1

Temat: Wykluczenie art. 24.1.16?

Na potwierdzenie warunku udziału w postepowaniu Zamawiający wymagał realizacji  jednej roboty budowlanej w ramach jeden umowy na wartość 200.000 zł. Z przedłożonego przez Wykonawcę wykazu robót oraz referencji wynikało, iż  wykonał roboty budowlane w okresie 2013-2014 na wartość 200.000 zł. W związku z tym, iż Zamawiający powziął wątpliwość czy wykonane roboty zrealizowane zostały w  ramach jednej czy kilku umów wezwał W. do wyjaśnienia powyższej kwestii. W odpowiedzi Wykonawca oświadczył, iż wykonane roboty zostały w ramach jednej umowy. W związku z tym Z. zwrócił się do podmiotu wystawiającego referencje o informacje w ramach ilu umów wykonane były przedmiotowe roboty. W wyniku zapytania Z. otrzymał informację iż roboty wykonywane były w ramach 6 odrębnych umów. Czy biorąc powyższe pod uwagę Z. winien wykluczyć tego wykonawcę na podstawie art. 24.1.16, z zastrzeżeniem 24.8 Pzp czy też wezwać do uzupełnienia nowego wykazu w trybie art. 26.3 Pzp?

2 (edytowany przez Darek W. 2017-08-07 10:09:10)

Odp: Wykluczenie art. 24.1.16?

Od razu 24.1.16 i bez zastrzeżenia 26.8 - wykonawca  w wyniku zamierzonego działania wprowadził zamawiającego w błąd. A procedura z 26.4 lub 26.3 została wyczerpana.

3

jstan1 z tego co czytam nie zastosował 26 ust 3 tylko wezwał do wyjaśnień ale to i tak chyba nie ma znaczenia

4 (edytowany przez jstan1 2017-08-07 12:09:09)

Tak, wykonawca został wezwany do złożenia dokumentów - wykazu robót na podstawie 26.2 Pzp, a następnie do złożenia wyjaśnień 26.4 Pzp. Czyli w tej sytuacji nie ma zastosowania art. 26.3 - wezwanie do uzupełnienia wykazu? A co z procedurą "samooczyszczenia"?

5

Ale z czego ma się sam oczyszczać?. To nawet nie jest logiczne, a by teraz się sam oczyszczał. Przecież złożył ośwaidczenie o braku podstaw wykluczenia i tam stwierdził, ze niema podstaw. Potem w wyniku wyjaśnień wyszło, że celowo wprowadził w błąd. Już nie na tym etapie. Koniec - wykluczenie.

6

Pierwszy przetarg po nowelizacji na roboty budowlane, dofinansowane UE, prosze o pomoc czy dobrze zapisałam i czy tak może być
1. Przesłanki wykluczenia w SIWZ, zapisałam że Zamawiający wykluczy również wykonawcę z postępowania zgodnie z art. 24 ust. 5 pkt. 1 - jako dowód CEidg lub KRS (oczywiście zastrzegłam że może sam sobie pobrać Zamawiający)  , oraz na podstawie art. 24 ust. 5 pkt 8 - jako dowód zaświadczenie z US o niezaleganiu, ZUS. Czy może lepiej z tego zrezygnować i zostawić tylko art. 24 ust. 5 pkt. 1
2. do oferty Wykonawca zobowiązany jest dostarczyć - oświadczenie  ze wykonawca nie podlega wykluczeniu i spełnia warunku udziału w postępowaniu

7

Ruda26 napisał/a:

Pierwszy przetarg po nowelizacji na roboty budowlane, dofinansowane UE, prosze o pomoc czy dobrze zapisałam i czy tak może być
1. Przesłanki wykluczenia w SIWZ, zapisałam że Zamawiający wykluczy również wykonawcę z postępowania zgodnie z art. 24 ust. 5 pkt. 1 - jako dowód CEidg lub KRS (oczywiście zastrzegłam że może sam sobie pobrać Zamawiający)  , oraz na podstawie art. 24 ust. 5 pkt 8 - jako dowód zaświadczenie z US o niezaleganiu, ZUS. Czy może lepiej z tego zrezygnować i zostawić tylko art. 24 ust. 5 pkt. 1
2. do oferty Wykonawca zobowiązany jest dostarczyć - oświadczenie  ze wykonawca nie podlega wykluczeniu i spełnia warunku udziału w postępowaniu

Jest ok - ja bym dorzucił jeszcze 24.5.2 i 24.5.4

8

a warunki jakieś postawiłaś??

9

Tak, wykaz osób i wykaz robót

10

osobiście biorę tylko 24 ust 1 sporadycznie dorzucam 24.5.1 i stawiam, warunki (choć też nie zawsze)