1

Temat: elektroniczne dokumenty z ZUS oraz KRK

Wykonawca dołączył do oferty zaświadczenie z ZUS oraz dokumenty KRK w formie elektronicznej tj. zostały złożone jako wydruki poświadczone za zgodność z oryginałem przez Wykonawcę. Postępowanie PN powyżej progów i dodatkowo dofinansowane z RPO, więc z pewną ostrożnością podchodzę do tematu. Czy ktoś miał taką sytuację? Czy można bez obaw uznać prawidłowość złożonych dokumentów? Będę wdzięczna za pomoc smile

2

Odp: elektroniczne dokumenty z ZUS oraz KRK

Możesz jaśniej. Wykonawca złożył dokumenty w formie elektronicznej czyli w postaci wiadomości email lub faxu, czy też jako wydruki poświadczone za zgodność. Ta druga forma jest dobra, pierwsza nie.

3

tak dokładnie, Wykonawca wydrukował e-zus i e-krk z podpisami elektronicznymi, których rozszyfrować oczywiście nie możemy, potwierdził za zgodność z oryginałem i dołączył do oferty.

4

Jeżeli chodzi o KRK wydruk nie jest dokumentem https://ekrk.ms.gov.pl/ep-web, natomiast w sprawie zaświadczeń z ZUS do ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych została wprowadzona zmiana art. 50 ust. 4a-4c (weszła w życie 13.06.2017 r.).

5

Dzięki, w takim właśnie kierunku chciałam iść, wszystkie publikacje dotyczące tej sytuacji dotyczyły prawidłowości złożonych wydruków z ZUS, natomiast o krk była cisza, kilka tylko zapisów, że ustawa dot. krk nie reguluje wprost sytuacji, w której można byłoby stwierdzić, że wydruki elektronicznych krk można uznać za prawidłowe...