1

Temat: cena w ofercie

Po otwarciu oferty na zakup oleju opałowego okazało się, że jedna firma podała błędną cenę netto producenta oleju na dzień np. 14.01.2008. Strona internetowa podaje wyższą kwotę. Czy na tej podstawie mogę daną ofertę odrzucić i firmę wykluczyć? Zaznaczam, że w przypadku zakupu oleju opałowego na cenę ofertową składa się: cena producenta (podawana na stronie internetowej) + marża (ewentualnie -upust).

2

Odp: cena w ofercie

A dlaczego cena producenta jest składnikiem ceny oferty, a nie cena oleju dostawcy + marża (ew. opust)??

3

Odp: cena w ofercie

Ponieważ cena producenta jest ogłaszana na stronie internetowej np: Orlenu lub Lotosu.
Cena w internecie jest ceną po której olej kupują stacje. Czasami może się zdarzyć, że cena jest niższa (nie jest wyższa) gdy np. dana stacja jest duża i ma indywidualnie podpisaną umowę z producentem (Lotosem lub Orlenem). Wówczas nie mamy nie marżę a upust. Wtedy tylko sprawdzamy czy nie ma rażąco niskiej ceny. Czy mogę odrzucić ofertę która nie podała prawidłowej ceny ogłaszanej na stronie producenta? Mam pismo, że potencjalny wykonawca, myślał że podawana kwota na stronie internetowej jest kwotą brutto i tą kwotę pomniejszył o vat. Ceny producenta są podawane w wartości netto.