1

Temat: szacowanie kredytu

Chcemy wziąć kredyt  1 milion zł.
1.Czy szacując wartość  biorę pod uwagę tą  kwotę czy tylko  wyszacowane odsetki i prowizje?
2.Czy w ogłoszeniu o planowanych postępowaniach podaje się kwotę kredytu czy szacowaną wartość odsetek i prowizji?
3. Czy w kryteriach powinna być cena 60 % i inne 40 %? I jakie mogą być te inne kryteria?

2

Odp: szacowanie kredytu

1. Tak koszt kredytu, odsetki, prowizje itp.
2. Kwotę jaką będzie was kosztował kredyt, a więc jak w pkt.1
3. Cena 100%

3

Marcel napisał/a:

3. Cena 100%

w jaki sposób określić w OPZ standardy jakościowe i co w protokole wpisać pod uwzględnienie kosztów cyklu życia?

4

A takie występują? nie,w przypadku usługi udzielenia kredytu kosztów cyklu życia produktu w zasadzie nie ma. Wszelkie koszty związane z cyklem życia (tj. możliwymi kolejnymi lub powiązanymi fazami istnienia przedmiotu usługi) są znane na etapie składania oferty.
Opis przedmiotu zamówienia w tym przypadku opisuje się w sposób bardzo szczegółowy i wszyscy potencjalni wykonawcy po przeczytaniu OPZ będą w stanie złożyć ofertę przyjmując takie same warunki realizacji zamówienia.

5

pytam, ba zadałam pytanie na jednym ze szkoleń czy mogę zastosować 100% ceny i mi odradzono, że bezpieczniej jednak zastosować cena 60.

Zgadzam się że kosztów cyklu życia nie ma ale te standardy.....

6

Najlepiej tak odpowiedzieć, po co główkować co do uzasadnienia big_smile

7

Czy w planie postępowań o udzielenie zamówień publicznych powinno się podać szacowaną wartość kredytu czyli marże, odsetki i inne czy może w tej rubryce podać łącznie wysokość kredytu np. 2 mln i marże, odsetki i inne i wpisać  np.  2 400 000zł. ?

8

Chodzi o szacowaną wartość a nie kwotę kredytu.

9

czyli wartość zamówienia to odsetki i prowizje ?

10

Między innymi tak.

11

czy przy kosztach kredytu występuje Vat?

RIO mnie zapytało czemu cena netto i cena brutto są takie same w jakimś formularzu.

12

Bo tam nie ma VAT-u.

13

też tak myślałem.
to wynika z jakieś ustawy czy innych przepisów?

14

Zapytaj w banku o VAT na kredyt big_smile