1

Temat: zamiana samochodu ponizej 14000 euro

Firma chce zamienić stary samochód na nowy. Wartość nowego wynosi 60.000 zł, ale po odliczeniu kosztów oddania samochodu starego wychodzi suma 54.000 zł. Moje pytanie, co Wy byscie zrobili w tej sytuacji. Próg wynosi 54.279,40, a nas ta zamiana będzie kosztowała 54.098,00 zł. Robić przetarg czy tylko rozeznanie cenowe gdzie korzystniej kupić. I jeszcze jedno mamy ustalony konkretny model samochodu, czyli wymieniamy na taki sam tylko, ze rocznikowo nowszy niż ten którego używaliśmy. Bardzo prosze o radę i podstawy jak do tego podejść.
P.S. czy przy podejmowaniu decyzji o przetargu bierzecie pod uwagę kwotę przeznaczoną w budżecie, czy szacowanie wartości?? bo w budżecie jest na ten cel przeznaczone 70.000,00 zł. Proszę o pomoc.

2

Odp: zamiana samochodu ponizej 14000 euro

właśnie robie taki przetarg - szacując wartość zamówienia nie możesz odjąć wartości starego samochodu (ten stary sam. to sprzedaż) nowy samochów to wydatek a stary to przychód do budżetu - to że połączy się te dwie transakcje to inna sprawa
Jeżeli ten nowy samocód może kosztować netto powyżej 54.279,40 to musisz przeprowadzić postępowanie

3 (edytowany przez fifi 2008-01-17 09:22:50)

Księgowa twierdzi, że skoro ponosimy wydatek 54.098,00 zł to jest to poniżej 14000 euro i nie nalezy robić przetargu. Pomocy bo nie wiem co mam zrobić, a zakup jest bardzo pily:((

4 (edytowany przez jacek0707 2008-01-17 10:23:15)

Jak najbardziej ponizej 14 tys.

5

Netto 54.098,00 zł:(( żeby to było brutto to nawet bym sie nie zastanawiała. A tak mam problem;(

6

Czyli wartość poniżej 14 tys. Robisz to poza ustawą Pzp. Księgowa ma rację

7

Te 6 tys za oddanie starego to jest jego realna wartość ?

8

Wartość samochodu wynosi około 10.000,00 zł, ale że jest to samochód służbowy i użytkowany dość często i z dużym przebiegiem kilometrów, jeden z salonów w którym chcielibyśmy wymienić samochód na nowy wycenił go na 6.000,00 zł ze wzgędu na jego stan.

9

P.S. szef chciałby dany model samochodu stąd nie widzi mi się PN, ale chyba pozostanę przy stwierdzeniu, ze jest to kwota ponizej 14000 euro i zrobie zwykłe rozeznanie cenowe w salonacg danej marki

10

Troche nie rozumiem - wartość 10 tys ale 6 tys ze względu na stan... To jest wart 10 czy 6? smile to ma troche znaczenia - o czym poniżej.
Wg mnie wartością zamówienia jest zakup nowego samochodu.
Można sie zastanawiać czy robiąc przetarg nie dać 2 kryteriów : cena i opust za przyjęcie starego - zastanawiać dlatego, że nie wiem czy salony sprzedające marke taką jak stary nie będą uprzywilejowane w stosunku do innych marek -> nieuczciwa konkurencja.
Po drugie kombinując z wartością szacunkową w taki sposób jak sugeruje księgowa narażasz sie na 2 zarzut - niegospodarności przy zbyciu samochodu bo robiąc przetarg na zbycie lub dodając ewentualnie zbycie do przetargu na zakup mogłabyś osiągnąć lepszą cene.

11

wartość samochodu jest jego wartością a nie pomniejszoną o wartość innego samochodu
a co przyjmiesz na stan jaką wartość, i na jaką wartość ma wystawić f-re wykonawca
księgowa w tym wypadku nie ma racji  (jest pow. 14000)

12

Wykonawca wystawi fakturę po odjęciu przyjętego używanego samochodu, czyli na 54.098,00 zł. i w taki sposób samochód zostanie przyjęty na stan...

13

przecież to jest nieprawda, ale to już wasza sprawa