1

Temat: par. 4 Rozporządzenia MR w spr. rodzajów dokumentów...

jak uważacie, czy par. 4 ust. 1, 2, 3, 4 rozp. w spr. rodzajów dokumentów dotyczy wszystkich trybów? Stare rozp. tzn. te z 2013 wchodziło tylko pod obronność i bezpieczeństwo. Pytam się, bo chcę zastosować tryb nieograniczony rob. bud. i mam małą mapkę zastrzeżoną, która wiąże się z przetwarzaniem informacji niejawnych i jakiś dokumentów muszę żądać, tylko czy na potwierdzenie braku podstaw wykluczenia? I z jakiego artykułu (24 jaki ustęp) w ustawie Pzp, mogę wykluczyć?

2

Odp: par. 4 Rozporządzenia MR w spr. rodzajów dokumentów...

Zwróć uwagę, że przepis § 4 dotyczy zamówień publicznych, które wiążą się z przetwarzaniem informacji niejawnych.

W przypadku zamówień publicznych, które wiążą się z przetwarzaniem informacji niejawnych, wymagają do nich dostępu, ich wykorzystania lub je zawierają, zamawiający może żądać dokumentów potwierdzających zdolność wykonawcy do ochrony tych informacji i ich przetwarzania na poziomie wymaganym przez odrębne przepisy, w szczególności odpowiedniego świadectwa bezpieczeństwa przemysłowego, poświadczenia bezpieczeństwa oraz zaświadczenia o odbyciu szkolenia w zakresie ochrony informacji niejawnych.

Dokumenty potwierdzające zdolność wykonawcy do przetwarzania informacji niejawnych muszą spełniać wymagania wynikające z odpowiednich przepisów o ochronie informacji niejawnych.

Piszesz, że - i jakiś dokumentów muszę żądać. Raczej należy żądać.

Zajrzyj więc do ustawy o ochronie informacji niejawnych - Rozdział 2. Klasyfikowanie informacji niejawnych (ściśle tajne, tajne, poufne, zastrzeżone). Musisz więc ustalić, czy Twoje zamówienie wiążą się z przetwarzaniem informacji niejawnych. A jeżeli tak to czy są to informacje ściśle tajne, tajne, poufne, a może tylko zastrzeżone W ustawie o ochronie informacji niejawnych znajdziesz rodzaje dokumentów potwierdzających zdolność do ochrony informacji niejawnych o danej klauzuli.

Tu mały żarcik: jak ustawa o ochronie informacji niejawnych będzie nudna to polecam odcinek 3. Stawki większej niż życie - Ściśle tajne.

Pozdrawiam. wadialny

3

Tak, ale na razie tylko pisma przesyłają. Radzę się hipotetycznie, jeszcze nie ma wniosku, ale coś tam tworzą służby w porozumieniu z wydziałem ochrony informacji. I oni napisali, że dokumentacja niejawna o klauzuli zastrzeżone zostanie udostępniona tylko wykonawcy po spełnieniu warunków i podpisaniu umowy. I tu jestem w kropce. Jeśli ta mapka jest cenotwórcza to muszą Wykonawcy ją mieć przed złożeniem ofert. Z opinii więc wynika że nie może to być przetarg nieograniczony ani ograniczony, bo żeby wycenić swoją robotę wykonawca musi mieć wgląd w mapkę przed złożeniem oferty. A budowlancy nie traktują tej roboty budowlanej jako newralgicznej (bo nie sa to roboty do celów bezpieczeństwa)
Też tak myślę że z art. 22 ust. 1b pkt 3) warunki dotyczą zdolności technicznej lub zawodowej, ale co zrobić jak nie spełni warunku np. nie dostarczy poświadczenia bezpieczeństwa oraz zaświadczenia o odbyciu szkolenia w zakresie ochrony informacji niejawnych?
ps. Wadialny, jakie dokumenty z ustawy o ochronie informacji niejawnych to mi podadzą, nie kumam tylko, czy to jest na spełnianie warunku udziału w postępowaniu dot. zdolności technicznej lub zawodowej. Jeśli tak to, na jakiej podstawie odrzucę, jeśli  wykonawcy nie  dostarczą poświadczenia bezpieczeństwa lub nie będą mieli przeszkolenia w zakresie inf. niejawnych?

4

Aktualnie jestem w podróży. To temat złożony. Zadzwoń jutro do conexis.pl i skontaktuj się z właścicielem - Józefem Edmundem Nowickim. Powołaj się na mnie - p. Zenona (wadialny). Najlepiej zadzwoń po 11-tej. Ja rano poinformuję p. J.E.N.

5

Dziękuję bardzo za pomoc. Skorzystałam oczywiście i zadzwoniłam do Pana Nowickiego, poświęcił mi b. dużo czasu, b. dziękuję. Przekonał mnie do zastosowania trybu nieogr. z zastosowaniem art. 37 ust. 6 (rob. bud. poniżej progów, informacja niejawna o klauzuli zastrzeżone) może jakaś SIWZ? Wszystkie które szukam, jakieś ubogie w te informacje