Temat: Mała robota budwlana
Muszę wykonać remont pomieszczenia. Szacuję, że max wyniesie mnie to 10 tyś zł.
Czy zobowiązany jestem do sporządzenia przedmiaru robót oraz kosztorysu inwestorskiego?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Mała robota budwlana
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Muszę wykonać remont pomieszczenia. Szacuję, że max wyniesie mnie to 10 tyś zł.
Czy zobowiązany jestem do sporządzenia przedmiaru robót oraz kosztorysu inwestorskiego?
Przedmiaru niekoniecznie, kosztorysu tak.
Jaki przepis mówi, że przedmiar nie, a jaki przepis mówi, że kosztorys tak?
Dwa przepisy, czyli Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 2 września 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu i formy dokumentacji projektowej, specyfikacji technicznych wykonania i odbioru robót budowlanych oraz programu funkcjonalno-użytkowego (brak przedmiaru) i Ustawa PZP (kosztorys inwestorski)
O ile z Pzp to wiem, to wskaż który przepis z rozporządzenia mówi o braku konieczności przedmiaru?
Patrz par 7 ust. 3 rozporządzenia w sprawie określenia metod i podstaw sporządzania kosztorysu inwestorskiego, obliczania planowanych kosztów prac projektowych oraz planowanych kosztów robót budowlanych ....
par 4 ust 2 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 2 września 2004 r.. Przedmiar, o którym mowa w rozporządzeniu z dnia 2 września 2004 i przedmiar, o którym mowa w przytoczonym przez Ciebie rozporządzeniu z 18 maja 2004 to dwa różne opracowania.
Celowo przytoczyłem rozporządzenie w sprawie kosztorysu, bo tam jest mowa o tym, ze kosztorys inwestorski zawiera przedmiar. To skoro wymagasz kosztorysu, to nie uważasz, że ten przepis się kłóci?
Zależy jakie dacie wynagrodzenie, kosztorysowe czy ryczałtowe.
Wynagrodzenie ryczałtowe - ale wiem co zawarte jest w przepisie.
Tylko jak to się ma do par 7 ust. 3 rozporządzenia w sprawie określenia metod i podstaw sporządzania kosztorysu inwestorskiego? Tam wprost jest mowa że kosztorys zawiera przedmiar
Z tego przepisu tzn par 7 dowiadujemy się z jakich elementów składa się kosztorys inwestorski. Posiadając kosztorys inwestorski masz przedmiar robót, inaczej mówiąc kosztorys to wypełniony przedmiar (+inne elementy)
Odwrotnie, tj posiadając przedmiar robót nie masz kosztorysu inwestorskiego. W tym wypadku przedmiar nie występuje jako samodzielny element.
Samodzielny charakter przedmiaru robót wynika z innego rozporządzenia dotyczącego opisu przedmiotu zamówienia dla RB. W tym przepisie stanowi niezbędny, niezależny element OPZ.
Zakładam że kosztorys w małym zamówieniu jest ci potrzebny do oszacowania wartości zamówienia. W takim przypadku odniósłbym się do pierwszego rozporządzenia w którym mowa tylko o kosztorysie, bo on służy do oszacowania PZ.
Można się zastanowić nad zastosowaniem drugiego rozporządzenia do sporządzenia OPZ. Wtedy będzie potrzebny oddzielny przedmiar obok innych dokumentów które zostaną przekazane w ogłoszeniu. Ale do 30.000,00 nie jest to w/g mnie potrzebne.
Ale do 30.000,00 nie jest to w/g mnie potrzebne.
No właśnie, robota jest np za 2.000 i robić przedmiar? Toczę rozmowę z osobami merytorycznymi, które się upierają, że poprzez zapis z pa r7 ust. 3 rozporządzenia w zakresie kosztorysu zawsze trzeba sporządzać przedmiar.
Kosztorys obowiązkowo - jeżeli wartość robót jest nawet 300 zł.
Ale par 7 należy czytać jako całość zawierającą elementy składowe kosztorysu. Z niego wyraźnie wynika że kosztorys to integralna całość w skład której wchodzą wszystkie elementy wymienione w par 7, m.in. przedmiar.
Równie dobrze należałoby stworzyć stronę tytułową jako oddzielny element (7.1). Dla mnie takie stanowisko to nadinterpretacja przepisu.
Przedmiar jak najbardziej ale tylko jako element OPZ przekazanego wykonawcy, jeżeli zdecydujecie się w taki sposób dokonać OPZ. To wynika z drugiego rozporządzenia.
Przedmiar jako niezależny element ustalenia wartości szacunkowej zamówienia nie występuje. Do tego służy kosztorys którego elementem składowym jest przedmiar, tak jak str. tytułowa, ogólna charakterystyka obiektu i inne elementy wymienione w par 7.
Reasumując, przy "małej robocie" obowiązkowo:
1) Określam przedmiot zamówienia - skoro i tak sporządzam kosztorys, to i tak ten przedmiar może stanowić OPZ
2) Określam wartość zamówienia - tworząc kosztorys, który zawiera przedmiar
Czyli zawsze i tak powstanie przedmiar robót (na pewno przy kosztorysie), a to czy potraktuje go jako OPZ to inna sprawa.
1) nie, bo możesz inaczej przygotować OPZ więc nieobowiązkowo (np rysunki palny itp)
2) nie, bo zakłada się że pomimo stosowania art. 4.8 (ustawy nie stosuje się) zasady szacowania są uniwersalne i stosować je należy do małych zamówień, ale szacowanie robi się za pomocą kosztorysu a nie jakimś nieznanym w rozumieniu par 7 rozporządzenia, samodzielnym bytem jakim jest przedmiar, bo on stanowi integralną część kosztorysu.
Czyli przedmiar nie jest ci do niczego potrzebny.
Przeczytaj jeszcze raz uważnie co napisałem.
1) TAK - przecież napisałem, że przedmiar "może stanowić OPZ" (czyli nieobowiązkowo), skoro będzie częścią kosztorysu inwestorskiego. A to, że OPZ mogą stanowić rysunki, plany - to już inna sprawa
2) TAK - przecież napisałem, że za pomocą kosztorysu inwestorskiego ustala się wartość zamówienia
TAK - przedmiar jest wymagany, bo jest elementem składowym kosztorysu inwestorskiego. A to, że może być wykorzystany jako OPZ, to już inna sprawa.
Tak - trzeba przygotować OPZ
Tak - trzeba określić WSZ
Przedmiar jako oddzielny dokument jest nieobowiązkowy.
Przedmiar jako integralna część kosztorysu jest w nim zawarta ale nie stanowi dodatkowego dokumentu.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Mała robota budwlana
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc