1

Temat: Dzielenie zamówienia

W ubiegłym roku w miesiącu wrześniu dostaliśmy pewna kwotę od gminy na remont drogi znajdującej się na terenie tej gminy. 
Zrobiliśmy kosztorys inwestorki na ww kwotę i ogłosiliśmy przetarg nieograniczony . Po wyłonieniu najkorzystniejszej oferty okazało się, że została kwota około 50000,00zł brutto. Gmina nie chciała zwrotu tej kwoty i zasugerowała aby za te kwotę wyremontować dłuższy odcinek drogi. W ramach regulaminu wewnętrznego zamówień do 30000 euro wysłaliśmy zapytanie ofertowe i wyłoniliśmy wykonawcę. Wykorzystaliśmy pieniądze w 100%. W tej chwili mamy kontrole z NIK i zarzucono nam Dzielenie zamówienie w celu obejścia ustawy. Czy to jest słuszny zarzut?

2

Odp: Dzielenie zamówienia

Jest to odrębne zamówienie, niemożliwe do przewidzenia na etapie pierwszego zamówienia. Dziwi mnie wątpliwość NIK.

3

Jak Janek. Nie ma mowy o dzieleniu zamówienia.

4

UZP stwierdziło że "Jeżeli potrzeba udzielenia określonego zamówienia ujawni się dopiero po udzieleniu innego zamówienia podobnego przedmiotowo i funkcjonalnie, to w tym przypadku nie mamy do czynienia z nieuprawnionym dzieleniem zamówienia z uwagi na fakt, iż brak jest tożsamości czasowej takich zamówień" - pokaż to NIK.

https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/interpretacja-przepisow/opinie-dotyczace-ustawy-pzp/przygotowanie,-wszczecie-i-przebieg-postepowania-o-udzielenie-zamowienia-publicznego/szacowanie-wartosci-i-udzielanie-zamowien,-w-tym-zamowien-objetych-projektem-wspolfinansowanym-ze-srodkow-unii-europejskiej

5

Dziękuje bardzo Darkowi W i jankowi159 za zainteresowanie się moim problemem oraz za wyczerpującą odpowiedz.
Bałem się, że tym postępowaniem naruszyłem dyscyplinę finansów publicznych.
Pozdrawiam.

6

Miałem podobna sytuację. My swoje oni swoje.
Przedstaw szacowanie i czego dotyczył opis przedmiotu zamówienia. Te 2 elementy muszą potwierdzić zamiar wykonania zadania na takim odcinku jaki planowaliście i za takie pieniądze.

7

NIK patrzy pewnie przez pryzmat taki - że potrzeba była cały czas, nie pojawiała się nagle po otwarciu ofert lub po podpisaniu umowy. Można było przewidzieć ew. zamówienie uzupełniające/podobne.

Popatrzmy inaczej: Zamawiający chce kupić 10 samochodów, w tym 2 chce sobie wybrać wg. uznania. (pomijam art. 6a)
Robi " zawyżony szacunek" uznaje, że ma tylko na 8 samochodów, kupuje w drodze PN. Potem, ze "zdziwieniem" stwierdza, że dwa pozostałe kupi z 4.8

8 (edytowany przez Marcel 2017-05-29 12:31:19)

DzTech napisał/a:

Po wyłonieniu najkorzystniejszej oferty okazało się, że została kwota około 50000,00zł brutto.

Tutaj nie ma nawet co dyskutować, została kasa i sprawa jest czysta!