1

Temat: Referencje

Wykonawca przedstawia Referencje (doświadczenie) zgodnie z którymi firma A potwierdza że wykonawca wykonał RB na rzecz firmy A tyle że wykonawca realizował je w obiekcie którego jest właścicielem.
Czyli sam sobie zrobił remont a firma wynajmująca obiekt lub jego część potwierdza że roboty zostały wykonane prawidłowo.

Da sie to uznać?

2

Odp: Referencje

jakieś coś?

3 (edytowany przez janek159 2017-12-20 13:16:41)

a powiedz, kto był zleceniodawcą wykonania tej roboty? kto był właściwy do dokonania odbioru tej roboty, kto ją zamawiał i określił co mam być zrobione?

4

Zgłoszenia na robotę w starostwie dokonał wykonawca (osoba prowadząca działalność gospodarczą) wskazując że będzie inwestorem i że jest właścicielem nieruchomości (to wynika z dokumentów zgłoszeniowych roboty budowlanej w urzędzie). Czyli obiekt jest własnością wykonawcy.

Referencje wystawiła niezależna spółka która ma siedzibę w tym obiekcie. W referencji stwierdza że realizowano to na jej rzecz a wartość robót wynosiła 1.000.000 (np)

Nie mamy żadnych dokumentów potwierdzających że spółka mogła w tym zakresie podejmować działania, jest tylko oświadczenie wykonawcy w wykazie RB i referencje od spółki.
Zamawiający natomiast jest w posiadaniu w/w zgłoszenia kto jest inwestorem i oświadczenia właściciela.

Zakładam że formalnego zlecenia/umowy nie było.
Spółka to podmiot którego właścicielami jest najbliższa rodzina wykonawcy który jest właścicielem obiektu.

5 (edytowany przez janek159 2017-12-20 13:59:11)

nie dobrze ....

... mi się robi

jak na to co napisałeś nie ma moim zdaniem podstaw aby wynajmujący mógł potwierdzić należyte wykonania zamówienia bo nie okoliczności która by stanowiła że jest odbiorcą zleconej roboty

6

Takie referencje nie są do uznania.

7

Dzięki, tak właśnie zrobiłem. Wzywam do uzupełnienia

8

I dobrze.

9

No niestety, pojawiły mi się wątpliwości.
RB jest wykonana.
Wykonał ją inwestor sam dla siebie. Sama robota spełnia warunek udziału, problem tylko z referencjami.
Zgodnie z rozporządzeniem można posłużyć się innym dokumentem jeżeli z obiektywnych przyczyn nie może ich wystawić zlecający. W tym przypadku nie może wystawić referencji.

Czy w takiej sytuacji nie wystarczy samo oświadczenie wykonawcy?

10

http://www.rp.pl/artykul/531996-Wykonawca-moze-sam-sobie-wystawic-referencje.html

11

Marcel napisał/a:

http://www.rp.pl/artykul/531996-Wykonawca-moze-sam-sobie-wystawic-referencje.html

Ale to w przypadku tej konkretnej usługi.