Temat: zamówienie z wolnej ręki! PILNE!!!
czy po wyborze oferty w postepowaniu na prace dodatkowe prowadzone w trybie zamówienia z wolnej ręki muszę odczekać 7 dni po wyborze aby podpisać umowę????
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → zamówienie z wolnej ręki! PILNE!!!
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
czy po wyborze oferty w postepowaniu na prace dodatkowe prowadzone w trybie zamówienia z wolnej ręki muszę odczekać 7 dni po wyborze aby podpisać umowę????
Z wolnej ręki nie musisz
możesz podać mi podstawę prawną??
Nie ma wyboru oferty nakorzystniejszej bo zawarcie umowy jest rezultatem przeprowadzonych negocjacji z wykonawcą. Ja nie mam oferty tylko ustalenia z nagocjacji. Jak dojdziemy do porozumienia to podpisujemy umowę.
Słyszałam na jednym ze szkolen ze taki obowiązek z 146.1.7 równiez dotyczy wolnej ręki.
jest to zamówienie dodatkowe(tak Roberto?) ale udzielane w trybie z wolnej ręki (to też tryb postępowania zgodnie z art.10 PZP)więc uważam ,że ma tytaj zastosowanie art.94.1- zaczekać te 7 dni
Ja na szkoleniu słyszałem, że nie trzeba czekać - stąd moje powyzsze wywody...
moment,czegoś tutaj nie zauważyłam przecież przy zam.dodatkowych prowadzi sie negocjacje tylko z 1 wykonawca nie ma tutaj zastosowania wybór oferty więc ....powołałabym się na art. 72.1 KC :" Jeżeli strony prowadzą negocjacje w celu zawarcia oznaczonej umowy,umowa zostaje zawarta,gdy strony dojdą do porozumienia co do wszystkich jej postanowień,które były przedmiotem negocjacji" czyli ...jednak bez czekania 7 dni
Roberto , czy to zamówienie dodatkowe ???
tak, zamówienie dodatkowe
to zrobiłabym tak, jak napisałam wyżej
Roberto nie masz wyboru oferty - robisz kosztorys inwestorski, zapraszasz wykonawcę na negocjacje, bierzesz od niego ośw. z art. 22, robisz prot. pst., podpisujesz umowę i ogłaszasz w BZP
Oferta w WR.. tym bardziej najkorzystniejsza... tym bardziej jej wybór... wszystko po kolei niemożliwe
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → zamówienie z wolnej ręki! PILNE!!!
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc