1

Temat: Poprawa omyłek w ofercie

PN do progów ? robota budowlana. Zamawiający zamówienie na dzielił na części. Podzielił na zadania ze względu na dofinansowanie z funduszy unijnych (zadanie 1 bez dofinansowania w całości z własnych środków, zadanie 2 z dofinansowaniem). Do oceny oferty brana cena ogółem za oba zadania. Wykonawca (cena oferty jest najniższa) składając ofertę pomylił zadania ? zadanie 1 jest 2 a zadanie 2 jest 1 ? o czym poinformował pisemnie Zamawiającego po złożeniu oferty przy składaniu oświadczenia dot. grupy kapitałowej. Dodam, że zastosowaliśmy tzw. procedurę odwróconą.
Mam pytanie. Czy omyłkę, o której poinformował wykonawca można uznać (art.87 ust.2) za oczywistą omyłkę pisarska lub inną omyłkę polegającą na niezgodności oferty ze specyfikacją istotnych warunków zamówienia, niepowodujące istotnych zmian w treści oferty.
Proszę o ewentualne wyroki KIO
Mam  swoją opinię ale poproszę o wasze opinie.

2

Odp: Poprawa omyłek w ofercie

Co to znaczy że pomylił zadania? 1 jest 2 a 2 jest 1.
Wycenił zadanie 1 jak 2 i odwrotnie?

3

Zgadza się. Wg naszego kosztorysu zadanie 1 to kwota do 100 000 zł zaś zadanie 2 kwota do 2 000 000 zł.
Wykonawca wpisując kwoty do formularza ofertowego zadanie 1 wycenił na około 1 700 000 zł zaś zadanie 2 na kwotę 70 000 zł .

4

Ja bym to chyba próbował potraktować jako oczywistą omyłkę pisarską. Sytuacja nic nie zmienia w procedurze oceny ofert.