najkorzystniejszą ofertą tak?

W procedurze odwróconej badasz od najkorzystniejszego, w klasycznej od wszystkich.

7

OK. uszeregujmy to raz na zawsze.
1. po moim ogłoszeniu z otwarcia ofert jest 3 dni na złożenie (składa tylko gość z najkorzystniejszą ofertą) TAK?
2. reszta siedzi i grzecznie czeka. TAK?
3. jeśli najkorzystniejszy nie złoży to wzywam do uzupełnienia. TAK?
4. dałem na BIP w piątek czyli czas miał do poniedziałku włącznie. TAK?
5. jeśli nie złoży to wykluczam następnie odrzucam zabieram wadium i wzywam drugiego w kolejności żeby dał grupę. TAK?
6. co zrobić gdy wykonawca "rzuca" się, że złożył z ofertą i mam już ten dokument?
7. co jeśli wszyscy wykonawcy ( w terminie tych 3 dni) składają grupę?

8

1. może złożyć z najkorzystniejszą mogą złożyć wszyscy
2. jw
3.tak
4. tak ale może złożyć też później
5. po wezwaniu z 26 ust 3 lub 4 i nieprzedłożeniu  ".. odrzucam zabieram wadium i wzywam drugiego w kolejności żeby dał grupę"
6. Wyjaśnić że z treści dokumentu nie wynika to co ma wynikać
7 nic

9

jo dzięki! ale pkt. 4 nie czaję. jak to może później skoro jasno wynika, że ma 3 dni na złożenie

10

jak złożysz w 4 dzień to nie ma podstawy do wykluczenia bo i tak po tych trzech dniach musiałbyś go wezwać z 26 ust 3 i dopiero jeżeli w tym wezwaniu wyznaczysz termin którego nie dotrzyma to wykonawca ma kłopoty

11

Jeżeli Zamawiający nie otrzyma w wyznaczonym terminie wymaganego oświadczenia w przedmiocie grupy kapitałowej winien wezwać Wykonawcę do uzupełnienia oferty na podstawie art. 26ust.3 ustawy.
Ale jak złoży 4 lub 5 dnia też będzie ok. i wezwania wysyłać nie musisz.

12

Sorry ale nie czaję nadal. To po co mi ten termin 3 dni skoro jak złoży mi 5 dnia to tez jest dobrze? A wiec kiedy wysyłam pismo o uzupełnienie po 3 dniach, 4 czy 5. Proszę jaśniej.

13 (edytowany przez jo 2017-04-04 10:02:40)

w twoim przypadku najwcześniej we wtorek wysyłasz (możesz później) ale jak np we wtorek rano wykonawca dostarczy czyli w 4 dzień to już nie wzywasz i oferty nie odrzucasz te 3 dni maja zdopingować wykonawców do szybkiego złożenia ale same w sobie nie pozwalają wyalić oferty

14

aha teraz łapię dzięki za cierpliwość smile

15

jaki macie wzor tego oswiadczenia wrzuci ktos?

16

mam coś takiego ale i tak wykonawcy żle to interpretują
OŚWIADCZENIE

w trybie art. 24 ust. 11 ustawy z dn. 29 stycznia 2004 r.
? Prawo zamówień publicznych (Dz.U.2015.2164 ze zmianami).
Dla zamówenia publicznegi  .........................................................................
.
Informuję, że nie należę żadnej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy Pzp, w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz. U. Nr 50, poz. 331, z późn. zm.).*  - w przypadku zakreslenia tej pozycji oświadczenie mozna złożyć wraz z ofertą.

Informuję, że nie należę do grupy kapitałowej (z żadną z firm biorących udział w postępowaniu) o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy Pzp, w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz. U. Nr 50, poz. 331, z późn. zm.).* - w przypadku zakreślenia tej pozycji oświadczenie złozyć do 3 dni od informacji z otwarcia ofert

Informuję, że należę do grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy Pzp, w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz. U. Nr 50, poz. 331, z późn. zm.), i w załączeniu przedkładam listę podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej oraz uzasadnienie, że istniejące powiązania nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia.- w przypadku zakreślenia tej pozycji oświadczenie złozyć do 3 dni od informacji z otwarcia ofert

.........................................
.................................................................................................................
pieczęć firmowa
Podpisy i pieczęci osób upoważnionych
do reprezentowania oferenta w obrocie prawnym

........................................................, dnia .............................................
Miejscowość                            

W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia oświadczenie składa każdy z Wykonawców osobno.

Osoba składająca oświadczenie świadoma jest odpowiedzialności karnej wynikającej z art. 297 Kodeksu Karnego za przedłożenie nierzetelnego lub poświadczającego nieprawdę oświadczenia.

Zgodnie z art 24 ust 11 ustawy  Wykonawca, w terminie 3 dni od dnia zamieszczenia na stronie internetowej (na dedykowanej stronie przetargu i/lub www.bip.wisla.pl) informacji, o której mowa w art. 86 ust. 5, przekazuje zamawiającemu w formie pisemnej oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej z firmami biorącymi udział w niniejszym postępowaniu, o której mowa w ust. 1 pkt 23. Wraz ze złożeniem oświadczenia, wykonawca może przedstawić dowody, że powiązania z innym wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia. może przedstawić dowody, że powiązania z innym wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia.

17

Mam podobnie jak Jo - 3 opcje do wyboru, tyle ze w pierwszej nie powołuję się na przepis art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy Pzp ponieważ jego treść odnosi się do wykonawców którzy złożyli ofertę a tego na etapie składania ofert inny wykonawca nie może wiedzieć.
Dlatego u mnie ten zapis brzmi "Nie należę do żadnej grupy kapitałowej"

18

U mnie podobnie ... do żadnej GK... Jesli takie złoży w ofercie to jest OK i nie wzywam już więcej, czekam na pozostałych smile