1

Temat: Art. 146 ust. 1 pkt 6 pzp.

Witam.
Mam zawArtą umowę na sukcesywna dostawę workow na odpady. Umowa na 12 miesiecy, konczy sie pod koniec lutego 2018. Umowa na wArtość 59000 zl brutto

Wyczerpalismy juz co do ilosci jedną pozycje. Czy moge aneksowac umowę na podstawie Art. 144 ust. 1 pkt 6 zwiekszajac ilość workow zielonych ?- zmiana bylaby o wArtosci 2300 zl brutto.
Dodatkowo czy wykonawca moze dac inna cene na worki z aneksu czy musi podtrzymac ceny z pierwotnej umowy?

No i  zastanawia mnie Art. 144 ust. 1d .
W umowie mam przewidziane zmiany wynagrodzenia w przypadku zmiany vat. Dopuszczono rowniez dostawy po cenach nizszych niz w umowie. Jaki to ma wplyw na te 10%?

Pozdrawiam

2

Odp: Art. 146 ust. 1 pkt 6 pzp.

Wartość poniżej 30000 euro i stosujesz ustawę?

3

właśnie

4

Tak no razem srodki do utrzymania czystosci mam powyzej 30 000 euro.

5 (edytowany przez janek159 2017-11-08 11:47:51)

sam się zastanawiam czy można tak zmieniać umowę jak w pytaniu, ale chyba można, choć jest to dla mnie niedopomyślenia

komentarz Pieróga: niewiele wnoszący,

6. Zmiany o nieistotnej wartości. Ustawa dopuszcza możliwość zmian umowy dokonywanych tylko ze względu na ich małą wartość. Można przyjąć, że zmiana o wartości poniżej 10% określonej w umowie wartości dostaw lub usług oraz zmiana o wartości poniżej 15% określonej w umowie wartości robót budowlanych, jest zmianą finansowo nieistotną. Można jej dokonać, jeżeli mieści się poniżej kwot określonych dla progów unijnych. Należy przy tym brać pod uwagę łączną wartość dokonywanych na tej podstawie zmian umowy. Jednocześnie zgodnie z art. 144 ust. 1d, jeżeli umowa przewiduje klauzule waloryzacyjne, ustalanie wartości zmiany powinno uwzględniać wzrost wartości umowy dokonany na skutek zastosowania tych klauzul.

Nie jest możliwe dokonanie zmiany umowy z powodu nieistotnej wartości zmiany, jeżeli prowadziłoby to do zmiany charakteru umowy. Nie jest też możliwe dokonanie zmiany umowy na tej podstawie, jeżeli zmiana umowy miałaby charakter zmiany istotnej w rozumieniu art. 144 ust. 1e. Natomiast przy dokonywaniu zmiany na podstawie jej nieistotnej wartości nie bierze się pod uwagę przesłanek określonych w przepisach art. 144 ust. 1 pkt 1?4. Tak więc można zwiększyć wartość umowy (wynagrodzenie) niezależnie od wprowadzenia odpowiednich klauzul, zamówienia dodatkowych dostaw, usług lub robót budowlanych czy zaistnienia nieprzewidzianych okoliczności. W art. 72 ust. 2 dyrektywy klasycznej zapisano to wprost, natomiast w ustawie odpowiedniego zapisu nie ma, ale wynika to z samodzielności poszczególnych przesłanek.