1

Temat: podpisana umowa a zmiana formy prawnej dzialaności wykonawcy

witam
mam takie male pytanie.
przeprowadzilam postepowanie w trybie z wolnej reki na swidczenie uslug szkoleniowych. w ramach postepowania podpisalam umowe okreslajaca  swiadczenie usług. w ramach jej realizacji otrzymuje kolejne faktury. mam problem. w trakcie realizacji umowy wykonawca zmienil forme prawna dzialanosci. czy w zwiazku z tym musze dokonywac jakis zmian? wczesniej wykonawca nie byl podmiotem zbiorowym i przedstawial mi krk jako osoby fizycznej. obecnie jest podmiotem zbiorowym. czy w takiej sytuacji powinnam juz po przeprowadzeniu postepowania i w trakcie realizacji zamowienia żądac od niego kolejnych dokumnetów- krk jego firmy jako podmiotu zbiorowego?
osobiscie uwazam ze nie ale ze mam watpliwosci to pytam.
a co w stuacji gdy podpisałam umowe z osoba firmyczna prowadzaca dzialalnosc ktora nastepnie zalozyla spóke? czy umowa na rezlizacje zamowienia dalej obowiazuje?

2

Odp: podpisana umowa a zmiana formy prawnej dzialaności wykonawcy

KRK składa sie na etapie postepowania, wiec to juz historia.
Natomiast umowe powinna wykonywac ta osoba (fizyczna) ktora podpisała umowe, i to ona powinna wystawiac faktury! To, ze ktos załozył spółke, nie powinno Cie obchodzic. Nie masz umowy ze spółka, wiec takich faktur nie przyjmujesz!

3

witam moze zle sie wyrazilam bo dalej mam watpliwosci. przeprowadzilam postepowanie na z wolnej reki spólke cywilna i mam na to papaiery wink,
w trakcie realizacji zamowienia firma ze społki cywilnej przeksztalcila sie w jawna. czy w takim razie powinnam przeprowadzic postepowanie od nowa? to chyba bez sensu? tym bardziej ze udzielilam juz faktycznie tego zamowienia.
czy moze powinnam zazadac jakis nowych dokumentów?

4

Ja bym tylko wrzucił aneks do umowy o zmianie formy prawnej wykonawcy i jakąś notatkę do protokołu ZP, żeby pamiętać o tym za parę lat

5

Jesli wykonawcą było kilka osób prowadzacych spółke cywilna, i osoby te zgłosiły ja do rejestru przedsiebiorcow, to spółka cywilna stała sie spółką jawną. Od chwili wpisu do rejestru, spółce jawnej przysługują wszystkie prawa i obowiązki stanowiące dotychczas majątek wspólny wspólników (art. 26 § 5 ksh).
Czyli w takim wypadku spółka jawna stała sie wykonawca w miejsce dotychczasowych, i to z mocy samego prawa, nawet bez potrzeby aneksow. Natomiast wspolnicy powinni cie o tym poinformowac, najlepiej dostarczajac wypis z rejestru.

6

dziekuje serdecznie za pomoc