1

Temat: Odrzucić czy wezwać do uzupełnień.

PN poniżej progów procedura odwrócona na dostawę sprzętu komputerowego.
Kryteriami oceny ofert była cena, gwarancja i termin dostawy.
W SIWZ zamawiający zawarł zapisy:
"Cenę oferty wykonawca oblicza w załączniku nr 1 do SIWZ ? ?Kalkulacja ?, w której musi uwzględnić wszystkie koszty związane z wykonaniem przedmiotu zamówienia, wraz z jego dostarczeniem i rozładunkiem w siedzibie zamawiającego.
W załączniku nr 2 do SIWZ wykonawca wskazuje wszystkie wymagane przez zamawiającego informacje niezbędne do oceny oferty.
Wypełnione zgodnie z wymaganiami zamawiającego i podpisane przez wykonawcę dokumenty stanowić będą odpowiednie załącznik do oferty składanej przez wykonawcę.
Ponadto zawarł w SIWz zapis:
Wykaz oświadczeń lub dokumentów, potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu oraz brak podstaw wykluczenia:
Wykonawcy zobowiązani są przedłożyć:
1)    Wypełniony i podpisany Formularz oferty ? zgodnie ze wzorem określonym w załączniku nr 3 do SIWZ stanowiącym ofertę.
Wraz z ofertą należy złożyć:
a)    Uzupełniony opis parametrów oferowanego sprzętu sporządzony na podstawie załącznika nr 2 do SIWZ (należy wymienić oferowane parametry adekwatnie do parametrów wymaganych)

W ogłoszeniu nie zawarto wymagań odnośnie punktu: III.6) WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W POSTĘPOWANIU NA WEZWANIE ZAMAWIAJACEGO W CELU POTWIERDZENIA OKOLICZNOŚCI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 25 UST. 1 PKT 2 USTAWY PZP

Zamawiający wymagał aby wykonawcy przedstawili w tabeli oferowane parametry oraz nazwy oferowanego sprzętu.
Wykonawca nie załączył załącznika nr 2 do siwz z oferowanymi parametrami i nazwą sprzętu. Co zrobić z takim Wykonawcą wezwać do uzupełnienia tego wykazu czy Odrzucić ofertę jako niezgodną z SIWZ???

2

Odp: Odrzucić czy wezwać do uzupełnień.

I teraz pytanie, ten wykaz to treść oferty czy dokument przedmiotowy?

3

Myślę że podobnie jak kosztorys załączony do oferty powinien być załączony. Nie jest to oferta najkorzystniejsza.
Jakieś jeszcze sugestie??

4

Wykonawcy załączyli wymagany wykaz część ofert nie spełnia parametrów ponieważ przedstawili złe urządzenie , które nie spełniają wymaganych parametrów, są do odrzucenia

5

Znalazłem też artykuł w którym pisze:
W  postępowaniu  o  udzielenie  zamówienia  wykonawcy
zobowiązywani  są  często  do  złożenia  dokumentów
określających  parametry  jakościowe  i  techniczne
oferowanego  przedmiotu  zamówienia,  np.  wykazu,  opisu,
specyfikacji  technicznej.  Dokumenty  te  ?  z  uwagi  na  ich
zawartość  ?    mogą  stanowić  merytoryczną  treść  oferty,
konkretyzując  oferowany  przez  wykonawcę  przedmiot
zamówienia.  Mogą  być  jednak  żądane  jedynie  w  celu
zweryfikowania ? na podstawie art. 25 ust. 1 pkt. 2 ustawy
pzp  ?  czy oferowane przez wykonawców dostawy, usługi
lub roboty budowlane spełniają wymagania określone przez
zamawiającego (stanowią wówczas tzw. dokumenty przedmiotowe). Dokumenty określające
parametry jakościowe i techniczne przedmiotu zamówienia mogą więc wystąpić w różnych
postępowaniach  w  odmiennych  rolach. 

Zamawiajacy nie korzystał z art. 25 ust. 1 pkt. 2

6

ostatnio zadalam  naszkoleniu pytanie dotyczace zadania probki. odpowiedz byla taka ze jesli zadamy probke wra z oferta nie mozna wzywac do jej uzupelnien jesli nie dolaczy jej wykoanwca  z oferta, natomiast jesli wpiszemy w siwz ze zamawiajacy na potwierdzneie 25.1.2. bedzie wzywal wykonawce ktory uzyskal najwiecej punktow do zlozenia tej probki to wtedy mozemy zastosowac 26ust3.
W Twoim przypadku zadales zlozenia wraz  z oferta czyli wg mnie oferta bez tego zalacznika jest do odrzucenia

7

Skoro żądałeś ten wykaz do oferty to traktuj to jako treść oferty, a skoro tak, to jak nie załączyli Ci tego to oferta do odrzucenia jako niezgodna z SIWZ, oraz jak opis parametrów niepotwierdza wymogów to tez do odrzucenia.

8

Dziękuję pięknie. traktuję to jako treść oferty.

9 (edytowany przez Fart 2017-06-14 13:09:27)

Mam jeszcze jedno pytanie skoro tarktuje jako treść oferty to wzywam do wyjaśnień na podstawie art 87 ust 1 czy art. 26 ust 3??? Wezwałem na podstawie 26 ust3 czy mogę jeszcze raz wezwać na podstwaie 87 ust 1.???

10

To bardzo źle zrobiłeś. A czym się różni 26.3 od 87? Kluczowa różnica.

11

Ale czy teraz nie mogę wezwać do wyjaśnień z art 87

12

Nie wiem. Literatura nie zna takiego przypadku aby w stosunku do tego samego raz korzystać z 26 a raz 87.