1

Temat: Odrzucenie oferty a zawiadomienie o wyborze oferty

Czy jeżeli odrzuciłem wykonawce i wysłałem zawiadomienie o odrzuceniu ofert do wszystkich wykonawców to czy w zawiadomieniu o wyborze oferty jeszcze raz zamieszczam informacje o odrzuceniu ofert podając uzasadnienie faktyczne i prawne.

Znalazłem coś takiego
W wyroku z dnia 8 czerwca 2017 r., KIO 1040/17, Krajowa Izba Odwoławcza odnosząc się do rozumienia art. 92 ust. 1 Pzp po wejściu w życie nowelizacji z dnia 22 czerwca 2016r. stwierdziła, że ?ustawodawca odrębnie wypowiada się o wyborze oferty najkorzystniejszej (pkt 1), wykluczeniach (pkt 2), odrzuceniach (pkt 3), zaś w świetle nowelizacji Zamawiający nie ma już obowiązku jednoczesnego informowania o tych czynnościach. Zatem znacznie częściej Zamawiający będzie odrzucał oferty czy wykluczał wykonawców zanim wybierze ofertę najkorzystniejszą.

2

Odp: Odrzucenie oferty a zawiadomienie o wyborze oferty

Ja robię tak:

1. Odrzucam/wykluczam danego Wykonawcę podając uzasadnienie prawne i faktyczne - tak szczegółowo jak się da.
2. Przy wyborze najkorzystniejszej oferty/unieważnieniu postępowania wzmiankowo zaznaczam, że Wykonawca xxx został wykluczony/jego oferta została odrzucona pismem z dnia xx.xx.xxxx na podstawie xxx - tylko skrótowo, nie przepisuje całego uzasadnienia.

3

Sprawa tylko i wyłącznie czysto techniczna, nawet jak się powieli w info. o wyborze oferty.

4

Dodam jeszcze, że terminy na ewentualne odwołanie liczone są od daty odrzucenia/wykluczenia. To, że powtórzysz to w  informacji o wyborze (o ile powtórzysz) nie spowoduje liczenia terminów na nowo.

5

o odrzuceniu lub wykluczeniu informuję niezwłocznie. w piśmie o wyborze oferty przy tym wykonawcy w punktacji zaznaczam tylko, że wykonawca wykluczony lub oferta odrzucona.

6

https://www.wprzetargach.pl/kategorie/wybor-oferty/zawiadomienie-o-wyborze-najkorzystniejszej-oferty-odrzuceniu-oferty-wykluczeniu-z-postepowania-uniewaznieniu-postepowania