1

Temat: Okres związania ofertą

Witam wszystkich, mam pytanie - Okres związania ofertą to 30 dni, w tym czasie Zamawiający dokonał wyboru najkorzystniejszej oferty, jednak termin podpisania umowy się wydłuża - czy umowę należy zawrzeć koniecznie w terminie tych 30 dni? Czy jeśli Zamawiający/Wykonawca chce aby podpisanie umowy nastąpiło w terminie późniejszym musi nastąpić wydłużenie Okresu związania ofertą wraz z przedłużeniem ważności wadium (jeśli oferta jest wybrana)? Wydaje mi się, że tak jednak wolałabym się upewnić.

2

Odp: Okres związania ofertą

http://www.zamowienia-publiczne.net/czy-nalezy-uniewaznic-postepowanie-po-uplywie-terminu-zwiazania-ofert/

3

Dziękuję.

4

Nie wiem, w czym się chcesz upewnić ale według mnie samo podpisanie może nastąpić po upływie TZO o ile wybór nastąpił jeszcze w trakcie. Było to już tutaj poruszane i z pewnością znajdziesz także orzecznictwo.

5

Samą umowę można podpisać po TZO jeżeli obie strony wyrażają nadal chęć podpisania na warunkach z oferty.

6

no właśnie się zastanawiam czy wykonawca musi podpisać umowę jeżeli rozstrzygnięcie było  TZO było w terminie a umowa już po

7

Nie musi. Ale ze stanu faktycznego wynika, że strony chcą podpisania.

KIO z 10.1.2013 r., KIO 2856/12: "Związanie ofertą zabezpiecza przede wszystkim interes Zamawiającego. Ważnym jest również podkreślenie, że po upływie terminu związania ofertą jest ona nadal ważna, z tą jednakże różnicą że działania zgodne z jej treścią, czyli zawarcie umowy na warunkach w ofercie oznaczonych zależne jest wyłącznie od suwerennej decyzji wykonawcy. Tym samym w przypadku odmowy podpisania umowy Zamawiający nie może dokonać zatrzymania wadium. Niewątpliwym jest również, że pomimo upływu okresu związania ofertą możliwe jest zawarcie umowy o udzielenie zamówienia publicznego".

8

jak nie podpisze to pozamiatane bo już nie ma właściwie ofert z pośród których można by wybrać kolejnego

9 (edytowany przez mickeymouse 2017-04-05 11:33:52)

Zamawiający przekazał mi, iż umowę można również podpisać już po TZO gdyż oferta została wybrana i nie trzeba wydłużać tego teminu.
Tak wiem - że teoretycznie wykonawca po upływie TZO nie musi podpisać umowy.