1

Temat: krk dla prokurenta i dla rady nadzorczej w spółce akcyjnej

proszę o włączenie się do dyskusji nt. obligo żądania dokumentu krk powyżej progów unijnych. Przed nowelizacją obowiązek żądania krk był tylko od Zarządu spółki. Natomiast po nowelizacji zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 14) nieważne jaki wykonawca bierze udział np. spółka akcyjna; sp. z o.o.; sp. jawna; kamandytowa itp. muszę żądać krk nie tylko od zarządu spółki, ale i od rady nadzorczej tej spółki i prokurentów tej spółki. Pytam się, bo mam przetarg z wolnej ręki powyżej progów na dystrybucję energii i jest to spółka akcyjna i tam jest 33 prokurentów i cztery osoby w radzie nadzorczej. krk Osób z zarządu spółki przysłali, a reszta nie

2 (edytowany przez ZB 2017-08-04 05:01:42)

Odp: krk dla prokurenta i dla rady nadzorczej w spółce akcyjnej

Podczepię się pod temat z pytaniem. Przetarg w procedurze unijnej. Na wezwanie z art. 26 ust. 1 wykonawca nie złożył 1-go KRS-u dotyczącego członka rady nadzorczej. Termin na złożenie wyznaczony był do 1.08.2017. Potem wezwałem o uzupełnienie tego dokumentu zgodnie z art. 26 ust 3 i wykonawca złożył ale ten dokument wystawiony był 3-go sierpnia. Zgodnie z rozporządzeniem dokument ten powinien być wystawiony 6-mcy przed terminem składanie ofert  za zgodnie z ustawą 26ust1 "aktualnych na dzień złożenia". Problem w tym że to jedyna i bardzo atrakcyjna oferta.

3

Odp: krk dla prokurenta i dla rady nadzorczej w spółce akcyjnej

ewelinek napisał/a:

(...) Pytam się, bo mam przetarg z wolnej ręki powyżej progów na dystrybucję energii i jest to spółka akcyjna i tam jest 33 prokurentów i cztery osoby w radzie nadzorczej. Krk Osób z zarządu spółki przysłali, a reszta nie

teoretycznie powinni złożyć wszyscy.
tylko z drugiej strony, jak Ci nie złożą, to co zrobisz? wykluczysz?
i tak z nikim innym umowy na dystrybucje nie podpiszesz, bo mają na to monopol.