Temat: art. 93 ust. 7 pilne!!!
Chciałam spytać czy mogę unieważnić postepowanie na podstawie art. 93 ust. 7 - w przypadku gdy otwarcie ofert jest w dniu 27.02., a umowa zgodnie ze SIWZ ma obowiązywać od 1.03.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Umowy w zamówieniach publicznych → art. 93 ust. 7 pilne!!!
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Chciałam spytać czy mogę unieważnić postepowanie na podstawie art. 93 ust. 7 - w przypadku gdy otwarcie ofert jest w dniu 27.02., a umowa zgodnie ze SIWZ ma obowiązywać od 1.03.
NIE LEPIEJ PISAĆ W PROJEKCIE UMOWY ..." UMOWA OBOWIĄZUJE OD DNIA PODPISANIA DO DNIA ............. " Rada tak na przyszłość
Co jest przedmiotem zamówienia ?
Dzieki. ale tak juz mam w SIWZ i wg mnie umowa ma wadę, gdyz termin jej realizacji ma nastapic przed upływem terminu na podpisanie oferty. Nie mogłam napisać inaczej, ponieważ realizacja rozpoczyna sie od 1.03 - termin bezwzględny
przedmiotem zamówienia jest wyk usługi, która musi się rozpocząć w dniu 1.03. Otwarcie ofert nastepuje 27.02. więc podpisanie umowy może nastąpić w (pozytywnym tego słowa znaczeniu) 6.03
Slonko czy myślisz, że jak napiszesz jaka to usługa to ktoś Cie namierzy? Piszcie ludzie precyzyjnie jak chcecie pomocy
Nie wiem jaka to usługa wiec odpowiem stosownie do pytania. Być może jest wada z 93.1.7 a być może jej nie ma - to że termin rozpoczęcia zacznie biec przed możliwością zawarcia umowy nie w każdej sytuacji musi oznaczać konieczność unieważnienia...
Postępując zgodnie z zapisami OKREŚLONYMI W siwz LUB wzorze umowy ... doszło by do zawarcia umowy Z NARUSZENIEM ART Art. 94.1. Zamawiający zawiera umowę w sprawie zamówienia publicznego w terminie nie krótszym niż 7 dni od dnia przekazania zawiadomienia o wyborze oferty, nie później niż przed upływem terminu związania ofertą, z zastrzeżeniem ust. 1a.
Nie wiadomo jak do takiej sytuacj może odnieść się NP. kontrola w kotekście " nieważnośći tejże umowy" ART 146 UST 1 PKT 2.
usługa autobusowego transportu
A kto mówi o zawieraniu umowy przed upływem terminu na wniesienie protestu? Zupełnie o co innego mi chodzi ale nie bede wróżył z fusów póki autorka sie nie wypowie co do przemiotu zamówienia
komunikacja zastepcza, autobus jedzie zamiast tramwaju
hej czy od typu usługi, czy roboty budowanej czy dostawy ... czy można różnicować podstawę prawną wynikajacą z ustawy o " nakazie unieważnienia postępowania" Zgodnie z art 93 ZAMAWIAJACY UNIWAŻNIA POSTĘPOWANIE ( Czyli jest zobowiazany do podjęcia tejże czynności) w wypadkach określonych w tymże art 93 , niezaleznie czy zamówienia dotyczy dostawy, usługi czy roboty budowlanej:-) NIE RATUJMY NA SIŁĘ POSTĘPOWAŃ ... ABY FUNDOWAĆ SOBIE KŁOPTY !!!
usługa autobusowego transportu
No to raczej nie ustoisz tego postępowania...
0-246/05, 0-2043/04 do przeczytania.
Gdyby to był inny typ usługi (o charakterze nieciągłym) to myśle, że dałoby sie obronić.
MARKO CZY MYŚLISZ O ART 140 Ust. 2?
TB jakie kłopoty? Jeśli mam zamówienie na usługe prtojektową i zapisałem że usługa ma być wykonana w terminie od 1 stycznia 2008 do 30 maja 2008 a z przyczyn jakichśtam umowe zawre 10 stycznia to o jakiej wadzie mówisz skoro termin wykonania umowy nie upłynął i tym samym nie mamy sytuacji z art. 387 KC ?
czyli masz klasyczny przykłąd na art 142 ust 2 W szczególnie uzasadnionych przypadkach dopuszczalna jest zmiana sposobu spełnienia świadczenia przed zawarciem umowy na skutek okoliczności, których nie można było przewidzieć w chwili wyboru najkorzystniejszej oferty lub zmiany te są korzystne dla zamawiającego, a wykonawca wyrazi na nią zgodę. Zmiany sposobu spełnienia świadczenia nie mogą dotyczyć zobowiązań wykonawcy zawartych w ofercie, które były oceniane w toku postępowania.
ZMIANA SPOSOBU DOTYCZY SIĘ TERMINU SPEŁNIENIA / WYKONANIA USŁUGI . PROJEKTOWEJ .
A gdyby termin wykonania stanowił kryterium oceny ofert a ja bym nie "dotykał" terminu końcowego?
SKORO WYZNACZYŁEŚ TERMIN WYKONANIA SZtYWNY 0D 01-01-2008- DO 30-05-2008 - trudno abyś z tego robił kryterium oceny oferty:-)
Marko dziękuję za odpowiedź postępowanie zostanie uniewaznione. Niestety w przypadku tej usługi terminy są sztywne.
właśnie !!! i wszystko jasne !!! tudno powoływać się na nieprzewidzne okoliczności ktore uzasadniały by zmainę terminu wykonania usługi z twojego postępowania !
a jak unieważnisz postępowanie to będzie ok?
a jak wtedy zawrzesz umowe
moim zdaniem umowę zawrzesz po siedmiu dniach tak jak trzeba, a od 01.03.2008 do dnia podpisania umowy (z przetardu) udzielasz zamówienia poza ustawą - sytuacja analogiczna jak przy unieważnieniu cz. zamówienia przy dostawie leków art. pana Nowickiego z DORADCY - w tej sytuacji nie dochodzi do dzielenia zamówienia celem ominięcia przepisów ustawy
Słonko pewnie woli udzielić zamówienia z wolnej ręki na całość zamówienia - i temu słuzy uniewaznienie
niestety nie będzie zamówienia z wolnej ręki
niestety nie będzie zamówienia z wolnej ręki
A to pech!
Rozumiem, że wobec tego nie unieważniasz przetargu?
Przetarg zostaje unieważniony a zamówienia z wolnej reki nie będzie.
Nie ma co już dyskutować wszystko idzie w dobrym kierunku.
wszystko idzie w dobrym kierunku.
Rozumiem. "Dzień pieszego pasażera"
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Umowy w zamówieniach publicznych → art. 93 ust. 7 pilne!!!
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc