1

Temat: udostępnienie protokołu

Wykonawca przed upływem terminu do składania ofert prosi o przesłanie kopii protokołu wraz z wartością szacunkową. Ale zamawiający moze ja wpisać po otwarciu ofert...
Zamierzam tą kwotę wpisac dopiero po otwarciu... Mieliście juz taki przypadek? Jak postąpiliście?

2

Odp: udostępnienie protokołu

A pewnie smile
Ktoś sie zdziwił mocno jak nie ujrzał tego czego oczekiwał wink

3

Protokół powinno sie prowadzić od momentu wszczęcia postepowania (na bieżąco). zatem 1 str. protokołu powinna być wypełniona (przed otwarciem ofert)

4

A mój protokół postępowania wzięty z rozporządzenia zawiera na pierwszej stronie zwrot można wypełnić po otwarciu ofert i tak też czynie...
W sumie nic dziwnego bo moja ustawa z zasady różni sie od Jackowej tongue

5

No dobra, ja szczerze mówiąc "nie widziałem" tego dopisku smile zazwyczaj nie mamy nic do ukrycia, a wpisanie wartości szacunkowej przed otwarciem ofert daje szanse (w przypadku gdy ktos sobie zażyczy protokół do wglądu) na oferty z kwotą bliska lub mniejszą wartości szacunkowej smile
A ustawę mam taką samą Marko. Różni się jedynie interpretacjami smile

6

Marko, ma rację. Instrukcja wypełnienie danego poa, w tym wypadku wartości szacunkowej zamówienia, uprawnia zamawiającego do wypełnienia po otwarciu ofert.

Zadaję tylko sobie czasami pytanie, po co?
Ostanio niejednokrotnie, zamawiający na RB kwotę te wywiesiliby na banerach przed urzędem, byleby tylko znalazł sie wykonawca i wykonał robotę wink

smile nora

7

sonia001 napisał/a:

Wykonawca przed upływem terminu do składania ofert prosi o przesłanie kopii protokołu wraz z wartością szacunkową. Ale zamawiający moze ja wpisać po otwarciu ofert...
Zamierzam tą kwotę wpisac dopiero po otwarciu... Mieliście juz taki przypadek? Jak postąpiliście?

art. 96 ust. 3, także &5 ust. 2 rozporządzenia w sprawie protokołu postepowania...

smile nora

8

Wracam do tematu bo dostałem prośbę od jednego wykonawców o podanie wartości szacunkowej ustalonej przez zamawiającego. Powołuje się na art. 96 uPzp rozporządzenie w sprawie protokołu postępowania oraz na ... pkt 7 komentarza do art. 96 ustawy (wydanie III pod redakcją Czajkowskiego), gdzie panowie prawnicy zapisali że zapis w nawiasie odnosi się wyłącznie do kwoty euro a nie złotówkowej co dla mnie jest absolutną bzdurą na którą powołują się wykonawcy.
Co wy na to????

9

ArekS napisał/a:

zapis w nawiasie odnosi się wyłącznie do kwoty euro a nie złotówkowej

Doskonałe wink

10

Dotyczy całego zdania. Gdyby dotyczyło tylko kwoty EURO - takie zastrzeżenie nie miałoby sensu.

11

naprawdę w tym komentarzu coś takiego pisze?, czy ktoś jeszcze to potwierdza?

12

Tak, dokładnie tak jest tam napisane. A ja do ww. komentarza napiszę: BEZ KOMENTARZA!
smile

13

hyhy
dobre smile

14

podajcie namiar (nie mam czasu szperac, a chetnie sie posmieje:))

15

"Blue book" pod red. T.Czajkowskiego wyd. trzecie, str. 332 pkt.7