Temat: kryteria oceny
PN. w formularzu ofertowym oferent napisał o ile skraca termin wykonania ,ale pomylił się w wyliczeniu daty . Co można zrobić ?- oferta najkorzystniejsza.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → kryteria oceny
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
PN. w formularzu ofertowym oferent napisał o ile skraca termin wykonania ,ale pomylił się w wyliczeniu daty . Co można zrobić ?- oferta najkorzystniejsza.
Pewnie da się poprawić jak wynika z pytania, jednak diabeł tkwi w szczegółach, jaki to błąd i czy z oferty wynika jasno (deklaracja) o ile skraca.
Tak . W formularzu jest wpisane Skrócenie o 15 dni i obok mylna data . Za 15 dni była max. ilość punktów.
Może policzył dni kalendarzowe a nie robocza ? Można to poprawić jako oczywista pomyłka ? Deklaracja jest , że skraca o 15 dni.
Popraw.
zamjelcz. Dlaczego uważasz że wykonawca powinien liczyć dni robocze, Czy w siwz wpisałeś, że nie ma prawa realizować zamówiania w dni wolne?
Dwa pytania :
-czy było dookreślone jakie dni liczyć, czy robocze czy kalendarzowe?
- zastanawiasz się nad poprawieniem, a skąd wiesz jaką daną uznać za prawidłową? Lliczbe dni czy date. Tą datę trzeba było obligatoryjne wpisać czy sami ekstra wpisali?
3 pytania
Chodziło o skrócenie o 15 , 10 lub 5 dni .W uwadze napisano ,że chodzi o dni robocze.
W formularzu ofertowym :
termin wykonania zamówienia do ..............( skrócenie o ......dni).
Punkty są za ilość dni a nie za datę.
termin wykonania zamówienia do ..............( skrócenie o ......dni).
dwie rozbieżne dane .... która prawdziwa? Czy zamawiający jest w stanie sam to poprawić? Myśle że nie. Oczywistości tu nie ma co powinien przyjąć zamawiający jako w oczywisty sposób wiadome co chciał zaoferować wykonawca.
Czy w ramach wyjaśnień dopuszczalne jest zapytanie się która dana jest prawdziwa? myślę , że nie. Byłyby to negocjacje i manipulowanie ofertą teraz.
Jak już napisałam punkty były za 5,10,15 dni Jeżeli miałabym przyjąć , że wykonawca świadomie wpisał datę to było by to 11 dni więc jakie punkty ?
Przyjęłam , że był to błąd w obliczeniach.
Wykonawca nie wpisał w ofercie terminu gwarancji (kryterium oceny), czy oferta jest do odrzucenia
Wykonawca nie wpisał w ofercie terminu gwarancji (kryterium oceny), czy oferta jest do odrzucenia
zależy od zapisów w SIWZ
Wątpię aby mogły być jakieś zapisy siwz które by niwelowaly konieczność odrzucenia w tej sytuacji.
ja na przykład mam w siwz zapis że jak W nie wstawi gwarancji w ofercie to przyjmuje się minimalny wymagany okres.
Nawet jak jest to kryterium? Wtedy w informacji z otwarcia ofert wpisujesz przy terminie gwarancji ten minimalny okres, mimo że nic nie zaoferował. Może i dobrze.
może w formularzu ofertowym jest zapis, którym W. oświadcza, iż:
oferujemy wykonanie przedmiotu zamówienia w zakresie wymagań "techniczno-jakościowych" i na zasadach szczegółowo określonych w "siwz i załącznikach" ?
można byłoby uznać, że wymagane minimum określone w opz jest dla niego wiążące
idźmy dalej:
,,Oferuję gwarancję w okresie ........ miesięcy (min. 12 max 36 m-cy)"
W formularzu jednym z punktów było: Akceptuję warunki SIWZ.
Czy też przyjąć że oferuje minimalną gwarancję 12 mcy?
Szkoda że w SIWZ nie ma co w takim przypadku, jednak idąc dobrem całego postępowania przyjął bym okres minimalny i poprawił.
Nawet jak jest to kryterium? Wtedy w informacji z otwarcia ofert wpisujesz przy terminie gwarancji ten minimalny okres, mimo że nic nie zaoferował. Może i dobrze.
nie wpisuję nic w ofercie tylko przy analizie punktowej wstawiam punkty, przywołując zgodność z zapisem SIWZ. Ne odrzucam
Opowiadacie takie rzeczy że nie mogę. Jak chcecie takie braki poprawiać.
KIO/KD 8/16
Zważyć należy, iż kryteria oceny ofert stanowią podstawę wyboru oferty najkorzystniejszej. Najkorzystniejsza oferta jest rozumiana przez ustawę Pzp jako oferta przedstawiająca najkorzystniejszy bilans ceny i innych kryteriów odnoszących się do przedmiotu zamówienia albo oferta z najniższą ceną (art. 2 pkt 5 ustawy Pzp). Z uwagi na powyższe, oświadczenie wykonawcy w zakresie elementów objętych jednym z kryteriów oceny ofert ma istotne znaczenie, bowiem ma bezpośredni wpływ na wybór oferty najkorzystniejszej. W przedmiotowym postępowaniu wykonawca G. oświadczenia o oferowanym okresie gwarancji nie złożył. Zobowiązania wykonawcy w tym przedmiocie nie można wywieść ani z treści formularza oferty, ani z pozostałej części oferty złożonej przez tego wykonawcę. Z uwagi na powyższe, brak było podstaw do domniemania, że G. zaoferował 60 miesięczny okres gwarancji. Takiego zaniechania wykonawcy nie można uzupełnić w trybie art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp. Zamawiający nie narzucił jednego okresu gwarancji, który wykonawcy powinni zaoferować, ale pozostawił wykonawcom wybór w tym zakresie, co skutkuje brakiem wiedzy po stronie Zamawiającego co do okresu gwarancji, jaki mógłby zaoferować dany wykonawca. Co więcej, poprawienie oferty wykonawcy w tym przedmiocie prowadziłoby do istotnej zmiany treści oferty. Z uwagi na powyższe, brak przedmiotowego oświadczenia powinien stać się podstawą do odrzucenia oferty G. na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 ustawy Pzp jako niezgodnej z treścią specyfikacji istotnych warunków zamówienia. Wbrew twierdzeniu Zamawiającego, na przeszkodzie odrzuceniu oferty na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 ustawy Pzp nie stoi okoliczność, iż Zamawiający w treści specyfikacji przewidział, że oferta zostanie odrzucona jako niezgodna z treścią specyfikacji w sytuacji, gdy wykonawca zaoferuje okres gwarancji krótszy niż 60 miesięcy. Izba zgodziła się z Prezesem Urzędu, że ustawa Pzp w art. 89 ust. 1 pkt 2 zobowiązuje zamawiającego do odrzucenia oferty w każdym przypadku niezgodności oferty z treścią specyfikacji , jeżeli tej niezgodności nie da się poprawić na podstawie art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp.
mam zapisy jak ADA w pełni sprzeczne z powyższym postem
Każdy przypadek rozpatruje się indywidualnie. Wszystko zależy od zapisów SIWZ, treści formularza ofertowego itd.
Nie wiem czy w takim razie błędem jest to że mamy takie zapisy w SIWZ.?
Ależ nie. W zamówieniach, za prawidłowe należy uznać dwa skrajnie różne rozwiązania, już tak całkiem poważnie.
Szkoda że w SIWZ nie ma co w takim przypadku, jednak idąc dobrem całego postępowania przyjął bym okres minimalny i poprawił.
A ja przyjąłbym okres maksymalny bo to lepsze dla zamawiającego.
A tak poważnie jak są zapisy w SIWZ co zrobić w przypadku braku to postepować zgodnie z instrukcją a jak nie ma takich zapisów to w przypadku braku kryterium odrzucać.
Tylko dlaczego te zapisy premiują bylejakość? Raz w jakości zamówienia (min gwarancja), dwa w przygotowaniu oferty?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → kryteria oceny
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc