1

Temat: Opinia bankowa

Witam,
w SIWZ wymagaliśmy wykazania się przez Wykonawców środkami finansowymi lub zdolnością kredytową w wysokości min. 1.500.000 zł. Wykonawca przedkłada zaświadczenie banku, iż zgodnie z procedurą kredytowania Wykonawca może otrzymać finansowanie do wysokości 70% netto kontraktu pn. "..... (wskazana nasza nazwa zamówienia"......". ponadto w treści zaświadczenia z banku zawarto, iż "Ostateczna kwota kredytu oraz jego warunki wymagają decyzji właściwego organu Banku i są uzależnione od oceny ekonomiczno-finansowej i przedłużenia akceptowalnego przez Bank zabezpieczenia spłaty, w związku z powyższym niniejsze oświadczenie nie może być traktowane jako promesa kredytowa." Oferta wykonawcy opiewa na ponad 5.000.000 zł netto, więc teoretycznie Wykonawca może ubiegać się o finansowanie do wysokości 3.500.000 zł (70% z 5 mln). Czy takie, w mojej ocenie domniemane, zaświadczenie można uznać za spełniające w sposób oczywisty warunek udziału w postępowaniu?

2

Odp: Opinia bankowa

Masz babo  placek.

3

bazylek napisał/a:

w treści zaświadczenia z banku zawarto, iż "Ostateczna kwota kredytu oraz jego warunki wymagają decyzji właściwego organu Banku i są uzależnione od oceny ekonomiczno-finansowej i przedłużenia akceptowalnego przez Bank zabezpieczenia spłaty,

Ten fragment pisma bankowego świadczy wg mnie o tym iz na dzień składania ofert wykonawca warunku nie spełnia.

4

Bo to jaka jest zdolność kredytowa może zostać ustalone przez bank po złożeniu kompletu dokumentów jak przy ubieganiu się o kredyt.

5

Zastanawiam się, iż skoro w treści zaświadczenia jest określenie "do wysokości 70% netto kontraktu" to ostatecznie może to być równie dobrze 10%. Według mnie należy jednak wezwać Wykonawcę do przedstawienia innego dokumentu, który wprost będzie potwierdzał wysokość posiadanej zdolności kredytowej wyrażoną konkretną liczbą bez żadnego domniemywania. Czy zgadzacie się ze mną? Lub może to ja jestem w błędzie? Bardzo proszę o każdą wskazówkę, tym bardziej iż zamówienia jest współfinansowane ze środków UE.

6

Wezwać Miałam kiedys sytuację gdy wymagałam środków lub zdolności kredytowej na 5.000.0000 a bank napisał, ze wykonawca...... posiada zdolność kredytowa na kwotę siedmiocyfrową. Mogła to być kwota 1.000.000 jak i 9.000.000 zł. Wezwałam W. i uzupełnił dokument już  z informacją, że na dzień....... zdolność kredytowa przewyższa kwotę 5.000.000. W wezwaniu jasno opisałam co bank napisał a co ja wymagałam i, że z takiego zapisu nie wynika jaka konkretna zdolność kredytową on posiada. Zdarzało mi się również sformułowanie, że saldo na koncie wynosi..... A przeciez saldo to nie to samo co środki na koncie...

7 (edytowany przez mickeymouse 2017-09-08 05:17:34)

bazylek napisał/a:

Wykonawca przedkłada zaświadczenie banku, iż zgodnie z procedurą kredytowania Wykonawca może otrzymać finansowanie do wysokości 70% netto kontraktu pn. "..... (wskazana nasza nazwa zamówienia"......".

Oferta wykonawcy opiewa na ponad 5.000.000 zł netto, więc teoretycznie Wykonawca może ubiegać się o finansowanie do wysokości 3.500.000 zł (70% z 5 mln).?

Pytanie - czy bank wiedział że wartość kontraktu wykonawcy będzie wynosiła dokładnie tyle ile podał w ofercie? Chyba za dużo wątpliwości i wskazane byłoby wyjaśnienia...

8 (edytowany przez Marta 2017-09-19 10:18:30)

mam problem z aktualnoscia opinii z banku, warunek kwotowy jestspelkniony bo bank informuje  wopinii ze obroty na rachunku za okres ostatnich 3 miesiecy wyrazaja sie kwota ośmiocyfrowa, oraz w ocenie banku... zdolnosc kredytowa wynosi 5 mln (Z. wymagal 1 mln).opinia wazna przez 1 miesiac od daty wystawienia.data naglowkowa pisma to- 10.08.2017. otwarcie ofert bylo 29.08.2017. wykonawca na wezwanie z 26.1. uzupelnil dokumenty 18.09.2017.
czy dokument jest aktualny na dzien zlozenia dokumntow  na wezwanie  26.1.?