1

Temat: dokumenty załączone do oferty, które zawierają błędy

Wykonawca w przetargu nieograniczonym przy stosowaniu procedury odwróconej załączył do oferty dokumenty, część z nich zawiera jednak błędy, tj. krk zostało złożone w niewłaściwej formie, jedno z oświadczeń ma nieprawidłową treść oraz brakuje dwóch dowodów potwierdzających należyte wykonanie dostaw. Czy w takiej sytuacji należy wezwać do złożenia dokumentów z art. 26 ust. 1 czy jednak z art. 26 ust. 3 Pzp? Różne słyszałam opinie na ten temat... postępowanie jest dofinansowane ze środków UE więc podchodzę do tego z ostrożnością. Czy ktoś coś na ten temat może coś napisać? Czy inaczej podejść też do uzupełnienia brakujących dowodów dot. należytości, których faktycznie nie ma i inaczej do dokumentów złożonych błędnie? Będę wdzięczna za pomoc.

2

Odp: dokumenty załączone do oferty, które zawierają błędy

26.1

3

jak może być nieprawidłowe KRK bez względu na treść patrzysz na to co napisał Krajowy rejestr karny jeżeli pisze nie figuruje tzn. "nie karany"

4

Marcel napisał/a:

26.1

Marcel, czyli przyjmujemy, że dokumenty nie zostały złożone, w związku z czym wzywamy do ich złożenia ?

5

tylko pytanie czy w wezwaniu delikatnie zasugerować że dokumenty złożone z ofertą są złe czy się do tego nie odnosić

6

jak otrzymają wezwanie z 26.1 to może się domyślą że to co złożyli jest złe, albo będą myśleć ,,co oni chcą przecież daliśmy" myślę że należałoby napisać co jest nie tak w tych co złożyli z ofertą, i to nie delikatnie a normalnie

7

tylko czy w takim przypadku nie łączymu 26 ust 1 z 26 ust 3?

8

Ja bym wezwał ogólnie z 26.1 a jeżeli nie złoży lub błędnie z 26.3 już ze szczegółami.

9

jeżeli chodzi o krk to zostało złożone w niewłaściwej formie, tj. w formie wydruku z e-krk , które nie jest dokumentem, są też dokumenty, których nie złożył w ogóle i tu pojawiły się wątpliwości czy w przypadku nieprawidłowo złożonych dokumentów nie należałoby wezwać z art. 26.3, natomiast art. 26.1 tylko w przypadku dokumentów, których Wykonawca w ogóle nie złożył.Czytałam na ten temat i są różne opinie na ten temat więc jestem w kropce....

10

dlatego art. 26.3 odnosi się do dokumentów, które zostały złożone błędnie.....

11

madzi_aaa1 napisał/a:

jeżeli chodzi o krk to zostało złożone w niewłaściwej formie, tj. w formie wydruku z e-krk , które nie jest dokumentem, są też dokumenty, których nie złożył w ogóle i tu pojawiły się wątpliwości czy w przypadku nieprawidłowo złożonych dokumentów nie należałoby wezwać z art. 26.3, natomiast art. 26.1 tylko w przypadku dokumentów, których Wykonawca w ogóle nie złożył.Czytałam na ten temat i są różne opinie na ten temat więc jestem w kropce....

i stąd pytanie, czy nadgorliwe złożenie dokumentów z ofertą przyjmujemy jako złożone i jeśli są wadliwe to 26 ust.3, czy traktujemy  że ich nie widzimy i 26 ust.1.

Czy też zastosować wielokrotnie powtarzaną mantrę Marcela "zadać pytanie, czy podtrzymuje treść" jak to często ma miejsce z kapitałową.

12

Wezwać z 26.1 z pouczeniem, że jeżeli wykonawca w odpowiedzi na to wezwanie podtrzymuje że już załączył te dokumenty do oferty, zamawiający uzna iż są one złożone w trybie 26.2. Potem zostaje 26.3.

13

ja nie mam uwag do dokumentów załączonych do oferty, które są prawidłowe, chcę prosić Wykonawcę o potwierdzenie ich aktualności, natomiast bardziej chodzi mi o dokumenty wadliwe... Biorąc pod uwagę fakt, iż jest to postępowanie z podziałem na części ,w innej części Wykonawca nie załączył dokumentów, więc wzywam go z art. 26 ust. 1 Pzp, a tutaj ze względu na to, że jednak załączył ale wadliwe to wezwać z art. 26 ust. 3 Pzp z klauzulą o możliwości zatrzymania wadium czy jednak równo ich traktować i zastosować też art. 26 ust. 1 Pzp pomimo ich złożenia?

14

Zawsze:

Wezwać z 26.1 z pouczeniem, że jeżeli wykonawca w odpowiedzi na to wezwanie podtrzymuje że już załączył te dokumenty do oferty, zamawiający uzna iż są one złożone w trybie 26.1. Potem zostaje 26.3.