1

Temat: 18 kwietnia czy 18 października 2018

od kiedy JEDZ ma być dostarczany Zamawiającemu tylko w wersji elektronicznej od 18 kwietnia, czy od 18 października?
Oferty od 18 października obligo?

2

Odp: 18 kwietnia czy 18 października 2018

JEDZ od 18 kwietnia reszta od 18 października łudzę się ze przesuną te terminy

3

jo napisał/a:

kwiecień podobno tylko dla CUWów, dla pozostałych październik

4

zes napisał/a:
jo napisał/a:

kwiecień podobno tylko dla CUWów, dla pozostałych październik

dla CUWów był kwiecień, ale 2017 ;-)

JEDZ od kwietnia 2018 tylko w wersji elektronicznej, od października elektroniczne przetargi.

Nie rozumiem obaw przed elektronizacją...

5

masz już program??

6

w wersji elektronicznej tj. CD + certyfikowany podpis ?

7

zes napisał/a:

w wersji elektronicznej tj. CD + certyfikowany podpis ?

Jakbym czytał samą Dyrektywę to chyba by przeszło.
Ale nasza ustawa Pzp w połączeniu z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną już trochę gorzej to widzę...
A nasze rozporządzenie w sprawie użycia środków komunikacji elektronicznej w postępowaniu to już mogiła.

8

Koledzy, o jakim programie wy piszecie. Aby elektronizacja ruszyła niezbędny jest centralny system a przetarg na wykonawcę utknął i nie wiadomo kiedy ruszą te prace. Kupowanie teraz jakiegoś oprogramowania nie ma sensu bo nie wiadomo czy będzie on współpracował z tym centralnym systemem. Może w ogóle nie będzie takiej potrzeby i wystarczy tylko podpis elektroniczny a wszelkie dokumenty da się tak jak teraz wytworzyć w Excelu czy Wordzie.

9

Taka była informacja na portalu UZP i MR:

Ministerstwo Rozwoju na obecnym etapie nie rekomenduje zakupu gotowych rozwiązań informatycznych - w formie licencji czy Portali e-Usług - umożliwiających elektroniczną komunikację w rozumieniu przepisów prawa zamówień publicznych.

4 grudnia 2017 r. upłynął termin na składanie ofert w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego na ?Zaprojektowanie, budowę i wdrożenie Platformy e-Zamówień wraz z usługą hostingu?.

W postępowaniu wpłynęły 3 oferty. Szczegółowe informacje z otwarcia ofert można znaleźć na stronie Ministerstwa Cyfryzacji. Aktualnie postępowanie znajduje się w fazie oceny spełniania warunków udziału w postępowaniu przez wykonawców oraz badania i oceny ofert.

Ministerstwo Rozwoju przypomina, że ?szczegółowe rozwiązania techniczne, zwłaszcza w zakresie integracji Portalu e-Usług zamawiającego z Platformą e-Zamówienia Ministerstwa Cyfryzacji i Urzędu Zamówień Publicznych, będą wypracowane w ramach pierwszego i drugiego etapu realizacji zamówienia. Oznacza to, że projekt techniczny oraz wypracowanie standardu usług i danych Platformy powinno nastąpić (zgodnie z harmonogramem realizacji zamówienia) w lutym 2018 r. Powyższe oznacza, że rozwiązania obecnie proponowane na rynku mogą nie spełniać wymagań niezbędnych do komunikowania się z Platformą e-Zamówienia.

Jednocześnie Ministerstwo Rozwoju informuje, że ?równolegle do prac nad Platformą e-Zamówienia trwają prace nad budową publicznego Portalu e-Usług, który będzie oferowany zamawiającym bezpłatnie. Publiczny Portal e-Usług będzie spełniał minimalne wymagania, pozwalające na realizację zobowiązań wynikających z prawa UE w terminie przewidzianym przez prawo.

Dostarczenie zamawiającym Publicznego Portalu e-Usług będzie pierwszym krokiem do zbudowania rozwiązania systemowego. Portal będzie rozwiązaniem ogólnodostępnym i uniwersalnym, szczególnie przydatnym dla zamawiających, którzy nie potrzebują zaawansowanych narzędzi informatycznych do obsługi zamówień publicznych. Docelowo, Portal e-Usług wraz z Platformą e-Zamówień, będą zintegrowane ze sobą i przekształcone w krajową platformę zakupową o szerokim zakresie funkcjonalności, dostępnych dla różnorodnych zamawiających.

Z powyższych względów na obecnym etapie Ministerstwo Rozwoju nie rekomenduje ?zakupu gotowych rozwiązań informatycznych - w formie licencji czy Portali e-Usług - umożliwiających elektroniczną komunikację w rozumieniu przepisów prawa zamówień publicznych?.

Źródło:
https://www.mr.gov.pl/strony/aktualnosci/uplynal-termin-skladania-ofert-w-postepowaniu-dotyczacym-platformy-e-zamowien-trwaja-prace-na-budowa-portalu-e-uslug

Ale ja wierzę, że wszystko będzie OK. Uważam, że UZP i Ministerstwo Rozwoju działają wyjątkowo sprawnie i nie będzie żadnych problemów 18 października 2018 r. A jak mówią - wiara czyni cuda.

10

na październik może na kwiecień nie sądzę

11

wadialny, Twoje pierwsze wpisy na różnych portalach mocno mnie denerwowały, ten typowo prawniczy, często niezrozumiały slang zdawał się być nie do zniesienia ale ostatnio zaczynasz mówić ludzkim głosem. Tak trzymaj i pamiętaj, że gro osób zajmujących się zamówieni publicznymi nie ma wykształcenia prawniczego i potrzebuje porad pisanych normalnym, ludzkim językiem.

12

Do marekw2:

Bardzo dziękuję za uwagę. I sorry, jeżeli tak to wyglądało.

13

I jeszcze jedna uwaga ? to dobrze, że istnieje takie Forum.

Doskonale wiemy, jak trudna i niewdzięczna jest prawa w zamówieniach publicznych. Trzeba sobie pomagać. A więc pytajmy, gdy nie wiemy i dzielmy się wiedzą każdego dnia.

Niestety, ale często mam wrażenie, że tam gdzie zaczyna się prawo zamówień publicznych, tam kończy się logika i zdrowy rozsądek. Pozdrawiam. wadialny

14

wadialny napisał/a:

Niestety, ale często mam wrażenie, że tam gdzie zaczyna się prawo zamówień publicznych, tam kończy się logika i zdrowy rozsądek. Pozdrawiam. wadialny

Nie tylko Ty masz takie wrażenie, ten tekst (tam kończy się logika i zdrowy rozsądek)  pojawiał się już wiele razy.

15

Do marekw2:

To dobrze. Pocieszyłeś mnie. Miejmy nadzieję, że kolejna nowelizacja sprowadzi ustawę na właściwe tory. Pozdrawiam. wadialny

16

z zapowiedzi wynika że nowa ustawa - przewrócą pewnie do góry nogami oby tylko w dobrym kierunku poszło

17

A co z JEDZ-em w kwietniu?

18

Byłam na szkoleniu i wyszło na to że JEDZ od kwietnia ale tylko przy zamówieniach powyżej progów, reszta od października

19

jedz elektronicznie ale w jaki sposób nie wiem na szkoleniu delikatnie zasugerowali aby postępowania unijne rozpocząć przez 18 kwietnia wink

20

jo napisał/a:

jedz elektronicznie ale w jaki sposób nie wiem na szkoleniu delikatnie zasugerowali aby postępowania unijne rozpocząć przez 18 kwietnia wink

Tyle, że data wszczęcia nie ma tu znaczenia. Sugerowałbym raczej zamknąć postępowania unijne przed 18 kwietnia - a przynajmniej otworzyć oferty (i to tak żeby Wykonawcy załączyli do nich JEDZe bo z uzupełnianiem może też być kłopot).

21

JEDZ do postępowań z opublikowanym ogłoszeniem od 18.04.2018

22

jo napisał/a:

o ile się opublikuje ogłoszenie - samo wysłanie nic nie da

23

golavox napisał/a:
jo napisał/a:

NA OSTATNIM SZKOLENIU TEŻ TAK RADZILI ŻEBY WYSŁAĆ NAJPÓŹNIEJ 11/12 kwietnia

24

jo napisał/a:
golavox napisał/a:
jo napisał/a:

NA OSTATNIM SZKOLENIU TEŻ TAK RADZILI ŻEBY WYSŁAĆ NAJPÓŹNIEJ 11/12 kwietnia

byłeś w Krk z Nowymi Przetargami?

25

z NP ale nie w krk pewnie ten sam prowadzący smile