1

Temat: szacowanie

Witam,
Mam pytanie czy budowa sieci komputerowej i dostawa zestawów komputerowych to jeden przedmiot zamówienia? Z góry dzięki za pomoc.

2

Odp: szacowanie

mieszany; RB (nie wiem jak bardzo skomplikowany zakres czy tylko kabel) i dostawa ; usługa i dostawa

3

dostawa z rozmieszczeniem?

4

w planie zamówień mam :
1. zakup zestawów komputerowych,
2.zakup skanera,
3.zakup rutera,
4.urządzenia wielofunkcyjne,
5.urządzenie switsch
6.  zakup części do akcesoriów do komputerów:dyski serwerowe, pamięć serwerowa, karty graficzne, switsche,dysk zewnętrzny,ups-y
co z tych pozycji szacowalibyście razem a co osobno?

5

"w planie zamówień mam :
2.zakup skanera,
3.zakup rutera,
5.urządzenie switsch
6.  zakup części do akcesoriów do komputerów:dyski serwerowe, pamięć serwerowa, karty graficzne, switsche,dysk zewnętrzny,ups-y"

To wszystko to jest jedno zamówienie, którego wartość ustala się łącznie.

Jeżeli chodzi o budowę sieci komputerowej i dostawę tych zestawów komputerowych to może więcej szczegółów na czym polega ta budowa sieci komputerowej. Wtedy będzie można wypowiedzieć się o ewentualnym łącznym szacowaniu wartości tych zamówień.

Prezes Urzędu Zamówień Publicznych zwrócił uwagę, że ?dla ustalenia czy w sprawie można mieć do czynienia z jednym zamówieniem, czy też z odrębnymi zamówieniami konieczna jest analiza okoliczności konkretnego przypadku. W systemie zamówień publicznych obowiązuje zasada, że zamawiający powinien traktować jak jedno zamówienie takie zamówienia, w których zachodzi możliwość ich realizacji przez jednego wykonawcę i gdy są one tożsame rodzajowo oraz posiadają podobne przeznaczenie. Jednocześnie, obok związku funkcjonalnego pomiędzy takimi zamówieniami dodatkowe znaczenie ma również zaistnienie między nimi związku czasowego. Taki związek zachodzi, gdy funkcjonalnie powiązane ze sobą zamówienia mają być nabywane w dającej się przewidzieć, określonej perspektywie czasowej.?.

No właśnie należy ustalić -  czy zachodzi możliwość ich realizacji przez jednego wykonawcę i są one tożsame rodzajowo oraz posiadają podobne przeznaczenie, a także czy występuje podobieństwo funkcjonalne. Zwłaszcza, gdy dostawa jest integralna częścią budowa sieci komputerowej.

6

myszy1953 napisał/a:

dostawa z rozmieszczeniem?

Chodzi mi o sytuację, że w planie mam pozycje: dostawa zestawów komputerowych a niezależnie od tej dostawy muszę wymienić kable sieciowe bo są pouszkadzane (bez sprzętu sieciowego tylko położenie nowych kabli). Czy te dwa zamóienia sumować razem?

7

Marta napisał/a:

w planie zamówień mam :
2.zakup skanera,
3.zakup rutera,
5.urządzenie switsch
6.  zakup części do akcesoriów do komputerów:dyski serwerowe, pamięć serwerowa, karty graficzne, switsche,dysk zewnętrzny,ups-y

Dla mnie jedno zamówienie.

Co do wymiany sieci , jeżeli zakup tego sprzętu jest powiązany z modernizacją sieci to łączyć (np. przez połączenie tych zadań w budżecie jako jedno zadanie). Jeżeli jest to planowane jako niezależne działanie np w ramach planowanych remontów to nie widziałbym tego jako całości.
Zakładam że zakupy sprzętu to zwyczajne coroczne zakupy.

8

jarosław napisał/a:
Marta napisał/a:

w planie zamówień mam :
2.zakup skanera,
3.zakup rutera,
5.urządzenie switsch

Dla mnie jedno zamówienie.

Co do wymiany sieci , jeżeli zakup tego sprzętu jest powiązany z modernizacją sieci to łączyć (np. przez połączenie tych zadań w budżecie jako jedno zadanie). Jeżeli jest to planowane jako niezależne działanie np w ramach planowanych remontów to nie widziałbym tego jako całości.
Zakładam że zakupy sprzętu to zwyczajne coroczne zakupy.

Tak, modernizacja sieci to niezależne działanie w ramach remontu (wymiana uszkodzonego min. przez gryzonie okablowania sieciowego). Zakupy komputerów to natomiast zwyczajne coroczne zakupy tych komputerów, które wymagają wymiany. Sa to więc dwa niezależne przedsięwzięcia.