Odp: elektronizacja zamówień
czy zeskanowana oferta była najpierw podpisana własnoręcznie ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → elektronizacja zamówień
Strony Poprzednia 1 … 13 14 15 16 17 18 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
czy zeskanowana oferta była najpierw podpisana własnoręcznie ?
Jest już uzasadnienie dla Wyroku KIO o możliwości przyjęcia skanu oferty.
Zapraszam:
https://www.wprzetargach.pl/kategorie/Odrzucenie-oferty-art-89-ust-1-pkt-1/kio-11919-uzasadnienie-wyroku
skoro jak zwykle mamy pod tym względem rozbiezne wyroki to pewnie najlepszym rozwiązaniem bedzie opisać to w siwz i potem stosować wg siebie
Mi się podoba ta rozszerzona interpretacja sporządzenia oferty. Jestem za.
Jest kolejny wyrok, który jednak przychyla się do stanowiska wyrażonego w wyroku KIO 2611/18
Z tego co wiem to mamy remis 2:2.
Czekamy na stanowisko UZP.
A co będzie jak sąd okręgowy w postępowaniu skargowym zapyta Sąd Najwyższy? A SN odpowie inaczej niż będzie to w stanowisku UZP?
A gdyby ktoś pomyślał wcześniej - a było to do przewidzenia - że tak będą składane oferty i przed wejściem w życie przepisów wprowadzających elektronizację Pzp, wydał opinię, może komentarz, oczywiście po konsultacjach z ekspertami, dzisiaj nie byłoby takiej szopki.
Prawdę mówiąc to nie jest zabawne, ponieważ wykonawca traci pieniądze. A zamawiający niestety być może dostanie dotkliwą korektę finansową.
Czy np. w UZP pomyślał ktoś, by w tej trudnej sytuacji dla zamawiających, skierować pismo do instytucji kontrolujących udzielone zamówienia publiczne, by w przyszłości odstąpiono od korekt finansowych i innych kar?
Niestety kolejna nowelizacja - ta z 22 czerwca 2016 r. - pokazała, że nic się nie zmieniło. A jak jest to każdy widzi.
A co będzie jak wejdzie w życie nowa ustawa Pzp. Być może będzie PRZETARGOWY ARMAGEDON. I to nie są żarty.
Jak ma rozwijać się dynamiczne gmina, szpital, uczelnia wyższa, instytut badawczy przy takich przepisach Pzp?
Mamy wolny rynek. Sektor publiczny potrzebuje sprawnej ustawy Pzp, która pozwoli na dynamiczny rozwój w realiach gospodarki rynkowej. Sprawne zakupy.
Średni czas trwania postępowania poniżej progu unijnego to chyba ok. 30 dni. Czy to normalne?
682 artykuły ...
Jedyny plus tej ustawy Pzp, jak powiedział ktoś mądrze, to fakt, że dzięki niej mamy pracę. I nie tylko my ...
No to jest zapowiedź opinii na uzp:
Elektroniczna postać ofert
Odnosząc się do bardzo dużego zainteresowania tematem elektronicznej postaci ofert i orzecznictwem Krajowej Izby Odwoławczej w tym zakresie, Urząd Zamówień Publicznych informuje, że dostrzega problem zróżnicowania interpretacji powyższej regulacji. W celu uporządkowania tej kwestii (podobnie jak przy problematyce algorytmu SHA-1) podjęliśmy współpracę z ekspertami, w tym z Polską Izbą Informatyki i Telekomunikacji. Zwróciliśmy się również do Ministerstwa Cyfryzacji z prośbą o wyrażenie opinii na ten temat.
Po uzyskaniu wszystkich stanowisk niezwłocznie opublikujemy opinię Prezesa Urzędu, jak należy traktować skan oferty podpisany elektronicznie. Zostanie ona upubliczniona m.in. za pośrednictwem strony internetowej UZP.
Było to wcześniej poruszane w tym wątku ale potwierdzcie mi czy oferta może być złożona razem z JEDz i np. innymi dokumentami składanymi z ofertą, jako skompresowany plik zip w którym są te wszystkie plik, podpisany jednym podpisem wykonawcy
Może.
tez jestem tego zdania ale biję się tu z kimś o to
Było to wcześniej poruszane w tym wątku ale potwierdzcie mi czy oferta może być złożona razem z JEDz i np. innymi dokumentami składanymi z ofertą, jako skompresowany plik zip w którym są te wszystkie plik, podpisany jednym podpisem wykonawcy
a czy po rozpakowaniu paczki plików ZIP czy też innego WinRara pojedyncze pliki będą podpisane ?
nie będzie podpisany każdy plik
janek159 napisał/a:Było to wcześniej poruszane w tym wątku ale potwierdzcie mi czy oferta może być złożona razem z JEDz i np. innymi dokumentami składanymi z ofertą, jako skompresowany plik zip w którym są te wszystkie plik, podpisany jednym podpisem wykonawcy
a czy po rozpakowaniu paczki plików ZIP czy też innego WinRara pojedyncze pliki będą podpisane ?
No oczywiście, że mówimy o sytuacji gdy całość jest podpisana jednym podpisem.
Co do zasady każdy dokument powinien być podpisany oddzielnie. W opisanej sytuacji wydaje się, że podpis może pełnić funkcję podpisu pod oryginałem ale również potwierdzenia zgodności kopii z oryginałem. Tak czy inaczej musi być zachowana integralność podpisu z dokumentem; ten podpis powinien potwierdzać nienaruszalność oferty (oferty nie można zmienić). Jeśli podpis złożono tak, że nie zabezpiecza on oferty to jest chyba lipa.
Skan oferty powinien być uznany za oryginał - stanowisko Polskiej Izby Informatyki i Telekomunikacji
https://www.piit.org.pl/stanowiska-i-konsultacje/stanowisko-ws.-uznania-za-wazna-oferty-stworzonej-i-zlozonej-w-postaci-skanu-papierowego-formularza-oferty-do-pliku-podpisanego-kpe
Uważamy za istotne odrębne odniesienie się do zagadnienia złożenia ?paczki? dokumentów
elektronicznych (ZIP, ?spakowane?) i przedstawienie postulatu w sprawie sposobu
interpretacji § 5 ust. 3 rozporządzenia w sprawie użycia środków komunikacji elektronicznej
w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego. W naszej ocenie, w świetle
przedstawionej wyżej argumentacji, ?zipowanie? w jednym skompresowanym pliku
dokumentów/oświadczeń własnych (np. oferta, JEDZ) oraz cudzych (np. referencje)
i opatrzenie ?paczki? jednym podpisem kwalifikowanym powinno również być uznane za
prawidłowe, z logiką następującą ? w odniesieniu do dokumentów własnych wykonawcy celem
złożenia podpisu będzie ich podpisanie, czyli złożenie oświadczenia woli w wymaganej,
elektronicznej formie w oryginale, a w odniesieniu do ?cudzych? dokumentów celem tego
podpisu będzie, zgodnie z rozporządzeniem, poświadczenie ich za zgodność z oryginałem. Co
prawda rozporządzenie w § 5 ust. 2 stanowi o przekazywaniu przez wykonawcę ?elektronicznej
kopii dokumentu lub oświadczenia? nic nie wspominając o oryginale, jednakże w naszej ocenie
przyjęcie przedstawionej koncepcji nie jest z tym przepisem sprzeczne a stanowi jego
uprawnioną interpretację. Zgodnie z możliwościami technicznymi i przyjętą powszechnie
praktyką, podpisy elektroniczne stosuje się zarówno do pojedynczych dokumentów
elektronicznych jak i skompresowanych paczek dokumentów elektronicznych. We wszystkich
tych przypadkach, zgodnie z definicją podpisu elektronicznego z eIDAS podpisy wywołują takie
same skutki prawne. Złożenie podpisu pod paczką jak i pod każdym dokumentem z osobna
daje ten sam efekt. Podpis elektroniczny dotyczy bowiem danych jako takich, a nie
plików/dokumentów. Innymi słowy niezależnie od tego, czy dojdzie do podpisania
pojedynczych plików każdego z osobna, czy wszystkich łącznie poprzez podpisanie pliku
skompresowanego, należy uznać, że podpis złożony pod zestawem plików (w tym ZIP)
obejmuje całość zawartych w nim danych.
Podkreślamy, że w przypadku dokumentu JEDZ powyższe znajduje potwierdzenie wprost
w treści Rozporządzenia Wykonawczego Komisji (UE) 2016/7 z dnia 5 stycznia 2016 r.
ustanawiającego standardowy formularz jednolitego europejskiego dokumentu zamówienia,
gdzie ustawodawca wspólnotowy wskazał: ?Co się tyczy podpisu(-ów) na jednolitym
europejskim dokumencie zamówienia, należy zauważyć, że podpis na tym dokumencie może
nie być konieczny, jeżeli dokument ten jest przesyłany jako część zestawu dokumentów,
których autentyczność i integralność jest zapewniona dzięki wymaganemu(-ym) podpisowi(-
om) na środkach przekazu.?.
Podsumowując, w przypadku skompresowanego w pliku ZIP pakietu dokumentów własnych
składając podpis zawsze tworzymy oryginał, w przypadku cudzych domyślnie tworzymy kopię
poświadczoną za zgodność z oryginałem. Nie ma znaczenia czy dokumenty te są
skompresowane razem czy osobno. Naszym zdaniem przepis rozporządzenia nie jest z tym
rozumowaniem sprzeczny.
Warto przy tym zaznaczyć, że niektóre dokumenty np. JEDZ podmiotu trzeciego albo
konsorcjanta muszą być podpisane przez wystawcę. Zatem umieszczenie go w paczce
dokumentów ZIP (własnych i cudzych) i podpisanie elektroniczne może powodować wrażenie,
że jest on niejako podpisany po raz drugi, tym razem przez wykonawcę składającego ofertę.
W naszej ocenie nie ma to znaczenia, gdyż jak już wskazaliśmy wcześniej, istotne jest, czy
uprawniony do reprezentacji podmiotu trzeciego podpisał prawidłowo dokument
kwalifikowanym podpisem elektronicznym. Zgodnie z zasadą z § 5 ust. 3 rozporządzenia
w sprawie użycia środków komunikacji elektronicznej w postępowaniu o udzielenie
zamówienia publicznego ten ?dodatkowy? podpis na pliku ZIP nie będzie brany pod uwagę
w odniesieniu do plików wcześniej elektronicznie podpisanych przez wystawców ?
oryginalnych. Wykonawca składający ofertę tylko ?wkłada? je do paczki. Przepis § 5 ust. 3
stanowi, że w przypadku przekazywania dokumentu elektronicznego skompresowanego,
opatrzenie pliku zawierającego skompresowane dane kwalifikowanym podpisem
elektronicznym jest równoznaczne z poświadczeniem przez wykonawcę za zgodność
z oryginałem wszystkich elektronicznych kopii dokumentów zawartych w tym pliku,
z wyjątkiem kopii poświadczonych odpowiednio przez innego wykonawcę ubiegającego się
wspólnie z nim o udzielenie zamówienia, przez podmiot, na którego zdolnościach lub sytuacji
polega wykonawca, albo przez podwykonawcę. Analogicznie, w przypadku dokumentów już
wcześniej podpisanych przez wystawców (np. konsorcjanta czy podmiot udostępniający
zasoby) uznawany będzie podpis wystawcy.
Proponujemy zatem stosować przyjazną wykonawcom wykładnię § 5 ust. 3 rozporządzenia
w sprawie użycia środków komunikacji elektronicznej w postępowaniu o udzielenie
zamówienia publicznego, tj. w przypadku złożenia oferty w pliku ZIP, na potrzeby konkretnego
postępowania o udzielenie zamówienia rekomendujemy uznawanie takiej oferty za ważną
i prawidłowo podpisaną.
wg teorii PIIT podpisanie koperty jest wystarczające do uznania, że zawartość koperty tj. oferta również została podpisana:)
PIIT wykazuje mądrość w tych swoich opiniach, dot. to też podejścia do skanu oferty. Liczę że uzp weźmie pod uwagę ich opinie w przygotowywanej rekomendacji dot formy oferty. Bo jakieś bzdetne problemy wychodzą.
Wg mnie opinia PIIT całkiem sensownie i prosto tłumaczy problem.
Pamiętajcie, że opinia (UZP też) niczego nie przesądza i nie jest źródłem prawa. Takie podejście do sprawy jak proponuje teraz UZP czyli wydanie opinii może się kiedyś na kimś zemścić.
z obserwacji wiem, że opinia uzp w świecie zamówień jest traktowana jak zapis Konstytucji
Myślę, że warto zaczekać na opinię UZP. Oczywiście, że może być i tak, że stanowisko sądów okręgowych w skargowych postępowaniach będzie odmienne od stanowiska wyrażonego w opinii UZP. Nie ulega wątpliwości, że problem i jest bardzo ciekawy i wymaga wyjaśnienia. Jak będzie - zobaczymy. W tej chwili mamy remis 2:2, co już oznacza, że rozstrzygnięcie nie będzie łatwe. Zastanawiam się tylko, co będzie jak opinia UZP i dalsze orzecznictwo przychylą się do stanowiska wyrażonego w wyroku KIO 2611/18. Zwłaszcza w zamówieniach współfinansowanych z środków unijnych.
witam, a jak wzywam do złożenia przetłumaczonych na język polski dokumentów tj. certyfikatów sprzętu, ISO itp. , oświadczeń to jak one mają być złożone?
Już jest 3 do 2 na korzyść KIO 119/19
jeśli wydrukowane, podpisane, zeskanowane, a następnie podpisane kwalifikowalnym podpisem oferty (inne dokumenty) uznawane są za oryginały, to jak wygląda kopia dokumentu ?
a coś wyskoczyło w KIO? masz jakiś nr KIO
I ot tak informacja na koniec dnia
https://www.uzp.gov.pl/aktualnosci/odstapienie-od-umowy-na-budowe-platformy-e-zamowienia
Strony Poprzednia 1 … 13 14 15 16 17 18 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → elektronizacja zamówień
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc